Hoppál Péter történelmet -finoman szólva- ferdít

Horthy-rajongóként azt állítja, hogy a kormányzó „…miután belátta, hogy ellenkező esetben nem kerülheti el a felelősségre vonást, leállította a zsidóság deportálását.”

Ez jelentős csúsztatás,

hiszen 1944 nyarán, két hónap alatt közel 450 ezer vidéki zsidót deportáltak Auschwitz-Birkenauba, csak ezek után állította le Horthy a budapesti zsidók deportálását, akik akkorra már a csillagos házakban laktak. Hoppál számára a vidéki zsidóság megsemmisítése, úgy tűnik, kifakult emlékfoszlány csupán, elhalványította szeretett Horthy Miklósának dicstelen fénye

Háttér

Száz éve választották kormányzóvá Horthy Miklóst, ebből az apropóból szervezett felvonulást a Mi Hazánk. Helyszíni tudósítók szerint

néhány száz ember gyűlt össze a Szent Gellért téren, innen vonulnak majd a Kossuth térre a demonstrálók. A téren összegyűlt kb. 50 ellentüntető is.

A Szabadság híd pesti oldalán szintén ellentüntetők várták a horthystákat, itt rendőrkordon választja el egymástól a felvonulókat és az antifasisztákat. A Mérce tudósítása szerint Horthy Miklós érdemeit méltatták, köztük a szociális intézkedéseket, valamint a nyugdíj- és társadalombiztosítási rendszert, a nyitóbeszédet mondó Novák Előd pedig egyenesen

budapesti díszpolgári címet és szobrot követelt Horthynak.

Ipolybalog plébánosa,

György Ferenc a felvidéki magyarok nevében megköszönte Horthynak a visszacsatolást, miután a jelenlevőkkel együtt elmondott egy miatyánkot.

Toroczkai László,

a Mi Hazánk elnöke arról beszélt, hogy

„zsidó szembenézésre”

lenne szükség, és

„el kell gondolkodni, hogy miért voltak zsidók a Tanácsköztársaság vezetői.”

Miután kifejtette, hogy a Tanácsköztársaság zsidó vezetőinek szerepe volt „Magyarország tönkretételében”, azért hozzátette:

voltak jó zsidók is!

Időközben megérkeztek az antifasiszta ellentüntetők is, őket a szélsőjobboldaliaktól rendőrsorfal választja el. „Gyilkos Horthy!” „Gyilkosok!” – skandálják antifasiszta dalok kíséretében.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük