Sorting by

×

Hétfőn országszerte 2 + 1 percig megszólalnak a szirénák – Tudja, mi a különbség a próba- és az élesriasztás között? Olvassa!

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága arról tudatta a magyar lakosságot, hogy Magyarországon hétfőn 11 órakor megszólalnak a szirénák, de rögvest hozzátették az emoji-egyszerűségű megnyugtató magyarázatot is, hogy mi a különbség a próba-szirénázás és az éles jelzés között: “valós riasztás esetén a szirénarendszeren lesugárzott szövegben nem szerepel a „Figyelem ez próba” kifejezés”. Aki esetleg siket, az figyelje a körülötte lévőket és csak akkor kezdjen futni, ha Ők is ezt teszik?

Komolyra fordítva a szót….

A Belügyminisztérium országos kiterjedésű, magas rendelkezésre állású, redundánsan működő adatátviteli hálózatra épülő meteorológiai és vegyi monitoring, valamint lakossági riasztórendszert üzemeltet. A folyamatos üzembiztonság fenntartása és ellenőrzése érdekében a rendszeren időnként technikai próbát hajtanak végre, ilyen lesz majd a hétfő délelőtti teszt is. A MoLaRi-rendszert Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád-Csanád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Komárom-Esztergom, Pest, Tolna, Vas, Veszprém, Zala megyében és Budapesten építették ki, ennek során 667 lakossági riasztó-tájékoztató, illetve 419 monitoring végpontot telepítettek.

Ezeken a helyszíneken délelőtt 11 órakor indul a lakossági riasztó rendszer hangos üzemű (teljes körű) próbája – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Az eredeti menetrend szerint erre március 7-én került volna sor, de akkor az orosz-ukrán háborús helyzet miatt elmaradt. A legközelebbi hangos próba szeptemberre van kiírva, most a márciusi elmaradást pótolják a szakemberek.

Az OKF tájékoztatója szerint a hangos üzemű (teljes körű) próbánál a következő történik

  • Elhangzik a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a katasztrófariadó jelzését hallják.” szöveges rész.
  • Ezt követően azonnal leadják a szirénajelzés, amely egy két percig tartó, váltakozó hangmagasságú, mélyebb tónusú (üvöltő) hang.
  • Ezután a „Figyelem, ez próba! Figyelem, ez próba! Most a veszély elmúlt jelzését hallják.” szöveg következik.
  • Ismét szirénajelzés jön, ezúttal a veszély elmúltát jelző: kétszer fél percig tartó, fél perces szünettel megszakított egyenletes hangjelzés.
  • Végül egy szöveges rész következik:

    „A próbának vége! A próbának vége! A jelzésekkel kapcsolatban a lakosságnak teendője nincs. Ez a rendszer próbája.”

Mindez képben-hangban:

Kapcsolódó

Forrás

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.