Sorting by

×

Hivatali vesztegetés – Óriási korrupciós ügyet göngyölítettek fel

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra – 2022. május 22-ig – elrendelte négy férfi és egy nő letartóztatását, illetve négy hónapra egy férfi bűnügyi felügyeletét, akiket hivatali vesztegetés bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítanak. Ez utóbbi terhelt esetében a bíróság elrendelte, hogy a bűnügyi felügyelet során a magatartási szabályok betartását a terhelt mozgását nyomon követő technikai eszközzel ellenőrizzék.

A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tíz milliárd forint

2022. április 20-án a Központi Nyomozó Főügyészség egy időben, több helyszínen hajtott végre összehangolt eljárási cselekményeket. Az ügyészség által szervezett bűnügyi akcióban közel 150 ügyész és rendőr vett részt.

A megalapozott gyanú lényege szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket.

A Központi Nyomozó Főügyészség több mint huszonöt helyszínen végzett kutatást, ahol lefoglalással és zár alá vétellel nagy összegű vagyon biztosítása történt meg.

200 millió forint készpénzt foglaltak le

Az eljárási cselekményeken az ügyészség hivatalos személyektől több mint kétszáz millió forint készpénzt, megközelítőleg hatvan millió forint összegben értékpapírt és egy – készpénzért vásárolt – negyven millió forint értékű autót foglalt le, valamint több ingatlan zár alá vételét rendelte el.

Tizenegy gazdasági társaságot gyanúsítanak

A Központi Nyomozó Főügyészség az ügyben tizenegy gazdasági társasággal szemben megindította a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőeljárást.

A megalapozott gyanú szerint a terheltek közül négyen – hivatali kötelességüket megszegve – jogtalan előnyért cserébe pályázatíróknak, illetve cégvezetőknek segítettek abban, hogy támogatási kérelmeik sikeresek legyenek, illetve az azokkal kapcsolatban indított ellenőrzések kedvezően végződjenek a pályázók számára.

Egy ötödik gyanúsított a három társa tevékenységét kapcsolattartással támogatta, míg a hatodik terhelt egy projektmenedzser volt, aki a fent leírt segítségért cserébe vesztegetési pénzt juttatott az egyik terheltnek.

Az ügyészség öt gyanúsított letartóztatásának és egy terhelt bűnügyi felügyeletének elrendelését indítványozta

A gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmények bizonyítottság esetén – többek között – az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása, vezető beosztású hivatalos személy által az előnyért hivatali kötelezettségét megszegve bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása, illetve kötelességszegésre irányuló hivatali vesztegetés bűntettének megállapítására lehetnek alkalmasak.

A kiszabható büntetések maximuma 7 és fél, 12, illetve 15 év szabadságvesztés lehet

A bűncselekmény tárgyi súlyára, a hosszabb tartamú szabadságvesztés-büntetés lehetőségéből eredő fenyegetettségre, valamint egyes terheltek tisztázatlan vagyoni, illetve bizonytalan tartózkodási körülményeire is tekintettel a bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét öt terhelt vonatkozásában megállapította.

A Pénzügyminisztérium tudatta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények gyanúja miatt szerdán őrizetbe vette a Pénzügyminisztérium három pályázatkezelő munkatársát.

Jelezték: a tárca mindenben segíti a nyomozóhatóság munkáját és elítéli a korrupció minden formáját. A vizsgálat időtartamára a Pénzügyminisztérium felfüggesztette az érintett dolgozók munkaviszonyát.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön a Kormányinfón az ügyre vonatkozó kérdésre elmondta: a legmagasabb rangú gyanúsított főosztályvezetőként dolgozott, kisebb csalásokról van szó. Mivel a pályázatokkal kapcsolatos felülvizsgálatot a Miniszterelnökség végzi, ott is érintett egy osztályvezető.

Forrás: MTI / Fővárosi Törvényszék / Ügyészség.hu

Korrupciós járványhelyzet van? – A hivatalosság a járványhelyzetre hivatkozva nem ér rá válaszolni a Rogán-építkezéssel kapcsolatban

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Hivatali vesztegetés – Óriási korrupciós ügyet göngyölítettek fel

  • 2022.04.26 - 10:43
    Közvetlen hivatkozás

    Ez csak kis halak elkapása, a cél: felmutatni az EU-nak, hogy Mo. küzd a korrupció ellen, közben meg a felső tízezer nyugodtan tovább lopja a közpénzt és a támogatásokat, szerintem. Azokat az ügyeket kellene vizsgálni, amiket Hadházy derített fel, na, ott nagy halakat is ki lehetne fogni.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.