Hogyan kaphatott magyar állampolgárságot a magyargyűlölő ukrán püspök?

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, vizsgálja meg, hogyan kaphatott magyar állampolgárságot Viktor Vasziljevics Begy, a magyargyűlölő ukrán püspök.

Hány ukrán szavazhat nálunk?

Arató Gergely DK-s frakcióvezető-helyettes csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján a Népszava előző napi cikkére hivatkozott. A lap számolt be arról, hogy Áder János köztársasági elnök visszavonta Viktor Vasziljevics Begynek, az ukrán autokefál ortodox egyház egyik püspökének magyar állampolgárságát. A Népszava azt írta, hogy Kárpátalján a püspök évtizedek óta magyarellenes megnyilvánulásairól volt ismert.

Az ellenzéki politikus arra is kíváncsi, hogy hány ukránt honosított még a kormány titokban. Hány olyan ukrán van még, akinek semmi köze a magyarsághoz, nem is beszél magyarul, de a Fidesznek hála, szavazhat majd május 26-án az európai parlamenti választáson? – tette fel a kérdést.

A politikus vérlázítónak nevezte, hogy

a Fidesz „állampolgársági csalással akarja meghamisítani a magyar népakaratot”.

A jövőnkről csak mi dönthetünk, abba nem szólhatnak bele magyarellenes ukránok

– fogalmazott Arató Gergely. Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, a határon túli magyar választók névjegyzéke nem nyilvános. Nem ismert, hogy kiknek van joguk voksolni és azt sem lehet tudni, hogy valóban a jogosultak szavaznak-e – tette hozzá.

A DK-s politikust reagáltatták a kereszténydemokrata Nacsa Lőrinc szavaira, aki lemondásra szólította fel a Nemzeti Választási Bizottság ellenzék által delegált tagjait, miután a testület kedden nem függesztette fel Czeglédy Csaba EP-képviselőjelölt mentelmi jogát. Arató Gergely azt felelte: felháborító és botrányos, hogy Nacsa Lőrinc és a KDNP büntetőjogi eszközökkel próbálja akadályozni az ellenzék kampányát.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó

DK: az ukrán állampolgársági csalások az idei európai parlamenti, illetve önkormányzati választás tisztaságát is veszélyeztetik

 

Egy hozzászólás itt: “Hogyan kaphatott magyar állampolgárságot a magyargyűlölő ukrán püspök?

  • Avatar
    2019.07.22 - 19:29
    Közvetlen hivatkozás

    Határon túlról senkinek sem szabadna szavazni. Ne az döntsön aki nem élt Magyarországon vagy aki elhagyta az országot még akkor sem ha időlegesen. Majd ha haza jön.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük