Köztársaságiak! Ugye tudjátok, hol van száműzött elnökünk, Károlyi Mihály?

Aki manapság Siófokra, Zamárdiba, Széplakra látogat, pár perces sétával elérheti Varga Imre kiváló alkotását, amelyet az ország főteréről a parlament mellöl Balatonszéplak-felső egyik kis terére száműzött a “nemzeti együttműködésképtelenség rezsimje”. A szobor a magyar történelem első demokratikus köztársaságának elnökét, Károlyi MIhályt ábrázolja.

Túraajánlat nyaralóknak

Az első köztársaságot az őszirózsás forradalom lendületében 1918. november 16-án kiáltották ki. Azóta már a harmadik kísérlet is elbukott, de belátható időn belül egészen biztosan létrejön a negyedik, minden elődjénél erősebb, stabilabb köztársaság.

Addig is, amíg a történelmi hazugságok jelenlegi rezsimje eltűnik, ne feledkezzünk meg a tisztességes, demokratikus hagyományokról, ne forduljunk el elődeinktől. Szégyen, gyalázat, ahogyan évekkel ezelőtt erővel eldöntötték, hogy az Országgyűlés közeléből eltüntetik Károlyi Mihály nyomait.

Károlyi a kötélen (Fotó: sonline.hu)

Emlékezetes kép, ahogyan a szobrot nyakánál fogva fellógatbták. És tragikomikus, hogy Balatonszéplakon áll jelenleg Varga Imre kompozíciójának két parlamenti boltíve, amelyen át botjával előlép Kárrolyi Mihály alakja. KItépve a történelmi környezetből, a szobor eredeti értelmének teljes átírásával – tökéletesen jelképezi a rezsimet, amiben most élünk.

Pár percre a Balatontól

A séta nem megterhelő, a környezet gyönyörű, és akár össze is lehet kötni egy ebédre, vacsorára, fagyizásra induló társaság szokáos sétájával. Virágot, vagy egy emlékkövet is lehet vinni a márványlépcsőkre. Jelezzék minél többen, hogy emlékeznek a földosztó “veres grófra”, a magyar szabadságvágy jelképes alakjára.
A Városi Kurír munkatársai a Balatonon jártak, és nem feledkeztek meg az államfőről.

Hasonló

Juszt László az újabb szoborrombolás ellen

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük