Városi kurír
A napi fontos.

Hódmezővásárhelyen találtak 400 milliót

1 142

Csoda egy dolog egy ilyen időközi polgármester-választás. Különösen az, ha mindössze hat héttel előzi meg az országgyűlési választásokat.

Hódmezővásárhelyen amióta világ a világ polgári, jobboldali városvezetés van.

Jelenleg is 11 fideszes képviselő ül az önkormányzati képviselő-testületben. Az egykor Dr. Rapcsák András vezette városban 2012-ben Lázár János lemondott polgármesteri címéről, mert a második Orbán-kormányban a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak kérték fel, ezért ideiglenes polgármester-választást tartottak Hódmezővásárhelyen, amit Almási István 52,31%-kal megnyert.


Lázár helytartója 2014-ben ismételt, így biztosítva volt 2019-ig a városvezetés, amikor az idén saját választókerületébe “visszavonulását” fontolgató Lázár János akár vissza is vehette volna a polgármesteri széket. Almási István váratlan novemberi halála miatt azonban időközi polgármester-választást kellett kiírni Hódmezővásárhelyen.

Nem is lett volna semmi különösebb baj, hiszen Lázár Hegedűs Zoltán alpolgármester személyében hamarosan ki is jelölte az utódot és minthogy a város amolyan jobboldali-polgári területnek számított, úgy is nézett ki előre lefutott a dolog.

Az állóvizet Dr. Márki-Zay Péter zavarta meg,

aki hét gyermekes, keresztény családapaként ringbe mert szállni. Ráadásul az outsider jelöltet az ellenzéki pártok azzal segítették, hogy nem beálltak mögé, hanem önkéntesen nem indítottak el senkit ellene, illetve mellette.

Ezzel máris létrejött az a forgatókönyv, amelytől a Fidesz a legjobban rettegett. Csak egy jelölt van az alpolgármesterrrel szemben, ráadásul az illető otthon van közgazdaságban, megállta a helyét a privát szférában, dolgozott Kanadában és az Egyesült Államokban, több nyelven beszél és világosan fogalmaz.

Annyira világosan, hogy rögtön meg is ijedtek Márki-Zay fellépésétől, akit a hódmezővásárhelyiek egy része már a kampány elejétől nem csak szóban, de pénzzel is hathatósan segít. A jelölt elmondása szerint van, aki ezer, míg más 100 ezer forinttal támogatta a kampányát.

Igen, ám de Márki-Zay nem tudja elkölteni a pénzt a kampányában, hiszen a helyi rádió például egyetlen másodperc adásidőt – fizetés ellenében – sem tudott rendelkezésére bocsájtani. Éppen ezért Hegedűs Zoltán kihívója a kampányt folyamatos fórumokkal, utcai beszélgetésekkel és szórólapozással folytatja.

Az ekézők

A fideszes propaganda első körben a római-katolikus plébános bevetésével igyekezett eltántorítani a hívő szavazókat attól, hogy az ellenzéki jelöltre voksoljanak. Az akció országos sajtóvisszhangot kapott, ráadásul a rendszeresen templomba járó Márki-Zay Pétert ezzel nem tudták meggyöngíteni.

A következő lépésben harmadik jelöltként bejelentkezett Hernádi Gyula helyi mszp-s politikus, akit saját párjat rögtön ki is zárt soraiból. Márki-Zay róla egyértelműen állítja, hogy a Fidesz felkérésére indult el, így tehát nekik valójában két jelöltjük van. Ahogyan Márki-Zay fogalmaz: “gondban lesznek a fideszes szavazók, hogy melyik jelöltjükre voksoljanak”.

Teltek, múltak a hetek és egyre többen álltak Márki-Zay mögé, még úgy is, hogy sokan csak félve, titokban merik támogatásukról biztosítani. A független jelölt, azonban egyre magabiztosabban nyilatkozik, már arról is beszámolt, hogy neki fideszesek súgták meg, hogy egyre jön fölfelé és már elérte az 50 százalékot. Márki-Zay nevetve meséli, hogy örül a tájékoztatásnak, mert a támogatások ellenére neki nincs pénze helyi közvélemény-kutatást rendelni.

Szóval – ahogy Márki-Zay fogalmaz -, amikor hosszas vívódás után bejelentette az elindulását még ő félt, őt féltették, de mára már azt mondja féljenek a fideszesek.

“Féljenek a fideszesek!”

Az utcafórumokon rendre elmondja, hogy a választóknak nincs semmi veszítenivalójuk, hiszen a Fidesz újabb és újabb a várost érintő ígéretei mindenképpen meg fognak valósulni. Ilyen például a tramtrain (a Szeged és Hómezővásárhely közötti öszvér vonat), vagy az építményadó eltörlése. Márki-Zay megnyugtat mindenkit, ha ő nyer ezek a beruházások ugyanúgy meg fognak valósulni, mint, ha Hegedűst juttatnák a polgármesteri székbe. Ám – ahogyan ő fogalmaz -, ha neki segítenek nyerni, ő le fog számolni a helyi korrupcióval, az uram-bátyám világgal.

Annak, hogy rá szavazzanak nincs semmi kockázata.

Igaza lehet Márky-Zaynak, hiszen egyre erősebb fegyvert kénytelen bevetni a helyi Fidesz. Hegedűs és Lázár hétfői közös sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a közgyűlés a vállalkozások építményadójának 30%-os csökkentéséről döntött. Ezzel a döntéssel 150-200 milliós bérfejlesztésére nyílik lehetőség Hódmezővásárhelyen a helyi alkalmazottak számára.

Hirtelen az is kiderült, hogy a rendszerváltás óta először rendelkezik Hódmezővásárhely költségvetése 400 millió forintos tartalékkal. Az idei költségvetésnek köszönhetően a közgyűlés úgy döntött, hogy minden nyugdíjas korú hódmezővásárhelyi állampolgár 10 ezer forintos Erzsébet utalványban részesül.

Ez különösen érdekes fejlemény:

ha van 400 millió készpénz a város számláján, amit most találtak meg, akkor a nyugdíjasoknak miért Erzsébet utalványokat osztanak ki?

Szóval igaza lehet Márky-Zaynak, aki egyre magabiztosabb és már régen nem esélytelen jelölt.

Ráadásul az ellenzéki kampányban kedden nagyágyút vet be Márki-Zay, hiszen a Városi Könyvtárban Bod-Péter Ákos lesz a vendége, aki egy rövid időre még a Fidesz miniszterelnök-jelöltje is volt.

Kis magyar politikai horror

Leírás

Akár ez is tetszhet
Betöltés...

Kedves Látogató! Tájékoztatjuk, hogy a honlap felhasználói élmény fokozásának érdekében sütiket alkalmazunk. A honlapunk használatával ön a tájékoztatásunkat tudomásul veszi. Elfogadom További információ