Hitetlen szelíd, kóla és a b*meg

János és Péter a legszelídebbek közé tartoznak. János most jött vissza vidékről. Örülünk egymásnak. Elég rég találkoztunk. Békés emberke. Keveset hallott a törvényről, nem is igen akarja elhinni, amiről szól. Hiába mondom neki, hogy felesleges a Blahára mennie a holmijaival, mert ott nem töltheti az éjszakát, kételkedik ebben. Neki rendben vannak a papírjai, csak nincs lakása. Legutóbb a nyáron igazoltatták, nem volt semmi gond.

Hogy azóta mi van Pesten, nem igen tudja, mert az ” öregeknél” volt

Hallgatom Jánost, és fogalmam sincs, hogyan magyarázzam el neki, hogy a törvény szerint neki nem szabad életvitelszerűen az utcán tartózkodnia.
Az elmúlt napokban csak olyanokkal találkoztam, akik abszolút képben vannak azzal, ami történik. János nem tartozik közéjük. János nagyon egyszerű ember, tavasztól-őszig sokat van vidéken. Alkalmi munkákat vállal.
Próbálom tájékoztatni. Sikertelenül. Látom az arcán, azt hiszi megbolondultam. Nem olyannak ismert meg korábban, aki a levegőbe beszél, most meg számára őrültségeket hordok össze.
Szürreális helyzet. Az első vagyok aki beszél neki a törvényről. Nem hiszi. Dicséri inkább a kedvességem, és nyugtatgat, ne aggódjak, mert ilyen nincs.

Tényleg azt gondolhatja, valamitől bekattantam?

Neki most kajája is van, meg takarója, meg ami kell. Siet is tovább a Blahára, hüledezve, hogy biztos ketyós vagyok. Még utána kiabálom búcsúzóul, hogy menjen az Oltalomhoz, Iványi Gáborékhoz a Dankóba, vagy keresse a menhelyeseket…Már nem is hallja.
Péter Jánossal ellentétben jól tájékozott. Tegnap már igazoltatták, felírták az adatait. Semmi mást nem cipel magával csak egy paplant. A gondja a zokni meg a fehérnemű hiánya. Egy szatyorban voltak. Ha jól értem, ott hagyta, ahol igazoltatták. Péter szomjas. Almát akarok neki adni, de mutatja a fogait. Azokkal tényleg nem bír rágni. Kifli jöhet, mert nem száraz. Amit vittem vizet, már szétosztottam korábban, aztán eszembe jut, hogy a táskámban még lapul egy dobozos kóla. Előszedem. Péter örül. Elköszönünk egymástól. Ő marad, én megyek tovább. Pár lépéssel arrébb két fickó áll. Röhigcsélnek. A hajléktalanon és rajtam. ” B.meg az idióta kólát ad a g*cinek”.

Kapcsolódik

Az ENSZ is bírálja a kormányt a hajléktalanok büntetése miatt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük