Hogy függhet össze a pécsi Volvo-gate és az Orbán által belengetett EU-s jogállamisági vétó?

Amit most leírok lehet, hogy csak spekuláció. De lehet, hogy igaz minden mondata. Döntse el az olvasó! Az Unió a jogállamisági normák betartásához akarja kötni a pénzek elosztását. Orbán ez ellen tiltakozik, és miután minden államnak egy szavazat van, egyhangú döntés kell, már előre belengette a vétót, megszavaztatta a magyar parlamenttel, hogy ilyen útravalót adjon neki.

Buszon érkezik az indok?

Látszólag ehhez semmi köze nincs annak, hogy Hollandia korábban a jogállami normák betartásának ellenőrzésére vizsgálóbizottságot akart küldeni hozzánk, amit Szijjártó külügyminiszter kikért magának és visszautasította a javaslatot. A két ország viszonya sosem volt még ilyen rossz.

De mi az oka mindennek? Talán ez:A korábbi, pécsi Fideszes önkormányzat pályázatot írt ki buszbeszerzésre. Egy holland cég 2,8 milliárdért felajánlott egy busz parkot, 113 használt busszal. De nem velük kötődött meg az ügylet, hanem egy másik céggel 3,5 milliárdért,amit a pécsi közgyűlés megszavaztott fideszes voksokkal. Később kiderült, hogy ugyanazokról a buszokról volt szó.

Idézet a Népszava 2020.06.23-i cikkéből:

”Magyarországon sokáig nem indult büntetőeljárás. Ám a holland nyomozóhatóságok vizsgálatot indítottak, mivel a pécsi busz vásárlás kapcsán felmerült a pénzmosás gyanúja. Ennek hatására aztán itthon is nyomozás kezdődött. A vizsgálat megállapította, hogy a buszokat eladó holland cég 2,9 milliárdot kért a járműparkért, ám a Tüke egyik volt vezetője 3,5 milliárdban határozta meg a buszok beszerzési értékét, és a pécsi közgyűlés ezért hagyott jóvá ekkora keretet a járművek megvásárlására.

A fentiek miatt a Tüke volt vezetője lett a büntetőeljárás elsőrendű vádlottja. Másodrendű vádlott az a – korábban Pécsett cégvezetőként dolgozó – magyar származású, holland férfi, aki közvetített a jármű vásárlás ügyében a Tüke és az eladó között. Róla a vádirat megállapította, hogy 1,6 millió euróhoz jutott a vételárból. Emellett a holland közvetítő – a vádirat szerint – arra utasította a buszokat eladó holland cég vezetőjét, hogy utaljon át 550 ezer eurót egy magyar férfi thaiföldi számlájára, noha az illető semmilyen módon nem vett részt a busz vásárlásban. Az átutalás megtörtént, és ennek a pénznek nyoma veszett a távol-keleti országban.”

A holland rendőrség, titkosszolgálat, és a bankbiztonsági szervek nem álltak le

A magyar rendőrség nyomozott, és ügyészség tehát vádat emelt három személy ellen, akik közül az egyik holland-magyar kettős állampolgár. Az ellenzéki politikusok, és a Szabad Pécs újság felvetette többször, hogy Fideszes politikusokat is meg kellene hallgatni az ügyben, mert akkori, és mostani vezetőként is ismerniük kellett az ügy részleteit. De nemhogy vádlottak nem lettek, hanem tanúként sem hallgatták ki őket.

Azonban a holland rendőrség, titkosszolgálat, és a bankbiztonsági szervek nem álltak le. A pénzmosás ugyanis egy holland banknál bukott ki, innen indult el az ügy. Még egy kis részlet! Egyes meg nem erősített információk szerint a thaiföldi bank biztonsági kamerája rögzített azt a személyt, aki a bankba elment felvenni a mosott, lopott pénzt. Ő esetleg országosan ismert, Fideszes politikus is lehet?

Mindenesetre a hollandokban talán felmerülhetett ez utóbbi lehetőség. De úgy látták, hogy a magyar hatóságok nem igazán akarják kivizsgálni ezt a szálat. Pedig akiket a magyar ügyészség megvádolt, csak végrehajtó slapajok voltak. A vezérek rejtve maradtak a magyar rendőrség előtt.

Ezután kezdett látványosan megromlani a holland-magyar külpolitikai viszony. A hollandok ugyanis beleláttak a magyar állami maffia működésébe, és pontosan tudják, kik az igazi felelősök!

Orbán tehát győztesként indult a tanácskozásra. De most beütött a krach! Hollandia bekeményített, mert ők komolyan veszik a törvényességet, és pontosan látják, mit műveltek a magyar büntető hatóságok ebben az ügyben, amiben ők maguk is nyomoznak.

Orbán már kezdett örülni, de elsiette

A holland diplomácia kiszivárogtatta, hogy nem szavazza meg a felvizezett verziót, amely szerint már nem a jogállamiságot ellenőrző mechanizmus elutasításához, hanem megszavazásához kellet volna kétharmados többség, ahogy Viktorunk szerette volna.

Hollandia azonban közölte, hogy ezt nem szavazza meg,inkább hagyja “összeomlani a tárgyalásokat.” Ilyen ultimátumot még EU-s tagállam sem adott korábban ilyen fontos ügyben, ami az egész költségvetés elfogadását is felboríthatja.

Így lehetett tehát a pécsi Volvo-gate az uniós tárgyalásokon hangosan senki által meg nem nevezett, de mostani legmeghatározóbb mozgatórugója? Büszkék lehetünk! A magyar politikusok korrupciója az Európai Unió legfontosabb ügyévé vált! Csak a Fidesz!

Engem pedig a jövőben vagy baleset ér vagy nem?!

A szerzőtől:

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük