Horn Gábor: nem az összeborulás a lényeg

Az egyik legkiszámíthatatlanabb választás előtt állunk, minden a részvételi arányon múlik majd, mondta Horn Gábor, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnöke, Karácsony Gergely tanácsadója a 444.hu-nak adott interjújában.

Szavazni jog és kötelesség

Horn elmondta, Karácsonyt régóta ismeri, szakértőként dolgozott náluk amikor államtitkár volt, barátjának is mondhatja, és az sem titok, hogy volt egy kis köze az együttműködés kialakításában, de erről először 2017 végén kezdtek el komolyabban beszélgetni:

“Decemberre kész helyzetbe sodródott az MSZP, fogyott az idő, megoldás kellett nekik és a Párbeszédnek is. Balázs Péter volt külügyminiszter merült még fel egy másik vonalon, de Karácsony jobb döntésnek látszott, mert aktív és ismert politikus.”

Az MSZP- Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjével rendszeres kapcsolatban van:

“Hetente egyszer Tóth Csabával, a Republikon stratégiai igazgatóval hármasban leülünk és átbeszéljük a dolgokat. Gergőnek egy számára ismeretlen, sok tekintetben végletekig tagolt pártot kell egy kiélezett választási kampányban vezetnie, értelemszerűen szüksége van mankókra, amikre támaszkodhat. Közben az MSZP mint párt kommunikációs munkáját is segítjük tanácsokkal – ezeket aztán vagy megfogadják vagy nem. ”

A többség papíron váltana…

Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát is a választásra buzdít

A Republikon számai szerint durván 40 százaléknak inkább tetszik ami megy ma az országban, 60-nak nem, viszont közülük 20 szinte soha nem, vagy nagyon ritkán megy el szavazni:

“Ők nem akarnak Orbánra szavazni, de nincsenek is meggyőzve alternatívákról. Ami viszont biztos, hogy többségük nem egyezkedésre, látványos kézfogásokra, hanem alternatívára vár, nem számolgatni akarnak, hanem jövőképeket látni. Az MSZP-Párbeszéd dolga most azt, hogy egy Vona-világ és egy Karácsony-világ közti döntéssé redukálja a választást. Ezért kell megkülönböztetnie magát a baloldali tömbnek a Jobbiktól. “

A választót nem az fogja meggyőzni arról, hogy érdemes elmenni szavazni, ha Vona és Karácsony összeborul, hanem ha valamelyikükről elhiszik, hogy képes elkormányozni az országot:

“Az igaz, hogy a Fidesz utáni világ nem fog eljönni pártok közti egyeztetések nélkül, de nem mindegy, hogy ezeket az egyeztetéseket ki vezeti majd, ki lesz részese egy Orbán utáni kormánynak. ” /…/ ” A Karácsony-kampány fő kihívása a kormányképesség felmutatása: a Gergő ismert, szimpatikus népszerű fickó, de nem mindenki hiszi el róla, hogy külsősként alkalmas is egy kormány vezetésére – ennek is szólt az árnyékkormány bejelentése, a „szakértői jelleg” hangsúlyozása, és az, hogy ebben a névsorban nincsenek pártpolitikusok.”

“Ez nem szabad választás, ez szimpla rémálom” – egy “polgári és jobboldali választópolgár” véleménye

Nem az összeborulás a lényeg

Nem gondolja, hogy a hátralévő napokban – azon a kevés felületen, ami rendelkezésre áll – a Jobbikot kellene ütni, de a „Vona vagy Karácsony?” kérdést bátran asztalra lehet tenni:

“Ez előnyt jelenthetne a kisebb pártokkal szemben is. ” /…/ ” Ha Vona-Karácsony meccs van, az velük szemben is helyzeti előny. Van még 300 ezer MSZP-hez húzó szavazó, aki nem döntött arról, hogy elmenjen szavazni, és még ennyi bizonytalan, aki szavazna, de nem tudja kire. Az ő bevonzásuk Karácsonyon és a párt mozgósítási képességén múlik. “

Hangsúlyozta, nem túlzás, hogy az egyik legkiszámíthatatlanabb választás előtt állunk. 2002-ben és 2006-ban is nagyot koppant a közvéleménykutató-szakma, de most talán még nehezebb megjósolni, mi következik:

“A mindent eldöntő részvételi arányok olyan érzelmi kérdéseken, momentumokon múlhatnak, amelyeket nehéz előre megjósolni. Ha például a miniszterelnök egy nemzeti ünnepen megtorlással fenyegeti a vele egyet nem értő polgártársakat, az ilyen lehet. ”

A legjobb választásra sarkalló videó Bödőcs Tibortól

Cigány celebek biztatják sajátjaikat, hogy ne adják el magukat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük