Connect with us

Kerítésen innen

Hétfőn senki ne legyen beteg! – Július 1. Semmelweis-nap

Hétfőn senki ne legyen beteg! - Július 1. Semmelweis-nap
Megosztás

Ugyan manapság nem ritka, hogy egy-egy városban éppen nem lehet szülni, vagy a gyereksebészet egyetlen orvosa szabira megy és így nincs betegfelvétel, vagy elromlik „a” gép és nincs röntgen-lehetőség, vagyis határ a „csillagos pokol”, de ez most más. 

Semmelweis nap = egészségügy napja – logikus, hogy leállással ünnepeljük?

Július elsején van a Semmelweis-nap, a magyar egészségügy napja, amely egyben az egészségügyi dolgozók számára munkaszüneti nap

– olvasható a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) közleményében. Mint jelezték,

zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, a gyógyszertárak, valamint szünetel az NNGYK anonim AIDS-szűrés tanácsadása is.

Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július 1-jén az ügyeleti rend szerint biztosítják.

Ez vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg-ellátásra is

– tették hozzá.

A gyógyszertárak is ünnepelnek

Július elsején a gyógyszerellátást a legtöbb településen kizárólag a 0–24 órás nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes, illetve a készenlétet tartó gyógyszertárak biztosítják.

A nyitva tartó, az ügyeletes és készenlétet tartó patikák címe, telefonszáma településre vagy akár vármegyére keresve az NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban elérhető, továbbá az Egészségablak applikációban is megtalálhatók az ezen a napon is elérhető gyógyszertárak.

Tacepaókon az „okosság”

  • Mind a háziorvosi rendelők, mind a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetőséget.
  • A háziorvosi rendelők bejáratánál fel kell tüntetni a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát.
  • A gyógyszertárak esetében a legközelebbi, folyamatosan nyitva tartó vagy készenléti, ügyeleti szolgálatot teljesítő közforgalmú gyógyszertár nevét, címét, telefonszámát, valamint az ügyelet, készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a legközelebbi felnőtt- és gyermekorvosi ügyelet címét, telefonszámát kell közzétenni.

Az év minden napján, így ezen a munkaszüneti napon is hívható az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat, ha mérgezés gyanúja merül fel. A szolgálat a 06-80-201-199-es ingyenes zöldszámon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást. Továbbá éjjel-nappal hívható az Egészségvonal, a contact center munkatársai július 1-jén is fogadják az 1812-es zöldszámra érkező hívásokat.

Kapcsolódó

őrült,

Szerző