A jeles dátum – Horthy halálának évfordulója – alkalmából istentiszteletet tartottak a Szabadság téri református templomban. A Tett és Védelem alapítvány fejtágítóval készült a hívőknek.
[mnky_ads id=”10551″]

Numerus clausus

Népszava helyszíni tudósítása szerint a vasárnapi istentiszteletet a Horthy Miklós Társaság szervezte. A rendezvénynek Hegedűs Lóránt református lelkész Szabadság téri temploma adott otthont. Az a templom, amelynek előterében – az utcai részen – Horthy mellszobra látható.
[mnky_ads id=”10552″]
A  Köves Slomó vezette EMIH-ez tartozó Tett és Védelem Alapítvány munkatársai abból indultak ki, hogy a történelmi ismeretek hiánya az egyik legfőbb oka a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulásoknak, ahogyan az arra méltatlan, egykori közéleti személyek rehabilitálását célzó kezdeményezéseknek is. Ezért kiadványt készítettek: mindenfajta kommentár nélkül közölték a jogfosztó numerus claususról szóló törvény és a három zsidótörvény eredeti szövegét. Mindegyiket Horthy Miklós írta alá.

Vegyes fogadtatás

A tudósítás szerint istentiszteletre érkezők vegyesen fogadták a templom közelében osztogatott kiadványt. Némelyek kézbe sem vették, mások azonnal visszaadták, de akadtak olyanok is, akik megtartották. „Köszönöm, jó napot kívánok! Áldás, békesség!” – mondta például udvariasan egy decens asszony. Mások ellenben szitkozódtak.

Ellentüntetés

A Tett és Védelem Alapítvány akciójától függetlenül ellentüntetést is tartottak. A mintegy harminc főből álló, uniós zászlókkal demonstráló csoport a templommal szemben gyülekezett. A hangszóróból Bródy János és – egyebek mellett – Pajor Tamás dalai szóltak.

HORTHY-mizéria imádsággal

Hegedűs Lóránték cserébe kihangosítva közvetítették az odabent zajló istentiszteletet. A fotósokat és tévéstábokat amúgy nem engedték a templomban dolgozni. Zoltai Andrea, a tüntetés főszervezője hangsúlyozta: nem egy istentiszteletet akarnak megzavarni, hanem egy gyalázatos politikai esemény ellen tiltakoznak.

Emlékezetes: a közelmúltban egy belvárosi katolikus templomban akartak emlékmisét rendezni Horthy Miklós tiszteletére.

A Horthysta plébános

Boross Péter volt miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, a Veritas intézet főigazgatója szólalt volna fel. Erdő Péter bíboros „határozott kérésére” az esemény elmaradt.

Erdő Péter kérésére marad el a Horthy-emlékmise

Osztie Zoltán plébános szerint senkinek eszébe sem jutott, hogy aznap van a holokauszt nemzetközi emléknapja. Ezzel a kijelentéssel az a legfőbb gond, hogy akár igaz akár nem mind két esetben szégyenletes
[mnky_ads id=”10553″]
(forrás: 168ora.hu)

Lezsák Sándor Horthyt nyalt

Heisler András: Vajon lehet-e kegyelettel emlékezni Horthy Miklósra a Nemzetközi Holokauszt Emléknap kegyeletsértésével?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét