Hogy lett a párszázerből hatmillió? – Még, hogy nincs infláció!

Megkezdődött az Állami Számvevőszék (ÁSZ) megrongált budapesti székházának helyreállítása, a műemléki védettségű épület homlokzatát január 17-én öntötték le festékkel – közölte a számvevőszék hétfőn az MTI-vel. A helyreállítás több mint hatmillió forintba kerül.

Még, hogy nincs infláció?

Az ÁSZ munkatársai a támadás után azonnal elkezdték a károk felszámolását, nekiláttak a festék gyors eltávolításának, de ez nem sikerült teljesen; a porózus szerkezetű, antik kőburkolat apró réseiben több helyen megmaradt a narancssárga festék, egyes falrészek elszíneződtek, valamint az épület vakolata több helyen megrongálódott.

https://www.facebook.com/magyarinfo/videos/10155890608028467/

Gulyás Márton a Mércének akkor elmondta, a festékezésért ő vállalja a felelősséget, és arra számít, szabálysértési eljárást indítanak ellene és az aktivisták ellen. Mivel az akció alatt véletlenül jutott festék az ÁSZ-szal szomszédos étterem falára is, ezt a Közös Ország aktivistái onnan letörölték.

Festékügyi nyomozás

Szivacs helyett szakvélemény

Az ÁSZ szakvéleményeket és ajánlatokat kért be az okozott kár pontos megállapítására, és egyeztetett az Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatallal a helyreállításról. Ezek alapján az okozott kár felszámolásának teljes költsége – a homlokzati kőburkolat tisztításával, a vakolt felületek javításával és festésével, valamint az épület állványozásával – több mint hatmillió forint.

a támadás elkövetői a nemzeti vagyont rongálták meg, az adófizető állampolgároknak okoztak kárt. Az okozott kár mértékéről az ÁSZ tájékoztatta az ügyben eljáró hatóságot, továbbá a kár megtérítése érdekében megtette a szükséges jogi lépéseket.

Műemlék

Az ÁSZ-székháznak helyet adó épület, a Duna-korzó hét koraeklektikus háza közül egyetlenként maradt fenn. Az 1869-1871-ben épült palotát a hajlított székeiről híres Thonet testvérpár építtette. Tervezője Skalnitzky Antal és Koch Henrik építő cége volt. Az épület műemléki védettség alatt áll.

Horváth Bálint, a számvevőszék kommunikációs vezetője január 17-én azt közölte, a Közös Ország Mozgalom aktivistái narancssárga festékkel festették le az ÁSZ fővárosi, Apáczai Csere János utcai központjának épületét. Az aktivisták az ellen tiltakoztak, hogy a számvevőszék súlyos bírságot szabott ki több ellenzéki pártra is.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény 2018. január 17-én:

ÁSZ: több százezer forint kárt okozott a Közös Ország Mozgalom. Az Állami Számvevőszék kommunikációs vezetője, Horváth Bálint azt mondta, az első becslések szerint a műemléki védettségű épületben több százezer forintos kár keletkezett.

Nem tudjuk, hogyan számolta ez ki Horváth, az akció után ugyanis egyből elkezdték lemosni az ÁSZ dolgozói a vízalapú festéket, az pedig minden nyom nélkül el is tűnt.

(forrás: MTI)

Festékügyi nyomozás

Gulyás Márton bevette az ÁSZ épületét – élő!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük