Hogyan verjük szét a még megmaradt egészségügyet könnyen, gyorsan?

Erről szól Orbánék legújabb törvénye az orvosi béremelésről. Az Éger István által vezette orvosi kamara jó hosszú ideig nyalta a Főmérnök hátsóját, amiért vezetőit jól meg is fizették, az egészségügyet viszont…

Most azonban egy igazi orvos-érdekvédő került az élre, Kincses Gyula

Az amúgy szerintem általában konzervatív, jobboldali beállítottságú, ezért Orbánhoz ösztönösen vonzódó orvos társadalom belátta, hogy a magyar egészségügy jelen állapotában menthetetlen. Ennek egyik összetevője az abnormálisan alacsony bérrendszer. Követelni kezdték ennek emelését.

Orbán hátba támadásnak érezte, hogy a Gyurcsány ellen 300 ft-os vizitdíj miatt háborúba vihető orvostársadalom szót emelt, és ezzel a járványügyi helyzetet kihasználva bűnbakká teszi őket! Jelentősen emelt a béren, de hozzáköti, csak az kapja meg, aki az állami szférában dolgozik kizárólagosan, a magán egészségügyi munkavégzés feltételeit a törvény ellehetetleníti, hűbéri engedélyhez köti, ami egyébként alkotmányellenes, mert jogbizonytalanságot kelt, és diszkriminatív.

Ez a bér még mindig jóval alacsonyabb, mint a civilizált Nyugat-Európában

Jómagam az ország egyik legnagyobb városában élek, Pécsett, ahol egyetemi szintű orvosi képzés folyik. Természetesen nem reprezentatív a felmérésem, de sok orvos barátom, ismerősöm van. Őket megkérdezve azt hallottam, legalább a felük nem fogja aláírni a röghöz kötést. Ennek több oka van. Ez a bér még mindig jóval alacsonyabb, mint a civilizált Nyugat-Európában. Másrészt hozzákötötték ahhoz, hogy az állami szférában dolgozó orvosok vezényelhetőek lesznek akár az ország másik felébe. Na ez kiverte a biztosítékot! Aki itt lakik, az itt tervezte életét. Nem fogja elhagyni a lakását, családját, a céges kapcsolatait, a tudományos fejlődés lehetőségét csak azért, hogy a Vezér kedvére tegyen.

Az emelt bér morzsa a betegek által fizettet hálapénzhez képest, amit Orbán betiltott. Bizonyos pozíciókban egy hét vagy akár egynéhány szerencsésebb nap alatt is megkeresik vezető orvosok. Máshol persze szinte nincs paraszolvencia. De akinek van, az nem akar alacsonyabb életszínvonalon élni. Kimegy tehát a magánszférába. De nem lehet egyszerre ennyi orvost leakasztania szögről a pótlásukra. Még rosszabb lesz tehát a betegellátás! Az átlag polgárnak villanyszámlára se futja, nemhogy magán orvosi ellátásra!

A műtőbe asszisztencia is kell

Másrészt ez megint a voluntarista, a valóságot teljesen figyelmen kívül hagyó, eseti szándékú jogalkotás tipikus esete, ami a társadalmi következmények, az új törvény hatásmechanizmusának felmérése nélkül történt. Nehogy elhiggye már valaki, pusztán attól, hogy az orvos többet keres, jobb lesz az ellátás! A műtőbe asszisztencia is kell, aki ugyanolyan éhbérért dolgozik tovább. Kell műszer, gyógyszer, technikus. Kell új modern CT és MRI berendezés, nagyobb teljesítményű, fejlett labor háttér stb.

Erre viszont nincs pénz, mert a gazdaság teljesítménye nem hogy nulla, hanem negatív. Most már Varga Mihály pénzügyminiszter is kénytelen volt nyilvánosan beismerni. Hát igen! A rohadt komcsik régóta mondják, hogy nem stadiont kellene építeni, hanem kórházat, meg ne a maffia brancs szállodáiba, kikötőibe tolják a lóvét! De akkor nem lenne lopás. Ami a Fidesz rendszer lényege. Hát megy minden tovább.

Ezen túl, ha bármi baj lesz az egészségügyben, akkor Orbánék hangosan szidják majd az orvosokat, ujjal mutogatnak rájuk, hogy “lám lám mennyit keresnek, mégse végzik a munkájukat rendesen!” Harsog majd a demagógia. Minden zsarkonnál bejön ez! Ugye emlékszünk még Sztálin orvos pereire!

Egységesen végrehajtott, átgondolt egészségügyi reform kell!

Megint leírom akkor is, ha a hibbantak hörögnek. Olyan kell, amit a Gyurcsány kormány elkezdett, belátva a helyzet csődközeli jellegét. Akkor a Fidesz hergelte örjöngésig a népet. Az okos nép most pedig beledöglik a saját hülyeségébe, hogy elhitte Orbánéknak az ingyen ebéd meséjét!

De meg vagyok győződve arról, hogy 2022-ben már a józan ész fog felülkerekedni a választáson, nem tolvajok által elhülyített vagy a feudális rendbe beléptetett tömeg!

egészségügyet

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük