Hol a boldogság mostanában? - Városi Kurír

Sorting by

×

Hol a boldogság mostanában?

Finnországban, Dániában és Svájcban. Legalábbis az ENSZ évente kiadott ún. Boldogság-indexe szerint 2018. és 2020. közötti mérések alapján az emberek ezekben az országokban éltek a legboldogabban. Az utolsó előtti helyen Zimbabwe, mögötte Afganisztán állt. Magyarország 2020-ban a vizsgált 153 ország rangsorában az 53. helyen volt. Az Európai Unió országai között viszont csak Horvátországot és Bulgáriát előzzük meg.

Hirdetés

Na és?!

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu portálon írta egyszer (talán) rosszkedvében:

„A GDP-nél, a növekedésnél, az egyensúlynál, a beruházásnál …lényegesen fontosabb szó az életminőség. …A nemzetközi „emberi fejlettségi” méréseket nem használjuk az állami és társadalmi célok kijelölésénél, majd a visszacsatolásoknál. A hazai életminőségi felmérések is ritkák, az ezekre alapuló, a kormányzati, üzleti és családi döntéseknél használható visszajelzések is gyengék. Mindez erősen fékezi a magyar fenntartható felzárkózási modell kialakítását, mert Magyarország valódi történelmi esélye nem a GDP terén, hanem az életminőségben rejlik..amelynek elemei az életmód és életszínvonal, a boldogság és a biztonság, az öntudat és a büszkeség.“

Egy tíz éves kormányzati periódusban soha még magyar kormány annyit nem fecsegett a nemzetről, a példaadó magyar erényekről, a hungarikumokról, mint Orbán Vik-tor kormánya, s ha csupán a Fidesz és a kormány országunkról vallott, önfényező értékeléseit vennénk alapul, Magyarország népének a világ legboldogabbjai között kellene szerepelni. De nem ott van.

Nemzetünk sorsa szerencsére nem olyan nyomorúságos, mint az afgánoké vagy a zimbabwei embereké, de Európában nincs mivel dicsekednünk

A sorrend persze attól is függ, mit tekintünk a boldogság tényezőjének. Az ENSZ boldogság-indexében öt elemet vesznek számításba:

  • az egy lakosra jutó hazai összterméket;
  • az egyének társadalmi támogatottságát;
  • a várható, egészséges élettartamot;
  • az egyének döntési szabadságát;
  • a korrupció mértékét.

Ezekben a tényezőkben nincs benne, hogy micsoda remek, felszabadító és boldogító érzés, ha a nemzeti futballválogatott legyőz valamely rangos, vagy ősi ellenfelet, de mindenképpen benne van és mérhető például, hogy naponta hány gyerek indul éhesen az iskolába, ha egyáltalán járhat iskolába; benne van a lakhatás, a biztos vagy a bizonytalan jövő lehetősége és ígérete.

Azaz benne van a mindenkori kormányzás minősége

Magyarországon a legutóbbi 30 évből vagy 15 esztendőben Orbán Viktor vezette a kormányt és ellenzékben is kivételes hangerővel befolyásolta a történéseket, ha tehát a boldogság-indexben mai helyezésünk gyökereit, okait személyhez kötve kellene keresnünk, megállapítható lenne, hogy a rendszerváltozás utáni években az ország sorsát, gyarapodását, boldogulását leginkább befolyásoló személy(ek) Orbán Viktor, s követőinek hada volt. Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora mondta nemrégiben egy interjúban Orbán Viktorról: csak rajta múlik, meddig marad a politikában.

„Mindegy, hogy kormányfőként vagy másként, de amíg ő akar, meghatározó politikusa lesz az országnak.”

Egyebekben pedig

„a Fidesz addig van és lesz, amíg ő aktív a politikában.”

Abban sem biztos, hogy utána egyáltalán Fidesznek fogják-e hívni a pártot….

Lánczi András véleménye alapján a magyar nemzeti boldogság összetevőit már-már ki kell egészítenünk Orbán Viktorral, s úgy lehet, a rektor úrnak igaza van, hiszen a közélet bármely politikusával összevetve a Fidesz elnökének (és gondosan összeválogatott sleppjének) döntő személyes felelőssége Magyarország népének mai boldogtalanságában.

A Nap Magyarországon Orbán Viktorral kel és nyugszik, minden dologban igaza van, mert igaza van, s akármit tesz, azt jól teszi, mert ő teszi. Nem hallgat senki-re és semmire, s ha a tények zavarják tévhiteiben, döntéseiben jobbára figyelmen kívül hagyja őket.

De jövőre is lesz tavasz és minden bizonnyal lesz választás is!

Bízvást remélhető, hogy a nemzet boldogabb lesz, ha Orbán Viktor végre kicsöppen a hatalomból! Csak el kell menni szavazni, s keményen ügyelni kell a voksolás tisztaságára! Orbán Viktor nem lehet Magyarország örökös főispánja!

 

varosikurir figyujo 1 3 1 1 1 2

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.