Hoppá! Ha már ügyvédek, meg “nagy kasza”: egy fidesz-közeli ügyvédi iroda kapta a legtöbb megbízást

Amíg Orbán Viktor pénteki rádióhakniján hosszasan ecsetelte, hogy az ügyvédek mekkorát kaszálnak a rabok jogainak csorbítását firtató bírósági perekben, addig a napvilágot látott információk alapján -melyet az Origo közölt először- kiderült, hogy a legtöbb megbízást egy Fideszhez köthető ügyvédi iroda kapta.

“Börtönbiznisz”, vagy náluk másként hívják?

Az Átlátszó.hu cikke szerint a Mohácsi Ügyvédi Iroda fogvatartott ügyfeleinek az állam 1880 ügyben összesen 814 millió forint kártalanítást fizetett ki.

Ezt az ügyvédi irodát a debreceni önkormányzatnak és cégeinek évtizedek óta dolgozó, a legutóbbi időkig a város helyi választási bizottságát is vezető Mohácsi Ferenc debreceni ügyvédi vezeti.

A perstatisztikákat a kormány-közeli Origo tette közzé csütörtökön, a vélhetően az igazságügyi tárcától kikerült összesítésen az a 60 ügyvéd, illetve ügyvédi iroda szerepel, akik/amelyek a legtöbb börtönkártalanítási ügyben jártak el. A táblázat az ügyek számát, valamint az ezekben az ügyekben összesen az ügyfeleknek kifizetett kártalanítást tartalmazza. Bár a kormánypárti portál cikkében Magyar György ügyvédi irodáját elemzi, amely 420 esetben összesen 500 millió forintot kártérítést perelt ki rabok részére kártérítés címén, azt is hozzáteszik, hogy ez az ügyvédi iroda intézte Magyarországon a második legtöbb börtönkártérítési pert.

Elfelejtették megemlíteni….

Arról viszont egy szót sem ejtettek, hogy ki vezeti a toplistát, vagyis meg sem említették a Mohácsi Ügyvédi Irodát, amelynek a honlapja egyébként elérhetetlen.

Ugyanakkor az internet nem felejt, és megmutatja, hogy nemrég még egyebek közt saját honlapján és a tulzsufultsag.hu honlapon is kínált a Mohácsi Ügyvédi iroda kártalanítási ügyekben képviseletet. Az Átlátszó cikke megjegyzi, a szégyenlősség alighanem annak szól, hogy az irodát vezető Mohácsi Ferenc – ahogy 2016-ban ő maga nyilatkozta egy KLIK-es megbízása alapján a Népszabadságnak – évtizedek óta dolgozott Debrecen évtizedek óta örökös Fidesz-többségű önkormányzatának.

Emellett a városvezetéssel fennálló viszonya bizalmi természetét az is jelzi, hogy több cikluson át, két évvel ezelőttig ő volt a városban a helyi választási bizottságnak a debreceni közgyűlés által megválasztott elnöke.

2010-ben Kósa Lajos, Debrecen akkori polgármestere a közgyűlés előtt azt is megemlítette róla, hogy

“járt már el az Önkormányzat megbízásából például munkaügyi kérdésekben”.

Forrás: Átlátszó; 24.hu

Frissítés! Pénteken 19.26-kor az alábbi közleményt adta ki az MTI-n kersztül a debreceni önkormányzat a témában:

“Pénteken több sajtótermékben megjelent az a hír, miszerint a “börtönbizniszben” érintett Mohácsi Ferenc ügyvéd hosszú időn keresztül kapcsolatban állt Debrecen önkormányzatával és a város tulajdonában álló gazdasági társaságokkal.

“Az érintett sajtótermékek valótlanul állítják, hogy Debrecen önkormányzatának, vagy gazdasági társaságainak bármilyen együttműködése lett volna az elmúlt időszakban az említett ügycsoportban eljáró ügyvéddel”

– írták, hozzátéve: a valóság az, hogy a “börtönbiznisznek” nevezett ügykörben Mohácsi Ferenc Zsolt ügyvéd és a tulajdonában álló Dr. Mohácsi Ferenc Zsolt Ügyvédi Iroda járt el, amellyel az önkormányzatnak és szerveinek semmilyen kapcsolata nem állt fenn, sem a közelmúltban, sem korábban.

Lapinformációk szerint a debreceni dr. Mohácsi Ügyvédi Iroda bonyolította a legtöbb kártalanítási pert a fogva tartás rossz, egészségkárosító körülményeire hivatkozva a magyar állammal szemben.

A dr. Mohácsi Ügyvédi Iroda 1880 jogesettel 814 millió forint kifizetését érte el az Origo által közölt dokumentum szerint. Utána a médiából ismert Magyar György nevével fémjelzett Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda következik 419 esettel és 544 millió forinttal – írta az Origo.”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük