Sorting by

×

Hogyan kezelik Magyarországon állami szinten a szerencsejátékosok jogait….

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a magyar szerencsejátékosoknál arra, hogy vitás esetekben sikeresen kezeljék az ügyeiket. Valamint az is felmerül, hogy milyen teendői vannak egy magyar játékosnak abban az esetben, ha például külföldi igazi pénzes casino operátorok, vagy bukmékerek felületeiről nyernek összegeket, amik adózási szempontból kérdésesek lehetnek.

Játékos érdekvédelmi lehetőségek

A játékosok érdekvédelmi szervezetei az adott operátor szerencsejáték engedélyét kiadó szervei. Ez azt jelenti, hogy a játékosoknak felmerülő problémái vannak, akkor az engedélyező hatóságnál tehetnek panaszt. Ilyen esetek előfordulhatnak, hiszen sok operátor nem szívesen fizeti ki a több milliós nyeremény összegeket. Ekkor a kifizetés elhúzását vagy megtagadását is megjátszhatják a kaszinók vagy bukmékerek. Ha ilyet tapasztal egy játékos, akkor forulhat a licensz adó testülethez, amely megkezdi a játékos érdekvédelmét. Ez jól hangzik, de persze nem ennyire egyszerű a történet. Mivel az operátorok komoly pénzeket fizetnek a licenszadóknak, ezért nem biztos, hogy ezekkel teljes mellszélességgel szembe fognak menni ezek a szervek, hiszen a saját bevételüket kockáztatják, ha egy komoly partnerrel fordulnak szembe.

Van további opció is, hogy egy független szervezetet keresnek a sértett vagy megkárosított játékosok. Ezek a testületek már kimondottan azért jöttek létre, hogy érdekérvényesítéssel eljárjanak a játékosok ügyes-bajos ügyeiben. Például, ha kifizetéssel, vagy esetleges játékon belül csalással, vagy adatkezeléssel kapcsolatos panaszok vannak, akkor ilyen ügyekben jöhetnek szóba ezek a független szervezetek. Persze nem garantálható, hogy sikerrel járnak el, de ha van türelme és pénze a játékosnak, akkor eséllyel mehet szembe az operátorokkal.

Amennyiben a hazai szerencsejátékok közül választunk, akkor természetesen hazai eljáró szervek és bíróságok részvételével lehet elindítani egy panaszeljárást. Ez egy könyebb útnak tűnik ahhoz képest, mintha egy külföldi máltai, vagy curacao-i székhellyel rendelkező operátor ellen szeretne valaki kártalanítást kérni.

Egy konkrét példa

A Felelős Szerencsejáték Alapítvány (Responsible Gaming Foundation) volt az első, amelyet 2014 februárjában indított el az MGA a Családügyi és Társadalmi Szolidaritási Minisztériummal közösen, a sorsolásokról és egyéb játékokról szóló törvény módosításáról szóló parlamenti vitát követően. A szárazföldi kaszinókra vonatkozó szabályozás bevezetésére, ami a játékosok védelmét szolgálta. Ez a kezdeményezés aztán világszerte elkezdett terjedni és már Magyarországon is elérhetők olyan platformok, ahol segítséget kérhetnek a játékosok, mind a saját problémáik, mind a kaszinóval történő vitás esetek rendezésében.

Adózási kérdések

A játékosoknak érdemes azt is tudni, hogy amennyiben hazai szerencsejátékban vesz részt, akkor a nyereménye már adózott formában kerül kifizetésre. Ez mind a lottó mind a sportfogadás kapcsán él. Ez azt jelenti, hogy ha megkapja valaki a nyeremény kifizetését, akkor azzal már semmi további teendője nincs, csak, hogy elköltse arra amire szeretné. Ezzel szemben, ha valaki külföldi operátornál játszik, vagy online kaszinóban, akkor azt természetesen nem csökkentik az azt érintő adóval, hiszen az operátoroktól nem várható el, hogy a játékosok helyett adózzanak az operátorok. Ilyen esetekben a játékosoknak meg kell tudniuk, hogy milyen előírások vonatkoznak a külföldi nyereményeket illetően. Érdemes egy könyvelőt vagy jogászt megkérdezni, hogy pontosan milyen teendők vannak, de általában a személyi jövedelemadóval kell csökkenteni a nyereményeket, amennyiben másképp nem rendelkeznek a jogszabályok az ilyen jellegű jövedelmekre.

Kifizetésekhez kapcsolódó problémák

Sok fórumot átböngészve az tapasztalható, hogy nem sűrű az a precedens miszerint a játékosokat vennék elő külföldi nyeremények esetén. Tehát nem feltétlenül kell amiatt aggódni, hogy valakit megkeres az adóhatóság, hogy számoljon el pontosan az adott nyeremények eredetével és leadózott részével kapcsolatban. Persze arra nem lehet építeni, hogy ez mindig minden esetben így fog történni. Nagyobb nyeremények kapcsán és nagyobb költekezés esetén simán elképzelhető, hogy megtalálják a szerencsés játékosokat és rákérdeznek, hogy rendesen megtörtént-e az adózási kötelezettség teljesítése. Amennyiben ez elmaradt, akkor az elmaradás befizetése mellett még további büntetést és akár büntető kamatot is kell fizetni, ami már rosszabbul érintheti a játékosokat. Ezek miatt nem érdemes kockáztatni a nyereményeket, hanem ajánlott egy szakértővel konzultálni és a nyeremények felvétele után a megfelelő módon eljárni a nyeremények adózását illetően.

A szellemi és mentális egészség megőrzése

A játékosoknak további lehetőségük van, hogy segítséget vegyenek igénybe, ha problémájuk akad magával a szerencsejátékkal. Mind szellemi, mind fizikai szinten okozhat egészségügyi problémákat a túlzott játék, amit ha valaki nem kezel megfelelően, akkor ez további gondokat okozhat. Ennek kezelése érdekében számos lehetőség van olyan illetékes szervezetek segítségét igényelni, akik ezen a területen szakértők és tudnak valós megoldásokat adni. Ezt a segítséget az operátoroknál is megkövetelik, ezért lehetőséget kell teremteni például, hogy a játékosokat önmagukat tudják korlátozni ezeken az online felületeken. Mint ahogy a fizikai kaszinókban is van lehetőség az önkizárásra, önkitiltásra. Ennek köszönhetően a következő esetben, amikor a játékos megpróbálni belépni a kaszinó területére, akkor ezt a korábbi kitiltási kérelemre hivatkozva elutasíthatja a kaszinó. Ez a formája a korlátozásnak az online operátoroknál is igényelhető, ami megkönnyíti a játékosoknak a problémás szerencsejáték további űzését.

A fentieket figyelembe véve elkönyvelhető, hogy számos lehetőségük van a játékosoknak, hogy problémás ügyeiket olyan platformokon is keresztül vigyék, melyek valóban segíthetnek az ügyek rendezésében. Akár személyes problémák, akár a szolgáltatókkal kapcsolatos sérelmeket szeretnének a játékosok jelenteni, ezekre megvannak a megfelelő platformok, amelyeket kötelesek a szerencsejáték operátorok a felületeiken is megjelölni a kapcsolódó kontakt információkkal.

Kapcsolódó

átver

Egy hozzászólás itt: “Hogyan kezelik Magyarországon állami szinten a szerencsejátékosok jogait….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.