Hillary Clinton szerint Magyarországon már nincs demokrácia

Hillary Clinton Oxfordban, Orbán Viktor tanulmányainak színhelyén bírálta az illiberalizmust
Egy oxfordi konferencián esett neki a brit konzervatívoknak a demokrata politikus, amiért az Európai Parlamentben nem szavazták meg a Sargentini-jelentést. A magyar kormány válasza: Soros György.

Bírálta a brit konzervatív EP-képviselőket

Élesen kirohant Theresa May és a toryk ellen Hillary Clinton egy, az oxfordi egyetemen megrendezett konferencián. Az amerikai politikus az emberi jogok egyetemes nyilatkozata elfogadásának 70. évében bírálta a brit konzervatívokat, amiért a EP-képviselőik nem szavazták meg a Sargentini-jelentést, és ezzel „elmulasztották cenzúrázni” Magyarország autokratikus vezetőjét, Orbán Viktort – írja a The Guardian.

Hillary Clinton szerint a Theresa May vezette konzervatívok jócskán eltávolodtak a Winston Churchill vagy Margaret Thatcher által kijelölt úttól. „Csüggesztő látni, ahogy a konzervatívok valóságos pajzsot tartottak Orbán Viktor elé, védve őt a szankcióktól (…)

„Magyarország és Törökország már nem demokratikus államok, csak illiberálisok.” „Bízom benne, hogy az EU képes lesz ellenállni annak a visszafejlődésnek, amit a keleti régiókban láthattunk”

– mondta a demokrata képviselő.

Clinton Putyint is kiosztotta

A brit konzervatív EP-képviselők arra hivatkozva nem támogatták a Sargentini jelentést, hogy az kontraproduktív és hazájában csak tovább erősítené Orbán Viktort. Döntésüket azonban sok kritika érte. A nagy-britanniai zsidó és muszlim érdekvédelmi szervezetek is tiltakoztak miatta.

Clinton többek között Vlagyimir Putyint és a kínai Xi Jinpinget is kiosztotta önkényuralmi rendszerük miatt – mint mondta, nekik tudható be, hogy a világ politikailag ma legalább olyan megosztott, mint a II. világháború lezárása után. Oroszországot kiberhadviselése miatt is kárhoztatta, és azért, mert háttérmunkájukkal hatottak a Brexit, valamint az amerikai elnökválasztás folyamatára.

Kovács Zoltán szerint az egykori elnökjelölt bukott politikus, akit Soros támogatott

Nem mellékes tény, hogy Hillary Clinton ott tartotta meg előadását, ahol – a Pembroke College hallgatójaként – Orbán Viktor 1989-ben Soros-ösztöndíjjal tanulhatott.

Ehhez képest is ironikus, ahogy a magyar kormány reagált a felhozott vádakra: Kovács Zoltán kormányszóvivő MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában bukott politikusnak nevezte Clintont, akinek vesztes kampányát Soros György is finanszírozta.

Kovács Zoltán szerint Clinton „Soros bevándorláspárti politikáját képviseli, ezt a politikát a legutóbbi választásokon a magyar és az amerikai választók is elutasították”. A kormányszóvivőnek annyiban igaza lehet, hogy Soros György valóban támogatta Hillary Clinton kampányát – akárcsak Orbán tanulmányait –, a politico.com szerint pedig 8 millió dollárt is küldött a demokrata jelöltnek az amerikai elnökválasztási hajrában.

(Forrás: Népszava)

Soros-ösztöndíjas ne lehessen kormányfő se

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük