Connect with us

Bulvár

Hétvégén megérkezik az igazi nyár

nyár
Megosztás

Most már valóban napról, napra közelebb kerülünk az igazi nyár kezdetéhez. elő strand holmikkal, és a ventilátorokkal, mert szükség lesz rájuk.

Lassan-lassan

Szerdán alapvetően nyári meleg, napsütéses időnk lesz. Csökken a fülledtség, illetve a csapadékhajlam, de a délutáni órákban, nagyobb valószínűséggel a középső országrészben, illetve a Duna környezetében magasabbra törő gomolyfelhőkből elszórtan előfordulhatnak helyi, kis körzeteket érintő záporok, zivatargócok. A déli országrészben a maximum hőmérséklet már elérheti a 30 fokot. Este és az éjszaka első felében derült, csillagfényes, nyugodt időre számíthatunk. Éjfélt követően, hajnalban, az ország északnyugati negyedén kialakulhat egy-két zivatargóc, majd ezek reggel elcsendesednek. Másutt marad a nyugodt, eseménytelen időjárás.

Csütörtökön folytatódik a nyári meleg idő sok napsütéssel, erős UV sugárzással, majd a délután folyamán általában csak mérsékelt erősségű gomolyképződéssel. Az északkeleti országrészben és az északnyugati határvidéken látszik esély néhány helyi, összességében kis területet érintő zápor, zivatargóc kialakulására. Általában gyenge lesz a légmozgás, zivatarok környezetében lehet erős kifutószél. Este, a Dunántúl fölé mérsékelt, szakadozott felhőzet sodródhat, melyből elvétve zápor is kialakulhat. Eközben északkeleten kitisztul az ég, illetve másutt gyenge marad a felhőzet. Éjszaka az északi megyék fölött valószínű több felhő, elvétve egy-két zápor, esetleg zivatargóc, míg az ország nagyobb, déli területén változóan csillagfényes égbolt és csapadékmentes, nyugodt idő a valószínűbb.

Itt a nyár

Pénteken és szombaton az ország döntő részén napos, gyorsan melegedő, a déli, majd a középső és keleti országrészben is már többfelé 30 fok feletti kánikulára számíthatunk. Az ország jelentősebb részén nem hullik csapadék, de előreláthatólag az északi, északkeleti területeken, illetve a nyugati határszélen, szórványosan, kis számban kialakulhatnak helyi záporok, zivatargócok. Kialakulásuk esélye a nap folyamán elsősorban a késő délutáni és éjszakai, hajnali időszakban nagyobb.

Vasárnap egy hidegfront érkezése körvonalazódik. Egyelőre az látszik a legvalószínűbbnek, hogy a nap folyamán, a fronttal érkező felhőzet és szórványos esők NY-K irányban keresztezik az országot. Előtte, mögötte kisüt a nap. Záporok, zivatarok, helyenként heves zivatargócok alakulhatnak ki. A hőmérsékletben ezen a napon még nem érezhető jelentősebb változás.

(Eumet)

Ezeket olvasta már?

nyár

Szerző