Sorting by

×

Hogy mitől hízik a 4iG-kisgömböc? – A mi pénzüktől és a kormány jószándékától…

Hétfőn délelőtt Hadházy Ákos független képviselő vetette fel a lehetőségét annak, hogy a Jászai Gellért többségi tulajdonában lévő kormánykegyelt 4iG év eleji nagybevásárlásra készül és már kosarába tette a Digi-t szőrőstől-bőrőstől. Délutánra tényként közölték, hogy az üzlet megköttetett és a pénztártól való távozás után….

“Mitől hízik a kisgömböc….

Tegnap bejárta a maradék sajtót a hír, hogy lezárult a DIGI eladása, és mostantól hivatalosan is a Jászai Gellért többségi tulajdonában álló, NER-kedvenc 4iG Nyrt. a tulajdonosa a közel egymillió embernek tévéadást, sok százezernek pedig internetet szolgáltató cégben

– kezdte keddi Facebook-bejegyzését Hadházy.

“Írtam róla tegnap, hogy a 4iG nagy terjeszkedését az állam támogatja, és nem csak adminisztratív eszközökkel (a DIGI felvásárlása valamiért nemzetstratégiai jelentőségű lett, így a versenyhivatalt jóváhagyását nem kellett megszerezni).

 

A 4iG a cég közlése szerint összesen 350 milliárd forint (ez majdnem kétszerese annak, amibe Puskás Aréna került!) értékben bocsát ki kötvényeket a terjeszkedés finanszírozására.

És ki veszi meg ezeket a kötvényeket?

Jelentős részben a Magyar Nemzeti Bank (MNB): a frissen elérhető adatok szerint december 15-én az MNB lejegyzett 73,75 milliárd forint értékű 4iG kötvényt, amihez adjuk még hozzá a korábbi, 7,5 milliárdos bevásárlást és a másodlagos piacon megvett 3,2 milliárdot, máris

84,45 milliárd forintnál tartunk. Elképesztő összeg ez, de még nem is a vége!

Felvetődik a kérdés, hogy az MNB miért ilyen nagyvonalú?

A 4iG kötvények valójában nem számítanak jó befektetésnek, sőt!

A Scope német minősítő ügynökség december elején fokozta le a besorolásukat (B+ vagyis „magasan spekulatív” kategóriába).

A hitelminősítőt nem győzte meg a cég intenzív növekedése, sőt, pont azért látja egyre nagyobbnak a kockázatokat, mert a 4iG hitelből vásárol fel újabb és újabb vállalkozásokat.

A jegybank tehát igencsak kockázatos üzletbe fekteti a közpénzt, semmi garancia nincs arra, hogy vissza is kapja majd!

A hitelminősítő indoklásában ugyanakkor felbukkan egy érdekesség:

azt írják, a 4iG tervei szerint az új kötvénykibocsátással egy korábbi 100 milliárdos kötvényt kíván kiváltani, amit a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) jegyzett le, és amiből az optikai gerinchálózatot üzemeltető Invitech felvásárlását finanszírozta.

Az elejtett félmondatból tehát kiderül, hogy egy másik állami bank is úgy gondolta, jó ötlet százmilliárd forintot(!) befektetni a 4iG felhizlalásába.

Időnként megkapom azt a kritikát, hogy túl gyakran foglalkozom apró-cseprő ügyekkel, mint például a falusi piacok. Nos, az is fontos, hiszen ezek az aprónak nevezhető csalások tartják hatalomban a Fideszt, ezeken keresztül finanszírozza az embereit a végeken, terelgeti a megfelelő irányba a vidéki polgármestereket és általuk a szavazókat. A 4iG ügye a skála másik vége: az egész felhajtás ezért zajlik, a nemzeti vagyon lenyúlásáért, hogy igazából értelmetlenné tegyenek bármiféle politikai változást. Meggyőződésem, hogy mindkét oldalon egyszerre kell fellépnünk ez ellen, ha szeretnénk visszaszerezni a hazánkat!”

 

Hogy mitől hízik a 4iG-kisgömböc? - A mi pénzüktől és a kormány jószándékától...

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.