Gyerekverési útmutató, pelenkán keresztül ne üsse, mert nem érzi!

A pelenkán keresztül meg sem érzi a gyerek a vesszőcsapást, tehát mindig a meztelen bőrére húzz rá, így biztosan felvisít fájdalmában és azonnal engedelmes lesz. Ilyen és ehhez hasonló tanácsok vannak abban a könyvben, amelyet most találtunk a könyvnagykereknél.

Hiába tört ki korábban hatalmas botrány a gyerekverésre buzdító kiadványok kapcsán, úgy tűnik, a könyv nagykereskedők nem tanulnak a hibákból. Most egy minden eddiginél botrányosabb útmutatóra leltünk, mégpedig ugyanazon helyeken  ahol a hasonlókat – a népharagnak engedve – korábban levették a polcokról.

Michael és Debi Pearl “Gyermeket nevelni Isten félelmében” című könyve nemzetközi tiltakozást váltott ki szinte a megjelenésekor, több, mint tíz éve. Itthon a divany.hu hívta fel a figyelmet az Evangéliumi Kiadó által jegyzett könyv botrányos mivoltára. Úgy tűnik, a könyvesek szerint „elévültek” a kritikák, így most újból próbálkoznak.

A vessző gyógyeszköz

Az írók, akik a gyermeket kis zsarnok lázadónak nevezik, úgy gondolják, a gyermeknevelést szinte a születéskor el kell kezdeni – engedelmességre tanítanák már a csecsemőt is: azt tanácsolják, hogy ha például harap szopás közben, húzzuk meg a haját. Ha a fájdalomra fájdalomokozással reagálunk, akkor elérjük, hogy a kicsi leszokjon a harapásról.

„A gyermek természete igényli a büntetést – a testi fenyítés (nadrágszíjazás, elfenekelés, megvesszőzés) elengedhetetlenül szükséges a gyerek neveléséhez. A vessző gyógyeszköz.”

Korosztály szerint javaslatot tesznek a megfelelő eszközválasztásra: „Egyéves kor alatt egy 25-30 cm hosszú, kb. 3 mm átmérőjű vessző elegendő, (…) alkalmas egy 30 cm-es vonalzó vagy valami ahhoz hasonló eszköz, pl. fakanál. Nagyobb gyermeknél nadrágszíj vagy nagyobb pálca eredményesen alkalmazható.” Az sem mindegy, hogy hogyan és hol ütöd a gyermeked. A tanácsok szerint kézzel ne verd a gyereket, mert a gerincén maradandó sérüléseket okozol, és nincs is felületi fájdalma.

„A parancs megerősítését célzó verésnek fájdalmat kell okoznia. Legeredményesebb a meztelen bőr megvesszőzése, ahol az idegek a felületen helyezkednek el.”

A könyv írói szerint tűrhetetlen a duzzogás, az ajakbiggyesztés, a nyafogás, a panaszkodás, a könyörgés, ezeket „ki kell irtani, mint valami rossz betegséget”. Egy gyermek soha nem nyafoghat vagy könyöröghet!”

Az általuk vázolt nevelési rendszer pedig csak úgy működik, ha az anya és az apa összefognak: „Ha egy apa próbálja megetetni a gyermekével a főzeléket, és a gyermek sír az anyja után, az anya ugyanúgy fenekelje el a gyermeket az érte való nyafogásért, és azért, hogy nem eszi meg a főzeléket.”

A divany.hu írásából kiderül: a könyvben bemutatott példákban 7 és 12 hónapos gyermekek szerepeltek, akiket sírásért vertek meg, vagy mert nem aludtak el elég gyorsan, esetleg fel akartak kelni az ágyból. Debi Pearl a rábízott 15 hónapost 10 alkalommal verte meg pusztán azért, mert nem játszott a játékkal, amivel szerinte játszania kellett volna.A szerzők szerint a megoldás minden gondra a gyerekverés.

Forró vassal tanította meg, mi a forró

Michael Pearl elmeséli egy fontos gyerekverés örve alatt kipróbált  ötletét is:  hogyan tanította meg a gyerekeinek, hogy ne merészkedjenek a kerti medence közelébe: hagyta, hogy a járni alig tudó, ingatag gyerek beleessen a vízbe, majd várt egy kicsit, és a pánikba esett gyereket kiemelve a vízből megszidta, amiért közel ment a medencéhez. Mivel az egyik gyermeke nem sétált bele véletlenül a medencébe, ezért saját maga taszította bele – pusztán tanítási célzattal. Hasonlóan, ahogy a forró vasalóhoz nyomta gyermekei apró kezeit, hogy megtanulják, mit jelent a forró. Az apa büszkén meséli, hogy gyermekeit ezzel a módszerrel milyen jól megtanította az élethez szükséges dolgokra.

Pearlék a gyereknevelést leginkább a szamarak vagy a kutyák betöréséhez hasonlítják, feltétlen engedelmességet prédikálva, mivel egyébként szerintük a gyermekek egyetlen célja, hogy megkeserítsék szüleik életét.

Vagy mégis bottal ver?

Legutóbb a Keresztyén Ismeretterjesztő Alapítvány (KIA) által megjelentetett egyik könyv, James Dobson amerikai pszichológus „Fegyelmezz! Megéri” című műve csapta ki a biztosítékot gyerekverés kapcsán. Ez a kötet részletesen foglalkozik azzal, hogy hogyan kell és érdemes megverni a gyereket. A szerző részletes technikai tanácsokat ad például arról is, hogy milyen eszközzel – ajánlott a bot és a bőrszíj – dolgozzon a jó szülő, illetve, hogy a kisgyerekek testfelületének mely részeit érdemes leginkább ütni.

Mint arról a 444.hu beszámolt, a gyerekverés kézikönyvét Magyarország legnagyobb könyvterjesztő és kerekedő cége is árusította, de az olvasótábor egy részének felháborodását látva levette a polcairól Dobson művét. A témáról szóló cikkek után ugyanis több mint ezer pszichológus és gyermekvédelemmel foglalkozó szakember írt alá tiltakozó petíciót.

Hasonló téma:  Botrány a javából: A homoszexualitás megelőzhető – (Tév)útmutató szülőknek

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük