Sorting by

×

Hohó! Hol van Attila sírja, és vajon ki lehetett Anonymus?

 És vajon ki lehetett Anonymus, a névtelen jegyező – No és ideje lenne a Voynich-kézirattal is foglalkozni! Ha én miniszter volnék, és éppen nem lenne semmi hivatalos teendőm, feltétlenül pénzt, szellemi erőforrásokat és időt fordítanék a XV.-XVI. században élt nagyhírű Hunyadi család eredetének és rokoni kötődéseinek felkutatására.

Az a nemzet amely nem tudja honnan jött, nem tudhatja azt sem hova tart

Ugyanis – amint az több forrásból ismeretes – az a nemzet, amely nem tudja honnan jött, nem tudhatja azt sem, hogy hová tart. Ilyenformán aztán járvány, gazdasági válság, közoktatási csőd vagy egyetemek szétverése idején a hatáskör nélküli emberminiszternek semmi nem lehet olyan fontos, mint nagy királyunk, I. Mátyás király csontjainak feltalálása és összerakása. (Székely Bertalan híres festményének ez a címe: II Lajos tetemének feltalálása. Innen vettem a szót kölcsön.)

No de kérem szépen! Ez nem járja!

Az most éppen senkit nem érdekel, hogy hol lehet Attila hun király sírja? Pedig az mi minden bizonyítékot rejthetne a hun-avar-magyar hármas honfoglalásra, nemkülönben a hun uralkodó és az Árpád-ház közvetlen rokonságára. (Akár sumér eredetű ereklyéket is rejthet a sír a Tisza medrében! Ha ott van.) És jó lenne végre hitelesen tisztázni Anonymus jegyző kilétét is, végtére is éppen eleget fáradozott a magyar nemzet történetének megörökítésén, illő lenne sírjának felkutatása. Valaki, avatott titokfejtő kölcsönkérhetné a Voynich-kéziratot is Amerikából, annak megfejtése és magyar eredetének bebizonyítása lenne csak igazi világszenzáció!

Mindez csak fölösleges, rosszindulatú szócséplés

Mátyás igenis nagy király volt, csontjainak összerakása fölöttébb sokat segítene a magyar történelem számos, még nyitott kérdésének tisztázásában, egyebek mellett abban, hogy Mátyás ugyan mi a fenének hadakozott annyit cseh, osztrák és lengyel ellenfeleivel, amikor közben a török elfoglalta Szerbiát. Jajca bevétele után Mátyás elment máshová hadakozni, a törökverés helyett inkább elfoglalta Bécset. Benne van a Himnuszban is. Az állandó hadsereg fenntartása jó ötlet volt, de irdatlan sok pénzbe került, s az ország kegyetlenül kemény adóztatása nem igazán talált kedvező visszhangra. Mátyásnak elég sok lázadást kellett levernie uralkodása alatt, még korábbi, meghitt hívei is összefogtak ellene. (Esetleg nem kellett volna arculütnie korábbi nevelőjét, az esztergomi érseket, Vitéz Jánost.) Egyszóval gyanítható, hogy a nagy király csontjainak összerakása ugyan fontos művelete lesz a magyar régészetnek, de a súlyos járvány idején talán mégsem, kellene történelem-kutatási sorsfordulóként értékelni az ügyet közvetlen orvos-miniszteri segédlettel, mert az egyébként nyilván komoly tudományos munka sajnos így elveszti értékét, és kissé röhejessé válik.

Kapcsolódó

Anonymus

átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Hohó! Hol van Attila sírja, és vajon ki lehetett Anonymus?

  • 2021.01.23 - 14:02
    Közvetlen hivatkozás

    Csak hogy tisztázzuk! A régész feladata a csontok “kitermelésével” végetér, utána az antropológus viszi tovább a stafétát, azt pedig, hogy hova és meddig, újabban egy kókler miniszter határozza meg.

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.