Hivatalos: Magyar György szocialista színekben indul Siófokon

Azt leszámítva, hogy az MSZP-Párbeszéd logója lesz a neve mellett, Magyar függetlennek vallja magát.

Magyar szerint azért kell nyitni a függetlenek, civilek felé

Itt nem volt vita: a helyi alapszervezet 100 százaléka támogatta. Az ő javára Harangozó Gábor szocialista politikus lépett vissza. Magyar Siófokon jól ismert, 40 éve ott él a családja, ő is rendszeresen ott van, Zamárdi díszpolgára.

Ugyanaz a kampánycsapat áll mögötte, aki a független polgármestert, Lengyel Róbertet is segítette az önkormányzati választás előtt. Magyar szerint azért kell nyitni a függetlenek, civilek felé, mert a pártok – különösen az ellenzékiek – nem elég népszerűek, hatékonyak.

Ha az ellenzék győz, vissza lehetne állítani a jogállamiságot, az intézmények függetlenségét

Azt mondja, azért indul, mert „megölték a jogállamot, a jog uralmát a politika uralma vette át”, ezt pedig nehezen viseli. Ha az ellenzék győz, vissza lehetne állítani a jogállamiságot, az intézmények függetlenségét és létrehozni egy tisztességes választójogi rendszert. Magyar felszólal a szocialisták szombati kongresszusán is, ahol döntenek a listáról.

Bár helyben azt mondják, a Jobbik is támogathatja Magyart, ezt a párt hivatalosan cáfolta. Ennek ellenére, többen abban bíznak, ezt a helyi szervezetek majd „lerendezik” egymás között.

Azzal, hogy Magyar hivatalosan nem függetlenként indul, spórolt egy alkuhelyet az MSZP-nek. A párt ugyanis a DK-val való osztozkodáson 60 egyéni választókerületet kapott. A kampányfinanszírozási szabályok miatt 54 jelölt alá nem akarnak menni, és már van pár független, aki javára visszalépett szocialista politikus. Ez történt Pécsen, ahol Mellár Tamás indul, a másik baranyai körzetben, ahol Vass Péter Szigetvár független polgármestere indul, és Veszprémben, ahol Kész Zoltánt támogatják.

Az MSZP tartogatna pár helyet egy későbbi alkura – itt jellemzően az LMP-vel való koordinációban bíznak. Egy szocialista forrás szerint a pártban felmerült, hogy a teljesen esélytelen körzetekben induljanak egymás ellen a DK-val, hogy nagyobb legyen az alkulehetőség, de DK-s forrás azt mondta, ezzel őket nem keresték meg.

(Forrás: HVG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük