Hiánycikk az élesztő? Ne ess kétségbe! Itt az élesztő nélküli kenyér receptje

Ki hitte volna, hogy egyszer még országos hiánycikk lesz az élesztő. A koronavírusjárvány ezt is elhozta. Nem kaptál sehol? Semmi gond! A Városi Kurírral ezt a “magasságot” is megugrod!

Az öregtészta

Limara, a legnagyobb hazai pékblogger, akiben mindig vakon lehet bízni, öregtésztának hívja az egyik legjobb, élesztő helyett alkalmazható megoldást. A lényeg a következő:

amikor kenyeret vagy pizzát készítünk, egy kis ökölnyi darabot kint hagyunk egy tálban vagy nagyobb befőttesüvegben szobahőmérsékleten, majd hagyjuk túlkelni.

Ha már látszik, hogy nagyon buborékos, akkor éppen úgy etetjük, mint a kovászt:

ugyanannyi vizet és lisztet adunk hozzá, alaposan elkeverjük és hagyjuk néhány órán át újrakelni.

Ezt még kétszer megismételjük úgy, hogy a kovász felét előbb mindig kiöntjük, majd újraetetjük.Ezzel a kovásszal ugyanúgy lehet kenyeret sütni, mint a valódi kovászokkal.  A következő arányokat ajánljuk:

200 gramm “kovász”, 300 gramm liszt, kb. 2 deci víz és só.

Ennek a kenyérnek sok idő kell, hogy megkeljen: egy éjszaka előbb, majd megformázva egy-két óra.

Ha gyorsítanánk a folyamaton, használjunk fele rész kovászt, fele rész lisztet, így elég lesz neki 2-3 óra kelés.

A gyorskovász

Készíthetünk gyorskovászt is a maradék élesztőből, ez az öregtésztához hasonló módon működik aztán.

Egy tiszta, lefedhető edényben keverj el egy nagy csipet porélesztőt egy deci langyos vízzel, egy cseppnyi mézzel és száz gramm liszttel. Lazán takard le, majd hagyd egy éjszakát állni. Keverd át, hagyd még egy napot kelni. Ekkor adj hozzá ugyanannyi lisztet és vizet, és néhány órán át hagyd állni. Ha felfutott, már használható is.

Az előző bekezdésben leírt arányok szerint lehet belőle kenyeret vagy bármi mást sütni. Amikor bekevertük belőle a kenyeret, etessük meg – adjunk hozzá ugyanannyi lisztet és vizet, keverjük el, hagyjuk felfutni – és amikor nem használjuk, tartsuk a hűtőben.

Mielőtt újra sütnénk belőle, fél nappal korábban vegyük ki, etessük meg újra. Ha nem használjuk, akkor is eláll pár hétig a hűtőben.

A szódakenyér

Ha egyáltalán nincs otthon élesztőnk, akkor jöhetnek a sütőporos, szódás kenyerek. Az ír szódakenyérhez csak szódabikarbóna kell. Szuper kenyéralternatíva  a kelesztés nélküli olasz lepény, a piadina is, ami mindennel együtt fél óra alatt megvan.

Vadkovász

Vadkovászt is lehet készíteni, ehhez csak teljes kiőrlésű lisztre és vízre van szükség, illetve sok türelemre. Az ilyen kovászhoz legalább egy hét kell. Az utóbbi napokban több menő pék is hirdetett vadkovászkészítő-kurzust az oldalán, őket érdemes követni, ha nagyobb fába vágnánk a fejszénket.

Forrás

figyu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük