Hiába a folyamatos magyar hiszti – Meghosszabbítja az unió a szankciókat

Az uniós tagországok kormányait tömörítő tanács fél évvel, 2023. július 31-ig meghosszabbítja az Oroszország egyes gazdasági ágazataira vonatkozó korlátozó intézkedéseket – közölte a testület pénteken.

Meghosszabbított gazdasági szankciók

A szankciókat az EU az ukrajnai helyzetet destabilizáló orosz intézkedésekre válaszul vezette be 2014-ben, majd 2022 februárjában kibővítette, válaszul Oroszország Ukrajnával szembeni katonai agressziójára.
A meghosszabbított gazdasági szankciók a kereskedelemre, a pénzügyekre, a technológiára és a kettős felhasználású termékekre, az iparra, a közlekedésre és a luxuscikkekre vonatkozó korlátozásokat tartalmaznak. Az intézkedések kiterjednek továbbá a tengeri nyersolaj és egyes kőolajtermékek Oroszországból az EU-ba történő behozatalának vagy szállításának tilalmára, több orosz bank SWIFT-rendszerből való kizárására, valamint több, a Kreml által támogatott dezinformációs csatorna műsorszolgáltatási tevékenységének és engedélyének felfüggesztésére.

Putyin szerint is működnek a szankciók

“Most azzal kell szembesülnünk, hogy gyorsabban kell megoldanunk a különleges katonai művelet támogatásával kapcsolatos kérdéseket, és szembe kell néznünk a ránk szabott gazdasági korlátozásokkal, amelyek minden túlzás nélkül valóban példátlanok”

– mondta Putyin, már hónapokkal ezelőtt .

 

Orbán Viktor pénteken reggel: Újabb szankciós tervek vannak Brüsszelben: a nukleáris energia van terítéken

Nagy csatára számít Orbán, de a magyar kormány vétózni fog. Ehhez nagy segítség, a siker elsődleges feltétele a nemzeti konzultáció: a magyarok egyértelműen kinyilvánították a véleményüket szerinte. A brüsszeli tárgyalóasztalnál nem az 1,4 millió kitöltő, hanem a miniszterelnök ül majd, „őt kell legyűrni” – fogalmazott Orbán. Márpedig ő nem hagyja magát legyűrni, kitart a nemzeti érdekek mellett.