Heti Tapló – Az elmúlt hét történéseiből szemezget Lendvai Ildikó

Újabb fejezetéhez érkeztünk a politikus-közíró portálunknak szánt heti szatirikus gondolatainak. Miközben ismét jókat mosolygunk az íráson, azért megérezzük a jelen Magyarországát sújtó helyzet drámaiságát is. 

Kiherélték a Magyar Tudományos Akadémiát – cöcc

1. Mások véleményét, panaszát leugatni hatalmi helyzetből, természetesen taplóság, akkor is, ha tanult ember csinálja. Sőt, akkor még inkább. A fideszes médiabirodalom kuratóriumának elnöke ezt írja:

“Sokan cöccögnek, nyünnyögnek, miért kell ‘egészpályás letámadásokat’ indítani”,

pedig csak

“a posztkommunista statusquo lebontása zajlik”.

Ez a cöccögés és nyünnyögés tetszik. Már látom, eddig túlságosan bőbeszédűek voltunk. Egy-egy “cöcc” és “nyünny” ugyanannyira kifejező, és kevésbé fárasztja a siránkozást már halálosan únó fideszes vezérkart.
Valahogy így:

 • Kiherélték a Magyar Tudományos Akadémiát – cöcc.
 • Beszántották a Színművészetit – nyünny.
 • A kádereik foglalják el az egyetemeket – cöcc, nyünny.
 • El akarják némítani a Klubádiót – cöcc-cöcc, nyünny-nyünny.
 • Ellopják a fél országot – cöcc-cöcc-cöcc, nyünny-nyünny-nyünny.

Most jövök rá, mekkora hiba volt a gyerekeinket megtanítani beszélni. Ők is csak idegesíteni fogják urainkat.

2. Mintha nem lett volna eddig is elég tapló kérdés benne, most új pályára áll a Nemzeti Konzultáció

Először is internetes formában jelentkezik. Kicsit aggódom, mert a kormány kedvenc Földi Lászlója szerint le kell kapcsolni az internetet, mert az csak rombol. Remélem, azért egy Nemzeti Konzultáció még belefér, nem futnak ki az időből. A másik újdonság, hogy a járvány elleni védekezésről fognak faggatni: akarunk-e egy kis lazítást, vagy félünk a vírus újabb hullámaitól.

Nem az orvosokat kérdik, miért is tennék, először is, azok értenek hozzá és az eleve gyanús, másrészt az ő szavazataik sehogy sem volnának elegendők egy választási sikerhez.

Nem baj, hogy velünk viszont nemigen osztják meg a járványról szóló információkat, képviselők, újságírók kérdéseire sem felelnek. Legalább nem zavarja össze túl sok adat a buksinkat, majd a nép ösztönös bölcseségével eldöntjük valahogy.

Tetszik az új módszer. Mostanában úgysem egyszerű orvoshoz jutni. Indítok is egy Nemzeti Konzultációt arról, mit használjak a bal szememre, mert egy kicsit begyulladt. Esetleg a jobb alsó hatos fogamra is rákérdezek. A többség majd eldönti, kilyukadt-e.

3. A miniszerelnök évnyitó beszédet tart a Gazdasági- és Iparkamarának

Nem a kamarai tagokat gúnyolom, minden tiszteletem az övék, legalább ennyi járjon nekik a kötelező tagdíjért, mást úgyse nagyon kapnak érte. Eltekintve persze a menetrendszerű Orbán-beszédektől és elnökük, Parragh László néhány kínos taplóságától. (Például, hogy szerinte csak a Kamara engedélyével lehet egyetemi szakokat indítani.) A kormányfő elemében van, kifejti: a munkahelyeket megvédtük, minden a legnagyobb rendben van. Illetve lesz. Majd egyszer.

Hogy ezt bevegyék, udvarol is egy kicsit a gazdaság összes szereplőjének.

Kifejti, a magyar gazdaság sikere a magyar munkavállalók, a magyar vállalkozók, a magyar gazdaságpolitikusok minőségén múlik. Eddig jó. Ezután viszont anatómiai fejtegetésekbe bonyolódik. Ha a munkások “testtartása egyenes”, az ország is egyenes. Ezt a testtartást csakis egy “nemzeti kormány” biztosíthatja, nem ám valamilyen “internacionalista, sorosista, globalista” kabinet. Kicsit megijedtem, mert mostanában a Fidesz nem áll olyan jól a közvéleménykutatásokban.

Mi van, ha mégis megbukik az úgynevezett “nemzeti kormány” (legalábbis ők így hívják)?

Rémálmaimban látom a munkások egyenes testtartását hirtelen meggörbülni, akár dupla S alakban. Tele leszünk gerincferdülésesekkel, kizárólag a gyógytornász és fűzőkészítő iparág lendül fel, a többinek annyi. Szegény púpos Quasimodo semmi ahhoz képest, ahogy ki fogunk nézni. Bár már edzésben vagyunk. Mennyi mindenki van, aki csak púp a hátunkon! De legalább ne tartana beszédeket…

Kósa

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

 • 2021.02.08 - 11:44
  Közvetlen hivatkozás

  KEDVES ILDIKÓ! Ismét tetszett humoros, a gúnyt csak érintőlegesen felsejlő írása! Imádtam megint olvasni.

  Válasz
 • 2021.02.09 - 15:49
  Közvetlen hivatkozás

  Végül is ha valaki annyira kiszolgálta a pártállami rendszert mint a kedves Ildikó, ,ahol mindenkinek kuss volt aki nem értett egyet a legfelsö vezetéssel az ne legyen már ennyire finnyás. Ismerös a képlet hát van ilyen,na!
  Ilyen az egypártrendszer enyhe változata.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük