Hogy kerül a “fő-fakabát” az egészségügy élére – avagy Pintér államosításban gondolkodik?

A Covid-19 járvány alatt nem voltak vezényelhetőek az alapellátó orvosok – ezzel indokolta az egészségügy rendbetételével legújabban megbízott kormánytag, a miniszterelnök helyettese, hogy miért lenne üdvös államosítani a háziorvosi ellátást – értesült több, független forrásból a MedicalOnline.

A Belügyminisztérium alá szervezné a háziorvosi ellátást Pintér Sándor belügyminiszter,

az új felállás a két világháború közötti rendet ötvözné a kádári idők körzeti orvosi rendszerével – írja a portál. A Pintér által vezetett Belügyminisztérium már fel is tette a kérdést az alapellátókat képviselő szervezeteknek:

„Mennyiért vállalnák havonta a háziorvosok a betegek ellátását?”

A Pénzcentrum márciusi cikke szerint az alapellátásban dolgozók több mint fele nyugdíjaskorú, tehát 65 év felett van. Az ő kiesésükkel a praxisok jelentős része hirtelen megüresedhet – méghozzá úgy, hogy idén március közepén is már több mint 400 betöltetlen háziorvosi praxis volt az országban.

Úgy tűnik, a kormány immár az egészségügyet illetően is visszanyúl a két világháború közötti időkhöz,

amikor ugyancsak a Belügyminisztérium égisze alatt működött az ágazat irányítása, amelyet most ötvözne a kádári időszak körzeti orvosi rendszerével.

Az csak a részletek kidolgozása során derülhet majd ki, hogy hogyan kárpótolnák majd a praxisuk tulajdonjogáért esetenként több tízmillió forintot kifizető fiatalabb, és a vagyonértékű jogot 30 évvel ezelőtt az államtól megkapó idősebb orvosokat a vagyonvesztésért.

Nagyon valószínű, hogy a nyugdíjkorhatárt bőven túllépő háziorvosok az államosítást követően azonnal hátrahagyják a körzeteket, és kérdés az is, hogy hogyan reagál az ötletre az a fiatalabb generáció, amely nemcsak több/más finanszírozást sürget, hanem a valós gyógyításhoz és a minőségi munkához kér támogató szakmapolitikai környezetet lassan tíz év óta – hiába. A fiatalok közül sokan egyébként éppen azért választották a háziorvosi hivatást, hogy megszabaduljanak a kórházi hierarchiától, a központi irányítástól.

Duma az van-volt-lesz….

Az orvosi portál felidézi, hogy bár

jól hangzó kommunikációs panel az, hogy a kormány 2010-hez mostanra 76 százalékkal több forrást biztosít a háziorvosok és házi gyerekorvosok támogatására, a szavakat nem követték tettek.

Még a 2015-ös alapellátási törvényhez kapcsolódó rendeleteket sem sikerült átvezetnie a gyakorlatba az egészségügyért felelős Emminek.

Politikusok helyett rendőrök és katonák….

Ezúttal a szakmának már nem elkötelezett pártpolitikusokkal, hanem rendőrökkel és katonákkal kell majd megvívnia azokat a csatákat, amelyek kimenetele végül egy jobb ellátórendszer kialakítását, és ezáltal a betegek jobbulását szolgálhatja. A politikusokkal nemigen bírt az orvosszakma. Most jöhetnek az egyenruhások – zárja cikkét a Medicalonline.

Az eredeti cikk megjelenését követően, Dr. Kincses Gyula a Magyar Orvosi Kamara elnöke, aki több egyeztetésen is részt vett Pintér Sándornál, a kamara facebook oldalán reagált a hírre:

“A mai nap híradós kérdésre elmondtam, hogy a Pintér miniszter úrral folytatott megbeszéléseken nem merült fel a háziorvosi rendszer államosítása. Amennyibe ez valós elképzeléssé válik, a MOK egyértelműen el fogja utasítani.”

csillagjegyek

Egy hozzászólás itt: “Hogy kerül a “fő-fakabát” az egészségügy élére – avagy Pintér államosításban gondolkodik?

 • Avatar
  2020.05.25 - 09:10
  Közvetlen hivatkozás

  sintersanya nem gondolkodik semmiben sem, hanem csak vegrehajtja a fo elmebeteg osszes parancsat – hisz izig-verig katona/rendor o. Utolso szabad otlete az olajszokites es a Kobanyai Kinai piacon a sajat fegyver arusito stand volt. (Anno meg lathattam a sajat szememmel azt).
  O a legmegfelelobb ember erre a posztra: nagy valoszinuseggel mar nem fog talalkozni sok tiltakozassal a teljesen lerohasztott egeszsegugyben, de mivel ez mindenkeppen alja-munka, igy vele csinaltatjak meg , hiszen zsarolja ot rendesen orban az olajszokitos multjaval, es az akkori nagyon sok “ongyilkos” rendorhalallal – hiaba jelentette be a ragyaskepu oreg obsitos, hogy elmenn nyugdijba 2017-ben – fonoke annyira imadja, hogy sehova se mehet – orban kegyeltjei kozul csak kihalni lehet, mint az igazi maffiabol.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük