Connect with us

Voks 2024

Hivatalos döntés: újraszámolják a Karácsony-Vitézy állást – Megszólaltak az érintettek is…

Súlyos baleset érte a Magna Cum Laude-t - "Tegnap a zenekar egy része újjászületett"
Megosztás

A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, hogy újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, amiket a vasárnapi önkormányzati választás során adtak le. A választás során 24 592 érvénytelen szavazat volt Budapesten, 76-szor annyi, mint a Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közötti különbség, és az LMP és a kormánypártok által támogatott jelölt ezért is fellebbezett szerda délután.

A bizottság 12:4 arányban döntött

A Karácsony Gergelyt támogató pártok minden felszólalásra használható másodpercüket felhasználták, hogy az újraszámlálás ellen fordítsák az NVI-tagokat, 12 igen és 4 nem szavazattal nyert Vitézy fellebbezése. A szavazatszámlálóknak hat napjuk lesz, hogy újra átnézzék a szavazólapokat, a feladatot a Nemzeti Választási Bizottság végzi el. Így hiába a vasárnapi eredmény, még koránt sem dőlt el, ki Budapest következő főpolgármestere – véli a Blikk.

Elrendelték a főváros összes szavazóköréből beszedett lezárt szavazóurnák felbontását, és az érvénytelen főpolgármester-választó szavazólapok átvizsgálását, újraszámlálását.

A választás estéjén szinte végig olyan szoros volt a verseny, hogy Vitézy már akkor azt mondta, hogy újraszámolják majd a szavazatokat.

Miután Karácsony Gergely 324 szavazattal nyerte meg a főpolgármester-választást, Vitézy bejelentette, hogy megfellebbezik a nem jogerős eredményt.

A számlálást az NVB végzi, itt a tagok az országgyűlés által megválasztott hét bizottság tag, a parlamenti frakcióval rendelkező pártok (DK, MSZP, Momentum, Jobbik, Mi Hazánk, Párbeszéd, LMP, Fidesz és KDNP) által delegált tagok, valamint az EP-lista jogán delegált bizottsági tagok. A teljes névsor itt böngészhető.

Vitézy öröme

Pár perccel a hír megjelenése után Vitézy-jelölt közösségi oldalán ezt írta:

„A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésemnek helyt adva ma este elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását az egész főváros területén.

Nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja.

A következő napokban a Nemzeti Választási Iroda (NVI) munkatársai egyesével újra megszámolnak minden egyes leadott szavazatot, amit a szavazókörökben érvénytelennek nyilvánítottak. Korábbi nyilatkozataik alapján

az NVI azt is vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd.

A demokratikus választás alapja, hogy minden szavazatot meg kell számolni. Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, mely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam:

amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni.”

Karácsony-reakció

„A jogorvoslat persze mindenkinek jár, legalább tovább tisztul a kép.

Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak.

Ezek természetesen érvényes Vitézy szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét.

Talán nem kellett volna félrevezetni a szavazókat a szentkirályis színjátékkal, nem visszaléptetni a Fidesz hivatalos jelöltjét az utolsó pillanatban, és akkor nem lett volna ekkora kavarodás. Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította.

Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek.

Ezek a „bizonyítékok”, amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt. Ugye, hogy tisztul a kép?”

Frissítés!

A bizottság megállapította, hogy a Melbourne-ből érkezett urna megsérült a repülőtéri átvizsgálás során, felszakadt az egyik urnazáró címke, és be lehetett nyúlni a dobozba. Így

az abban lévő 53 szavazat érvénytelen.

A 147 külképviseletről mind a 166 urna érkezett szerda estig a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

Tudta?

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán helyt adott Vitézy Dávid fellebbezésének a főpolgármester-választással kapcsolatban, és elrendelte az érvénytelen szavazatok újraszámlálását.

Vitézy a fellebbezés leadása előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, a választási eredmény bejelentése után létrehozott a stábja egy jogi és választásmatematikai csoportot, és az általuk összerakott bizonyítékok alapján kérték a választási bizottságtól az újraszámlálást. Azt is említette, hogy a problémáikat már jelezték a Fővárosi Választási Bizottságnál, ami nem volt nyitott erre, ezért mentek tovább az NVB-hez. A Fővárosi Választási Bizottság oldalára feltöltött dokumentumok között valóban szerepel egy határozat, ami Vitézyék első, hétfőn délután benyújtott fellebbezését tárgyalja.

Ebben azonban még nem újraszámlálást kérnek, hanem azt, hogy a IV. és VII. kerület összes szavazókörében semmisítsék meg az eredményt, és tartsanak új szavazást.

Ezt arra hivatkozva kérték, hogy a két kerületben a szavazólapokról a Vitézy javára visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét „vékony vonallal, a főleg idősebb, kevésbé jól látó választópolgárok számára nehezebben észlelhetően húzták ki”. A kifogás szerint „ez oda vezetett, hogy a főváros IV. és VII. kerületének szavazóköreiben feltűnően nagy számú érvénytelen (a jelölt adatainak nem jól látható kihúzása miatt a kiesett jelöltre leadott) szavazat született”, és így sérültek a választás tisztaságának alapelvei, és nem volt meg az esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között. Ehhez bizonyítékképpen négy fényképet csatoltak, amelyeken az érintett kerületekből származó szavazólapok voltak.

A választási bizottság a fellebbezést elutasította, 4:3 arányú szavazással született meg a döntés.

Azzal érveltek, hogy a fotókról nem állapíthatók meg teljes bizonyossággal, hogy tényleg a választás napján, a szavazókörökben lebélyegzett és kiadott szavazólapokról készültek-e. A Vitézyék által leadott, a kerületi részvételi és érvénytelenségi adatokról szóló táblázatról pedig azt állapították meg, hogy

„önmagában nem alkalmas annak bizonyítására, hogy a szavazólapokon a kieső jelölt áthúzásának a módja és az érvénytelen szavazatok mennyisége között ok-okozati összefüggés állna fent”.

Az elutasító határozat június 11-i, keddi keltezésű, ennek másnapján, szerdán jelentette be nyilvánosan Vitézy, hogy fellebbezést fognak benyújtani, és újraszámlálást kérnek – amit végül támogatott is a választási bizottság.

Szerző