Hoppá! Lakat alatt a hiperfegyverek tervezője, a szakma matuzsáleme! – Hazaáruló lenne?

A hiperfegyverek atyjának letartóztatása sokakat meglepett még Oroszországban is. Kuranov professzor felelt a hiperszónikus fegyverek fejlesztéséért, amelyben egyébként Moszkva megelőzte a világot.

És jött az FSZB

Letartóztatták egy hazaárulási ügyben folyó vizsgálat keretében az oroszországi hipersebességű repülőeszközök (fegyverrendszerek?) elméleti kidolgozásának, gyártásának egyik kulcsemberét, az NIPGSz vezérigazgatóját, főkonstruktőrét, a műszaki tudományok doktorát, a 73 éves Alekszandr Leonyidovics Kuranov professzort. A TASzSz jelentése szerint Moszkvában jöttek érte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) emberei, noha a Hiper-hangsebességű Rendszerek Tudományos Kutatóintézete/Gyára, az NIPGSz Szentpétervárott működik, mégpedig nyílt részvénytársaság formájában.

Így első ránézésre igen sajátságos cégről van szó. Vélhetően alapvetően elméleti szakemberekről, tudósokról van szó, nem pedig fegyverrendszer konstruktőrökről, akik a tudósok által kidolgozott alapokon lépnek tovább, „fegyverszerűsítik” (találó angol szóval: weaponize) az elméleti kutatási eredményeket.

Még mindig II. Sándor szelleme lebeg az orosz tanintézetek felett

Oroszföld (a cári Oroszország, a Szovjetunió, majd a modernebb Oroszországi Föderáció) mindig is kiváló természettudományi és matematikai-fizikai szakembereket, lángelméket nevelt. Köszönhetően nagymértékben az alulértékelt cárnak, II. Sándornak, akinek a XIX. század kora-hatvanas éveiben bevezetett reformja átalakította az ország iskolarendszerét, tovább erősítve a természettudományok hagyományosan erős szerepét. Ez a porosz alapokra épített iskolarendszer máig érezteti pozitív hatását az ország tehetségeinek kinevelésében.

Elvben ha van tudós, akire az FSzB kémelhárítása jobban vigyázhatott, mint a parancsnokuk szeme világára, óvhatta a körülötte ólálkodó külföldi kémektől, az éppen mások mellett Kuranov lehetett.
Sok múlhat rajta, például része lehet(ett) az OF katonai nemzetbiztonsága alakításában, hiszen Moszkva több ízben bejelentette, hogy a hiper-hangsebességű fegyvercsoportban világelső, lekörözte mind az Egyesült Államokat, mind Kínát. Amit persze mind Washington, mind Peking vitat.

Az is tény, hogy  egy valamirevaló nyugati vagy kínai hírszerző a fél kezét odaadná a hiperszónikus technológiára vonatkozó elméleti kutatási eredményekért. A mai világban a rakétakísérletek – mivelhogy a hipersebességű, a hangsebesség minimum ötszörösével, azaz Mach5-tel repülő eszköz is rakéta-repülőgép – nem nagyon dughatók el a Föld körül keringő kémműholdak százai, ha nem ezrei elől.

Senki nem érti mi történt

Oroszországban is nagy zűrzavart keltett a szokatlan eset, Kuranov őrizetbe vétele. A Nagy Péterről elnevezett szentpétervári műszaki egyetem (SzPbPU) cáfolta a hivatalos sajtóban is megjelent hírt arról, hogy  a professzor az alkalmazásukban állt. Az Interfax hírügynökség egyetemi forrásokból megtudta, hogy a tudós 2016-ig külsős professzorként az egyetem   munkatársa volt. Viszont a Kreml-közeli, félhivatalosnak tekinthető RIA Novosztyi hírportál hivatkozik a professzor intézete honlapjára, amelyen úgy szerepel, mint a szentpétervári egyetem kihelyezett tagozatának professzora.

Indulnának a tudós-perek?

Jegyezzük meg, hogy Alekszandr Kuranov nem az első oroszországi tudós, aki hazaárulási ügybe keveredett. Tavaly decemberben a hasonló tudományos területen tevékenykedő, de Kuranovnál egy-két szinttel lejjebbre sorolt Anatolij Gubanov járt ugyanígy, államtitkok sértéssel vádolták. Gubanov  nagy sebességű repülőeszközök fizikájával foglalkozott. A tárgyalás, -nemzetbiztonsági okból  zárt ajtók mögött zajlik-  – nem ismert. Talán magyarázhatja az oroszországi nemzetbiztonsági szervezetek fokozott érzékenységét a tény, hogy Vlagyimir Putyin számára a hipersebességű katonai eszközök különlegesen fontosak.

 

Július 19-én a moszkvai védelmi minisztérium video-felvételt tett közzé a Cirkon hipersebességű rakéta indításáról.

A rakéta sebessége hivatalos oroszországi források szerint elérte az óránkénti 9500 kilométeres sebességet, ez a hangsebesség mintegy hétszerese. (Képünk)

A rakéta korábbi tesztelése októberben volt, Vlagyimír Putyin születésnapján. Ezt követően azt mondta, hogy

“nagy esemény az ország számára”.

Forrás: Növekedés.hu

Kapcsolódó

hoperfegyverek

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük