Hiénák és filantrópok ugrásra készen - A járvány vámszedői - Városi Kurír

Sorting by

×

Hiénák és filantrópok ugrásra készen – A járvány vámszedői

Bambán bámultam a minap a színesen villogó képernyőn futó hirdetéseket, tévémozi előtt, alatt és után ezt kapja a jámbor néző, ha szeretne valamit megnézni, ami érdekli. S habár képtelen lennék felsorolni a látottaknak akár csak negyedét is, azért akadt, ami elkapta a figyelmem, a  járvány vámszedői a bankok hirdetései.

Hirdetés

Egy pillanat alatt magamhoz tértem,

s önkéntelenül felkiáltottam:

ezek uzsorások! Nem a falusi szegények gonosz, bűnöző megnyomorítói, de akkor is uzsorások!

A kegyetlen sors mostanában megtépázza a világot, nagyon sok ország, köztük Magyarország népe küzd a járvánnyal, s a gazdasági válsággal. A krízis nyomán emberek sokasága veszíti el állását és jövedelmét, vállalkozások mennek csődbe, olykor egész ágazatok tűnnek el a piacról. Van ahol a kormányok közpénzből segítik a túlélésben a bajba jutottakat, s van ahol a kevésbé szerencsés polgárok és vállalkozók csak félpénzt kapnak, amellyel nem lehet kihúzni a feltámadásig, az új kibontakozás kezdetéig.

De amikor a válság sújtotta, magukra hagyott vállalkozók és munkavállalók nap-nap után látják mind éhesebb gyermekeik könyörgő szemét, s párjuk önkéntelenül is szemrehányó tekintetét, akkor ők ügyfélként megjelennek a segélyért kuncsorgók és az uzsorások piacán, ahol a hiénák felkészülten várják kuncsaftjaikat.

A csődöt jelentő vállalkozások a felszámoló cégek számára évente összesen általában 3-6 milliárd forintnyi forgalmat generálnak

Ez békeidőben, normális piaci menetben nem túl nagy összeg, ráadásul, a felszámoló csupán négy százalékot kap a bukott cégek értékesítéséből. Ők aztán igazi filantrópok, segítenek az elbukottaknak. (Hm.) Sajátos módon a gazdasági válság mostanában konjunktúrát teremt a felszámolói piacon, ez a biznisz várhatóan a hitelmoratórium lejárta után kínál majd az értő és bennfentes üzletembereknek kivételes jövedelmet. Nem véletlen tehát, hogy a március elején zárult, hivatalos felszámolókat kiválasztó pályázaton 277 cég vett részt, s közülük a nyertes 90 többsége jó, vagy még jobb kapcsolatokat ápol fideszes vezető körökkel, amint az a Direkt 36 portál feltárta.

Eszes vagy inkább fineszes filantrópoknak ezen a piacon igazán csak most terem babér.

Amint a pénzpiacon is

Köztudomású, hogy az állam akár 10 millió forintos kedvezményes hitelt is ad vállalkozások újraindítására, ha a kérelmező megfelel a feltételeknek. Ha a vállalkozás 2019-ben még jövedelmező volt, s ha a cég igazolni tudja, hogy a jövőben is az lesz, akkor megkaphatja a kért hitelt. (Vagy nem.) Ez az igazi emberbaráti segítség.

S aki nem, még mindig fordulhat a bankokhoz, hitelintézetekhez személyi kölcsönért. A Bank360.hu oldalain ügyes kalkulátor található, amely segít eligazodni a személyi kölcsönök kusza tengerében. Itt az ügyfelek 7,7, és 15 százalékos THM mellett találnak ajánlatot személyi kölcsönre. A hitelnyújtást persze többnyire előfeltételekhez kötik, mert a bankok nem jótékonysági intézmények és – nagyon helyesen – csak kellő biztosítékok mellett hiteleznek hitelképes ügyfeleknek, mert nem a saját vagyonukat, hanem betéteseik pénzét teszik kockára a hitelpiacon.

A kérelmező az alábbi feltételek szerint lehet hitelképes,

mondhatni, ezek az ellenőrzött minimum-feltételek: életkor, állandó igazolt lakhely, munkaviszony, elvárt nettó jövedelem, elérhetőség, személyazonosító okmányok, bankszámla. Ezen kívül alaposan ellenőrzik, hogy az ügyfélnek van-e aktív vagy passzív lejárt tartozása a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR).

Ha az ügyfél ezeknek a feltételeknek megfelel, – mondjuk így – beengedik a bank ajtaján, s kezdődhet az érdemi tárgyalás.

Amint látható, a kormány és a Magyar Nemzeti Bank hiába bocsát irdatlan összegeket a piacra válságkezelés céljából, a gazdasági hanyatlás idején a bankok hiteleiket a bajba kerültek számára fölöttébb szigorú feltételekkel bástyázzák körül, ami érthető, mert a megrendült és a bukás szélén álló vállalkozók és magánszemélyek hitelképessége kétséges sőt kétes.

járvány vámszedői

Na de azért!

A jegybanki alapkamat 0,6 százalék, a piac tele van olcsó pénzzel a kivételezett kedvencek számára, a szorult helyzetben levők mégis csillagászati kamatot kénytelenek fizetni a túlélés reményében. Általában nagyon rossz ötlet, ha a kormány beavatkozik a pénzpiacok törvényekben szabályozott, mégis szabad működésébe. De talán vannak indokolt kivételek. Orbán Viktor kormánya – engedelmes és lojális 133 jogalkotó barátjától – kivételes felhatalmazást kapott a járvány idejére, hogy segítsen a rászorulókon.

Most itt lenne az alkalom,

hogy az elesetteknek, a piac kényszerhelyzetben tengődő veszteseinek védelmet nyújtson a hiénákkal szemben, s jogalkotással a válság idejére zárja ki a hitelezésből a most még jogszerűen, de végzetesen erkölcstelenül, gátlástalanul működő uzsorásokat! Tegyen végre a kormány valami hasznosat is, mielőtt a választók jövő tavasszal – remélhetően – elzavarják a hatalomból!

Kapcsolódó

járvány vámszedői

 

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.