Hogy is van ez? Megfogyatkozott a nyugdíjasok száma, pedig….

A nyugdíjasok számának nőnie kellett volna az első félévben, de csökkent – „feltehetően” a pandémia miatt, és ezt nem az ellenzék állítja, hanem a Pénzügyminisztérium legújabb jelentéséből emelte ki a hvg.

Bajok voltak a nyugdíjkasszával

A 2021. év nyugdíjkiadásai 4117,7 milliárd forintban teljesültek, ami 472,8 milliárd forinttal haladta meg az előző év kiadásait. A kiadásnövekedést

a 2020. év végén végrehajtott 1,2%-os kiegészítő nyugdíjemelés 2021. évre áthúzódó hatása,
a 2021. év elején végrehajtott 3,0%-os nyugdíjemelés,
a 13. havi nyugellátások 2021. február havi kifizetése,
a 2021 júniusában végrehajtott 0,6%-os kiegészítő nyugdíjemelés,
a 2021. novemberben végrehajtott 1,2%-os kiegészítő nyugdíjemelés,
az ugyancsak novemberben folyósításra került nyugdíjprémium, valamint
a létszámváltozás és a cserélődési hatás együttes eredményeként jelentkező ellátási átlagok növekedése okozta.
2021-ben a költségvetési törvény módosításában 3,6%-os infláció szerepelt, ám már év közben látszott, hogy az infláció ennél jóval magasabban alakul. Ezért az érintettek már év közben, a júniusi ellátásokkal egyidejűleg 0,6%-os mértékű, januárig visszamenőleges kiegészítő ellátásemelésben részesültek. A kiegészítő emelés az év elején kifizetett 13. havi ellátásra is kiterjedt.

2021. novemberben minden nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy 80 000 forint nyugdíjprémiumban részesült. A kifizetések Nyugdíjbiztosítási Alapot terhelő összege 171,3 milliárd forint volt.

Megbillent egyensúly

A nyugdíjkassza bevételei (elsősorban a munkáltatók által fizetett szociális hozzájárulási adóból, a szochóból és a munkavállalók által fizetett társadalombiztosítási járulékból) nem fedezte volna a kiadásokat, a központi költségvetésnek ezért 671 milliárd forinttal kellett kipótolnia a bevételeket.

Más szóval a nyugdíjkassza nagyon nem volt egyensúlyban.

A 2020. évben az öregségi nyugdíjkorhatár 64,5 évre emelkedett – emlékeztet jelentésében a PM –, így az 1956-ban születettek csak a 2020. év második felétől váltak jogosulttá öregségi nyugellátásra, ennek következtében a korbetöltött öregségi nyugellátások létszáma 2020. első félévben közel 31 ezer fővel csökkent, majd a második félévben mintegy 6 400 fővel nőtt.

E növekedésnek a 2021. év első félév végéig folytatódnia kellett volna, ehelyett – feltehetően az idősebb korosztályt erőteljesebben érintő pandémiás helyzet miatt – ismét folyamatosan csökkenni kezdett az ellátottak létszáma.

A létszámingadozások hatására a korbetöltött öregségi nyugellátottak létszáma 2021. december hónapban 28 463 fővel lett alacsonyabb az előző év decemberi létszámánál.

A korbetöltött ellátások esetében a létszámcsökkenés részben ellensúlyozza a nyugdíjemelés és a cserélődés kiadásnövelő hatását” – írja a minisztérium.

(Olvassa el a teljes cikket a PM jelentéséről a hvg. portálon.)

Kapcsolódó

nyugdíjasok

One thought on “Hogy is van ez? Megfogyatkozott a nyugdíjasok száma, pedig….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük