Hoppá! Így tudod kivédeni a kémszoftveres támadást

A valaha kifejlesztett egyik legjobb kémeszköz az okostelefon. A telefon kamerájával akár szét is nézhetnek a támadók ott, ahol a tulaj tartózkodik.
Teljes védelmet nyújtó mobiltelefont nem létezik, még ha „butatelefont” veszünk sem. A kémszoftver védelem nyomában.

Jobb a buta mint az okos?

Amennyiben nagyon kényes beszélgetéseket folytatunk, egy ilyen eszközön a hívásainkat és SMS-einket nagyobb biztonságban fogadhatjuk, mint egy okostelefonon, de a cellainformációk alapján az ilyen eszközök is lekövethetők a megfelelő árnyékoló technológia nélkül – írja az Index az elmúlt hetekben nagy port kavart Pegasus-ügy kapcsán. A legjobb, amit tehetünk, hogy okostelefonunk szoftvereit és operációs rendszerét folyamatosan frissen tartjuk, hisz a fejlesztők ezekkel a frissítésekkel pont azokat a hibákat igyekeznek javítani, amiken keresztül a kémprogramok bejuthatnak – teszi hozzá a lap. Ezenfelül figyeljünk arra, hogy ismeretlen forrás által küldött üzenetekben, e-mailekben lévő linkeket ne nyissunk meg! Sőt, a barátoktól érkező, egy ismeretlen oldalra vezető hivatkozás esetén is érdemes óvatosnak maradni.

Ha támad a kémszoftver, segíthet: védett mappába mentsük a kényes adatokat

Tanácsuk szerint, amennyiben az okostelefon rendelkezik beépített védelmi rendszerrel, használjuk azt. Védett mappákba mentsük a kényes adatokat tartalmazó dolgainkat, csevegőprogramjainkat próbáljuk meg úgy megválasztani, hogy azokon alapértelmezett legyen a végpontok közti titkosítás.

Igaz, a fent említettek a komoly kémfegyverekkel szemben kevésnek bizonyulhatnak, ahol a program minden joggal rendelkezik a telefon felett, amivel a készülék tulajdonosa. Ellenben az átlagos felhasználókat célzó adathalászcsalások és -támadások ellen már egy fontos védelmi vonalat állítanak fel – emlékeztet az Index, egyebek mellett azt is taglalva, hogy mennyit számít, hogy Android vagy iOS fut a telefonunkon.

Forrás

Kapcsolódó

One thought on “Hoppá! Így tudod kivédeni a kémszoftveres támadást

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük