Hol a lé?

Az amerikai törvényhozók egész napos tárgyalás után sem tudtak megegyezni a kormányzat működését biztosító költségvetésben.  Péntek éjféltől  tehát leállt az amerikai kormányhivatalok egy részének működése.

Se pénz, se posztó?

A nem létfontosságú hivatalok dolgozóit átmeneti időre fizetés nélküli szabadságra küldhetik. Például a rendfenntartó erők vagy a nemzetbiztonsági szervek – alkalmazottai azonban továbbra is dolgoznak.  Nekik munkahelytől függően lesz fizetésesük lesz azonban, aki nem kap javadalmazást.
A törvényhozók a hét első felében megállapodtak, hogy rövid távra biztosítják a kormányzati költségvetést.  Ebben az összegben nem szerepeltek az amerikai-mexikói határra építendő fal költségei.
Donald Trump elnök válaszul bejelentette: csakis akkor írja alá a kormányzati költségvetést, ha az tartalmazza a tervezett fal költségeit. Trump ötmilliárd dollárt kért erre a kongresszustól.
A demokrata párti politikusok nem hajlottak erre, sőt Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője a kongresszusban közölte: az elnök “soha nem kapja meg a pénzt a falra”.
Bár Trump a hét közepén még úgy fogalmazott, hogy örülni fog, ha a kormányzati leállás hosszú ideig tart, péntekre már meggondolta magát, és hajlott az egyeztetésekre. Republikánus politikusokkal tárgyalt a Fehér Házban, majd Mike Pence alelnök a kongresszus republikánus vezetőivel és külön Chuck Schumerrel is megbeszélést folytatott.

“A kormányzat leáll, semmit nem tehetünk, mert szükségünk van a demokraták szavazataira”

Pénteken délelőtt a képviselőház megszavazta a kormányzati költségvetést, amely magában foglalta a határon építendő fal ötmilliárdos költségét is. Az időközben már a karácsonyi ünnepekre hazautazott szenátorok is visszatértek a fővárosba, de a szenátusi szavazás – amely még pénteken későn este is tartott – eredménytelen lett.
“A kormányzat leáll, semmit nem tehetünk, mert szükségünk van a demokraták szavazataira” – fogalmazott Donald Trump abban a videoüzenetben, amelyet a kormányzati költségvetés elfogadásának határideje előtt két órával tett közzé. A határidő péntek éjfél volt. Az elnök még hozzátette: reméli, hogy a leállás nem tart sokáig.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük