Sorting by

×

Hol dolgozunk, ha véget ér a járvány? – Lakásiroda?

Azt már magunk is láthatjuk, hogy az élet a járvány után nem mindenben tér vissza az azt megelőző mederbe. A pandémia egyik legizgalmasabb következménye, hogy világszerte elterjedt összes előnyével és hátrányával együtt a home office az otthoni iroda rendszere.  Egy friss kaliforniai felmérés szerint sokan szeretnének a járvány lecsengése után továbbra is otthonról dolgozni. 

Home office-ban a járvány után

Az otthoni munkavégzés lehet az egyik  gyakorlat, amely a járvány után is itt marad, legalábbis  a CBS Los Angeles jelentése szerint . Az új felmérés a kaliforniai távmunkával, távoktatással és távegészségüggyel kapcsolatos érzéseket tárta fel a COVID-19 világjárvány több mint egy éve után. A kutatók szerint minimálisan is habozást tapasztaltak, a “visszatérés” kérdéskörében.

“Most földindulás szerű változást tapasztalunk abban, ahogyan az emberek a visszatérésről gondolkodnak. Ezek a változások ugyanis, pontosan a home office következtében  valódi lehetőséget kínálnak a torlódások és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére “

–  mondta Hernan Galperin, a tanulmány vezetője.

 

iroda

 

Miről árulkodnak a számok?

A felmérésből kiderült, hogy a jelenlegi, teljes munkaidőben dolgozó távmunkások 42% -a továbbra is otthon akar dolgozni. További 21%, aki továbbra is otthon akar dolgozni, azt állítja, hogy hajlandó bemenni az irodába hetente hetente egy-két alkalommal. A megkérdezettek 17% -a azonban azt állítja, hogy a hét öt napján vissza akar térni a munkahelyére.

A távmunka lehetősége azonban nem oszlott el egyenletesen a dolgozók között. Megállapították, hogy a 18 és 34 év közötti emberek a legkevésbé képesek otthon dolgozni, a juttatás pedig évente 60 000 dollár vagy annál többet kereső emberek számára elérhető. A felmérés szerint a főiskolán tanult nők nagy valószínűséggel otthon dolgozhattak.

A távoktatásban a 18 éves vagy annál idősebb kaliforniai emberek egyharmada azt mondta, hogy online tanfolyamon vett részt vagy edzést tartott a világjárvány idején. A megkérdezettek kétharmada azt mondta, hogy folytatja a távoktatást, ha lehetősége nyílik rá, a valószínűség az életkor előrehaladtával növekszik.

Ugyancsak megugrott a távegészségügy a járvány idején, a felmérés válaszadóinak alig több mint fele telefonon, okostelefonon vagy számítógépen férhet hozzá egészségügyi ellátásához. A felhasználás azonban ezen a területen is egyenetlen volt – a színes emberek ritkábban vették igénybe a távegészségügyi szolgáltatásokat, míg a 65 éves és idősebb idősek használták a legtöbbet, annak ellenére, hogy alacsonyabb szintű az internetkapcsolat és a technikai hozzáértésük. A felmérés azt is megállapította, hogy Los Angeles megye a telehealth-ben (A telehealth kifejezés terjed, ami magába foglalja a felvilágosítást, prevenciót, terápiát; mobileszközökön alkalmazva ennek elnevezése az m-health mobile-health szerk.) való részvétel legalacsonyabb szintjét, 46%-ot mutatta.

A felmérés szerint a távmunka, a távegészségügy és a távoktatás szélesebb körű alkalmazása drasztikusan befolyásolhatja egész Kalifornia  működését.

A dolgozók több mint fele várhatóan legalább heti egyszeri alkalomra  csökkenti ingázását a járvány után, míg a távegészségügyi szolgáltatásokat igénybe vevő válaszadók 70% -a arra számít, hogy a járvány után továbbra is legalább felével csökkentiheti az egészségügyi vonatkozású autóutakat.

(CBS)

Kapcsolódó

iroda

átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.