Időközi polgármester-választást tartanak ma Hódmezővásárhelyen. A győztes ugyan csak másfél évig, a 2019 őszi önkormányzati választásokig vezetheti a várost, a tét mégis óriási, mert a hódmezővásárhelyi eredményből mindenki az április 8-i parlamenti választások kimenetelét, illetve az ellenzék esélyeit próbálja majd megjósolni.
[mnky_ads id=”10551″]
A hódmezővásárhelyi helyzet azért különleges igazán, mert szinte az összes ellenzéki párt beállt egy jelölt, Márki-Zay Péter mögé. Ha Márki-Zay jól szerepel a Fidesz egyik legfontosabb erődjének számító Hódmezővásárhelyen, az az ország minden választókörzetébe el fogja vinni a hírt, hogy megfelelő ellenzéki koordinációval nemhogy a Fidesz újabb parlamenti kétharmada, de talán még a negyedik Orbán-kormány megalakulása is elkerülhető.
[mnky_ads id=”10552″]
A Fidesz nincs könnyű helyzetben: mivel a választókerületet Rapcsák András korábbi KDNP-s polgármester 2002-es halála óta Lázár János uralja, a hódmezővásárhelyi pártszervezetben mára nem maradt a miniszteren kívül igazán karizmatikus, meghatározó politikus. Ahogy a helyiek is mondják: „itt mindent a Lázár irányít, mindenben ő dönt”.

Mivel Lázár kormánytag, nem indulhat a polgármesterségért. A párt így végül Hegedűs Zoltán alpolgármestert indította el a választáson, aki Lázár János és a helyi Fidesz minden próbálkozása ellenére, egyelőre nem nagyon tudta megvillantani határozott politikai arcélét.

- Hirdetés -

Az ellenzéki győzelemhez persze még így is kisebb csoda kell, de az, hogy össze lehetett hozni egy ennyire szoros versenyt a politikában teljesen járatlan jelölttel és egy némely elemében egészen amatőr kampánnyal is, már így is megmutatja, hogy komoly potenciál van az ellenzéki összefogásban, és hogy nem olyan stabil azért a Fidesz hatalma, mint amilyennek tűnik.

Nem csak Hódmezővásárhely választ ma

A Baranya megyei Rózsafán polgármestert és önkormányzati képviselőket is választanak, mert a képviselő-testület tavaly november végén feloszlatta magát. A polgármesteri tisztségért öt független jelölt indul, a négy képviselői helyre pedig 17 független jelölt pályázik. Rózsafa választási névjegyzékében 289-en szerepelnek.

A Bács-Kiskun megyei Kiskunhalason az 5. számú egyéni választókerületben választanak képviselőt, a korábbi képviselő, Aradszky Lászlóné (Fidesz-KDNP) halála miatt. A posztért a Fidesz-KDNP jelöltje, a Magyar Munkáspárt jelöltje és egy független jelölt indul. A választáson 2346-an vehetnek részt.

(Forrás: 444, 24.hu)

Kapcsolódó:

Nem félnek a hódmezővásárhelyi listázottak

[mnky_ads id=”4674″]
[mnky_ads id=”4668″]

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét