Hogy legyen megint mit lenyúlni? Nyugdíj előtakarékosságra buzdít a kormány bankja

A 3000 milliárd forintos magánnyugdíjpénztári vagyon 2010-11-es lenyúlása után sok mindenre lehetett számítani, de arra, ami ma történt, aligha készült bárki is. Ugyanaz a kormány, amelyik „államosított”, most nyugdíj előtakarékosságra buzdít.

Van bőr az arcukon!

„Korábban és többen kellene, hogy előtakarékoskodásba kezdjenek idős korukra – hangsúlyozta Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette: Magyarországon 1,6 millió embernek van, és legalább még egymilliónak kellene nyugdíj-előtakarékossági számlába, nyugdíjbiztosításba, vagy nyugdíjpénztári megtakarításba fektetnie, mégpedig a mostaninál korábban, akár huszonéves korban.
Elmondta: a magyarországi nyugdíj-előtakarékossági formák nagyon jó hozamokat termelnek. Az ügyfelek bizalmát tovább növelné, ha a garanciarendszert a nyugdíjpénztári szektorra is minél tágabban kiterjesztenék – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy az MNB a tavasszal publikált versenyképességi jelentésében is javaslatot tett erre.
Kiemelte: a válság bármikor jöhet, így az időskori előtakarékoskodás mellett a folyamatos megtakarítás is fontos. Ebből a szempontból van hová javulni, mivel uniós átlagban a hosszú távú megtakarítások aránya a GDP 45 százaléka, míg Magyarországon ennek csak ötöde, körülbelül 9 százalék – tette hozzá Binder István.”

Egy kis történelem, csak, hogy ne felejtsünk!

Orbán Viktor tavaly októberben, a kormány második akciótervének ismertetésekor jelentette be először, hogy a kabinetnek felül kell vizsgálnia a nyugdíjrendszer kiadási oldalát is. Mint mondta: nem lehet fenntartani, hogy az állam havonta 30 milliárdot költ a kettős (tehát egyszerre állami és magán) nyugdíjrendszer miatt. A miniszterelnök ekkor közölte: novembertől 2011. december 31-ig felfüggesztik ezeket a kifizetéseket, addig pedig kidolgozzák a törvényi feltételeit annak, hogyan lehet visszalépni a magánpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe. (ORIGÓ: 2011. 08. 18)

Mindezek után a kormány bankja, mert tévedés ne essék az MNB már régen nem a nemzeté, hanem a kormány infantilis bankárának játszótere, szóval most ez a hiteltelen pénzköltőgép kezd el kalapozni a jövő nyugdíjasai között.

Természetesen a nyugdíj előtakarékosság minden normális államban, ahol bízni lehet a mindenkori kormányban, fontos dolog. Mondom, minden normális államban, ahol a polgár megbízhat a saját kormányában.

One thought on “Hogy legyen megint mit lenyúlni? Nyugdíj előtakarékosságra buzdít a kormány bankja

  • Jól megvastagodott a bőr a pofátokon.Mi van,nincs már mit ellopni,ezektől a szerencsétlen,kísemmízet
    emberektől???

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük