Horváth Csaba: 2021 a túlélés és a remény éve

A Város Kurírban több közszereplő is értékelte az elmúlt évet, most fordítottunk a dolgon és arra voltunk kíváncsiak, hogy mások  -elsőként Horváth Csaba Zugló MSZP-s polgármestere- milyennek látják az előttünk álló évet. 

A legdurvább rémálmunkban sem gondoltunk arra, hogy mi vár ránk 2020-ban

Ha nem lenne elég a járvány, a kormány gondoskodott arról, hogy a tavalyi és az idei év minden eddiginél nehezebb legyen az önkormányzatok számára. Mi, demokrata városvezetők azonban – ahogy eddig, úgy ezután is – gondoskodunk arról, hogy senki se maradjon magára ebben a válságos helyzetben. De tény, hogy hosszú távon nem működhetünk ellenszélben: jövőre győznünk kell, hogy Zugló, Budapest és egész Magyarország fejlődő pályára állhasson. Egy évvel ezelőtt a legdurvább rémálmunkban sem gondoltunk arra, hogy mi vár ránk 2020-ban.

A ma élő generációk számára mindeddig ismeretlen volt mindaz, amelyben részünk volt és van máig: a koronavírus szinte kontrollálhatatlan terjedése, a kiszolgáltatottság, a szinte csak filmekben látott jelenetek a világ nagyvárosaiból, vagy akár a járvány elleni küzdelemmel járó mind szigorúbb korlátozások sokkolták a világot, sokkoltak mindannyiunkat.

Noha a távolban már felcsillant a fény, a veszélynek még mindig nincs vége

Azt azonban már most is tudjuk, hogy a veszteségeink súlyosak. A járvány kezdete óta eddig több mint tizenegyezer – többségében idős – honfitársunk vesztette életét a vírus miatt. Tizenegyezer ember, akiket már hiába várnak haza a szeretteik, ez fájdalmas, pótolhatatlan veszteség. Az elmúlt szűk egy évben százezrek vesztették el a munkájukat, a megélhetésüket, önmaguk és családjuk létbiztonságát.

Együtt sikerülni fog – hangzott az összefogásra buzdító szlogen világszerte, és én egy pillanatra hittem benne, hogy így lesz.

Megszokhattuk már, hogy ellenségeskedés ide, széthúzás oda, ha jön a veszély, Magyarország összefog. Sosem felejtem el a képeket, amikor jött az ár a Dunán és a Margitsziget elöntésével fenyegetett, az emberek pedig töltötték és rakták a homokzsákokat. Nem kérdezte senki, honnan jött vagy mit gondol a világról a másik, csak dolgozott mindenki vállvetve. Volt egy cél, amelyről tudtuk, hogy csak együtt érhetjük el. Bíztam benne, hogy ezúttal is így lesz, de csalódnom kellett. Persze nem a hétköznapi hősökben, akik orvosként, ápolóként, buszvezetőként vagy épp futárként mindent megtettek, hogy legalább valamennyire fenntarthassuk a normális élet látszatát, és azok a felelős magyarok sem okoztak csalódást, akik önmagukra és másokra vigyázva fegyelmezetten otthon maradtak, onnan dolgoztak és segítették gyerekeiket átvészelni a távoktatás nehézségeit.

Visszataszító

Velük ellentétben Orbán Viktor és kormánya az egész ország számára okozott csalódást. Magyarország kormánya elárulta és magára hagyta az embereket a bajban. Ahelyett, hogy az egészségügy fejlesztésével vagy a digitális oktatás feltételeinek javításával segítették volna a védekezést, ahelyett, hogy a munkájukat vesztett embereket és a tönk szélére került vállalkozásokat segítették volna, a járvány kezdete óta csak arra figyeltek, hogyan nyerészkedhetnek a kialakult helyzetben, hogyan állíthatják mások tragédiáját a politikai érdekeik szolgálatába.

Nem vagyok naiv ember, nem hittem Orbán Viktornak,

amikor az önkormányzati választás számukra csalódást keltő estéjén partnerséget ajánlott Budapest új vezetésének. A Fidesz politikusainak a választást megelőző erőszakos, zsaroló és fenyegető nyilatkozatainak ismeretében nem volt okunk hinni neki. Azonban az, hogy az Orbán-kormány a járvány elleni védekezés álcája mögé bújva hadat üzent nemcsak az önkormányzatok egy részének, hanem a komplett magyar önkormányzatiságnak, még a legrutinosabb, legtöbbet látott önkormányzati politikusokat is megdöbbentette. Visszataszító – egyszerűen nincs más szó arra, hogy a kormány a magyar emberek millióinak életét, egészségét és megélhetését veszélyeztető járványt a politikai bosszúállásra használja fel.

<<FRISS HÍREINK!>>

Zuglótól is elvettek amit csak tudtak

A kormány nemcsak alapvető védelmi, védekezési kötelezettségeit nem teljesíti, hanem az önkormányzatok kivéreztetésére játszik. Abszurd „szolidaritási” adót vetett ki, így sarcolva az önkormányzatokat, ezzel is nehezítve az egyébként is nehéz időszakot. Zuglótól is elvette, amit tudott, például a parkolási bevételt, a gépjárműadó még az önkormányzatoknál maradt részét, és semmilyen segítséget nem nyújtott az embereknek, a vállalkozásoknak, az önkormányzatnak. A kormány bosszúpolitikája mindeddig 5 milliárd forintos lyukat ütött a kerület amúgy is szoros költségvetésén. Pedig az lenne a normális, hogy a közös bajban a kormány együttműködjön az önkormányzatokkal az emberek védelmében, ahogy tették ezt a világ számos országában.

A vállalkozások egy meghatározott köre által az önkormányzatoknak fizetendő helyi iparűzési adó mértékének megfelezésével a kormány számos önkormányzatnak a halálos ítéletét írta alá.

A folyamatos elvonások miatt Budapest őszre fizetésképtelenné válhat

Nincs hová hátrálnunk, elmentünk a falig, mostantól a kormány büntetőpolitikája a városaink létét veszélyezteti. Márpedig a városaink kifosztása nem kormányzás. Ez nem gazdaságvédelem, ez bosszú. Hiszen a döntés elsősorban azokat a nagyobb magyar városokat és a fővárost érinti, ahol 2019 őszén az ellenzék győzött. Ezek azok az önkormányzatok, amelyeknek a kormány nem kompenzálja a kiesett bevételeit. Orbán Viktor képtelen megérteni: ezzel a döntéssel nem az ellenzéki polgármestereket, a képviselő-testületeket szúrta hátba, hanem magyar emberek millióit, nem mellesleg köztük a saját választóit.

A kormányzati büntetőpolitika ellenére mi továbbra is tesszük a dolgunkat, amellyel megbíztak minket

Tavasszal, a járvány első hullámában minden 60 év feletti zuglóinak, valamint a betegségük vagy szociális helyzetük miatt rászorulóknak többször használatos maszkot biztosítottunk, több mint 35 ezer darabot. Most, elősorban a megvonások miatt, a frontvonalban harcoló munkatársaink tesztelésére és védelmére tudunk költeni a fővárosi önkormányzattal összefogva. Nem tudok eléggé köszönetet mondani azoknak a zuglói önkénteseknek, akik a járvány kezdete óta fáradhatatlanul segítik az időseket, betegeket, rászorulókat, hogy ebben a kritikus időszakban se szenvedjenek hiányt. Továbbra is azt ígérem a zuglóiaknak: a kormány minden aknamunkája, aljas húzása ellenére ránk továbbra is számíthatnak!

Gondoskodó Zugló

Büszke vagyok arra, hogy a mögöttünk hagyott nehéz esztendőben is sikerült előbbre vinnünk a fejlődő, gondoskodó, biztonságos és zöld Zugló ügyét, és ez ebben az évben sem lesz másképp. A gondoskodó Zugló jegyében átadtuk

az új Kardiometabolikus Centrumot az Örs vezér téri rendelőintézetünkben, ahol a kardiológiai, a cukorbetegséggel kapcsolatos és az anyagcsere-problémákat egy helyen tudjuk megelőzni, felismerni és gyógyítani.

A fejlődő Zugló jegyében hamarosan megkezdjük rendelőink felújítását, erre a célra 807 millió forint támogatást nyertünk el. Ebből 650 millió forintot költünk rendelőink felújítására, 157 millió forintból új orvosi eszközöket szerzünk be.

A zöld Zugló jegyében megkezdtük a Rákos-patak rendbetételét: több ütemben megújítjuk a környezet, új fákat, cserjéket ültetünk, új utcabútorokat helyezünk ki, így minden zuglóinak még több lehetősége lesz kikapcsolódni és sportolni. A fejlődő Zugló jegyében megkezdődött a Bosnyák téri új városközpont tervezése. A zuglóiak megérdemlik, hogy végre egy hozzájuk méltó városközpont épüljön ki a megújult, még zöldebb Bosnyák téren, ahol minden ügyes-bajos dolgukat el tudják intézni, bevásárolhatnak és kikapcsolódhatnak.

A gondoskodó Zugló jegyében rászorulók ezreinek biztosítottunk ingyenes étkezést; járványügyi pótlékot, védőfelszerelést és teszteket adtunk a frontvonalban harcoló egészségügyi dolgozóinknak. Végre kezdetét vette Zugló útfelújítási programja: 2020-ban rendbe tettük az Ond vezér útját, 2021-ben pedig megkezdjük a Róna utca és a Vezér út felújítását, ha ezt a tervet nem írja felül a kormányzat.

2020 a járvány éve volt, 2021 pedig a túlélés és a remény éve lesz

Túl kell élnünk és túl is éljük ezt a nehéz időszakot. Lehet, hogy ebben az évben nem tudjuk megvalósítani minden tervünket, de ebben az évben is odafigyelünk a zuglóiakra, hogy senki se érezze úgy, hogy magára maradt.  Meggyőződésem, hogy ez lesz Zugló, Budapest és számos magyar önkormányzat utolsó mostoha éve. Mi, az ellenzék készen állunk. Az elmúlt években rengeteget fejlődtünk: megtanultuk félretenni a nézeteltéréseinket, hiszen a hazánk iránti szeretetünk és a köztünk lévő szövetség ereje mellett eltörpülnek a különbségek. Hiszünk magunkban, hogy minden magyar ember hihessen bennünk. Tudjuk, hogyan kell legyőzni Orbán és a Fidesz rendszerét és jövőre meg is tesszük, visszavezetjük az országot Európába, oda, ahol mindig is a helye volt.

(Szerző: Horváth Csaba Zugló polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője)

figyu

A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Egy hozzászólás itt: “Horváth Csaba: 2021 a túlélés és a remény éve

  • 2021.01.19 - 11:05
    Közvetlen hivatkozás

    Reméljük mindenki szavaz majd és ez a csürhe OV val az élen.. végre csak egy sötét múlt lesz, ilyen alja banda soha nem garázdálkodott Magyarországon, biróság elé ezekkel a csaló ,hazaárulókkal ,népsanyargokkal !!!!!

    Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük