Horror az egyik koronavírus-betegeket fogadására kijelölt budapesti kórházból: a kukában, hideg vízben volt kénytelen fürdeni egy koronagyanús beteg a Korányiban

Mielőtt a részletes “napi neba” kifejtésébe kezdenénk, tudni kell, hogy az új rendelkezés értelmében Budapestre kell szállítani a koronavírusos betegeket. Egyik ilyen kiválasztott a Korányi. Történetünk is itt játszódik 2020 Magyarországán, tudják, dübörgés közben”.

Ne feledjük ennek az intézménynek a vezetője vette át szó nélkül Cserháti helyét az OORI élén…

Ennek azért van jelentősége, mert minden intézményvezető felelős a betegek emberhez méltó elhelyezéséért, ahol ez az igénytelenség napi rutin lehet, ott mit várhatunk az egyéb tartalmaktól

– hívta fel a figyelmet Dr. Kunetzs Zsombor közösségi oldalán.

Hiszi? Nem hiszi?

Egészen elképesztő élményekről számolt be a 444-nek egy beteg, akit koronavírus-gyanús tünetekkel utaltak be pénteken, május 8-án a Korányi kórházba.

  • 40 éves, kétgyerekes anya, nincs ismert betegsége. Április közepétől kezdve köhögött és fulladt. A házirovosa koronavírus-gyorstesztet rendelt neki, ami negatív lett, de utána folytatódtak a tünetek, sőt a fulladás rosszabbodott, szúrni kezdett a mellkasa, majd amikor egy röntgenfelvétel árnyékot mutatott ki az egyik tüdején, beutalták a Korányi kórház Covid-osztályára, hogy a sokkal megbízhatóbb, úgynevezett PCR-teszttel állapthassák meg, hogy fertőzött-e.
  • május 8-án, pénteken érkezett meg a kórházba és tudta, hogy a legjobb esetben is kábé 4 napot bent kell töltenie. Az igazán megbízható eredmény végett a betegeket ugyanis kétszer tesztelik egymás után és ez a PCR esetében nagyjából ennyi időbe kerül.
  • a Korányiban azonnal úgynevezett izolációs szobába került, aminek az a lényege, hogy a beteg addig nem hagyhatja el egyáltalán, amíg ki nem derül, hogy koronavírusos-e.

“Ha emlékeim nem csalnak, Müller Cecillia folyamatosan az alapvető higiéniára hívja fel a figyelmet a vírussal kapcsolatosan”

– írta X. az első kapcsolatfelvétel idején. Nem véletlenül. A szobájában elhelyezkedve ugyanis meghökkenve tapasztalta, hogy

ott nincs sem fürdési lehetőség, sem wc.

2020, Magyarország

Igen, a definíciója szerint többnapos tartózkodásra szánt helyiségben összesen egy fali mosdókagyló volt, a lakótértól elválasztott wc pedig egyáltalán nem, helyette egy kis mobi útivécét helyeztek el odabent.

“Az emberi méltóság megtiprásának érzem, hogy egy mini pottyantós wc van behelyezve a szobába. Azt nem viszik, az ott van. Az egész szaga átjárja a szobát. Tegnap óta senki nem jött fertőtleniteni.”

– írta X. még szombaton, május 9-én.

A higiénés körülményekhez képes szinte eltörpült,

hogy

“az egész épületet fűtik, (…) forró a radiátor miközben május 9,-ét írunk és kint 28 fok van.”

Ez pedig egy videó arról, hogy a betegnek nem maradt más választása, mint leszedni az ablakot a fullasztó melegben. A film bemutatja az egész izolációs szobát:

Hősünk eleve kényes a tisztaságra,

ilyen körülmények között pedig duplán is mosdani akart, de a kis mosdókagylóban ez nem tűnt kivitelezhetőnek. Ezért

kénytelen volt unortodox megoldáshoz folyamodni.

“Tegnap este (vagyis pénteken, a szerk.) a veszélyeshulladék kukából kiszedtem a zsákot, Domestosszal kimostam és abban fürödtem.Találékony a magyar, de ez mindennek az alja.”

Videót is készített a szobájában, megmutatva, hogyan is zajlott ez a kukában fürdés:

További ínyencségeket ide kattintva talál!

Frissítés!

Az ÁEEK közleménye szerint a Korányi visszautasítja, hogy ilyen körülmények lennének az intézetben, azt írják, minden betegnek biztosított a normális mosakodás lehetősége.

“Nem igaz az az állítás, hogy szemétkukában, hideg vízben kellene bárkinek is fürödnie a Korányi Kórházban”

– írják, hozzátéve, hogy amelyik szoba nem rendelkezik külön fürdőszobával, ott is biztosított a folyóvíz, és a mosakodás lehetősége, és a betegek a mosakodáshoz személyre szabottan

“fertőtleníthető mosdótálat is kapnak a folyóvizes fali mosdó mellé”

– a videóban ilyesmiről nem volt szó, ezért használta a nő a kukát.

A közleményben arra is kitértek, hogy minden szobába raktak mobil WC-t, és bár a nő elmondása szerint ottléte alatt péntektől hétfő reggelig nem is takarították a szobát, és a szemetet se vitték ki, a kórház szerint ez sem igaz, szerintük a szobákat naponta takarítják.

Azt is közölték, hogy a tisztálkodásban, ha a beteg állapota ezt megkívánja, akkor a beosztott nővérek megfelelő védőfelszerelésben segítenek is. A közlemény szerint a Korányiban jelenleg 52 koronavírusost ápolnak és 7-en vannak lélegeztőgépen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük