Horváth József rákkutató: ha felkerülsz a telepről és cigányként beülsz az iskolapadba, eleve mínusz 3-ról indulsz!

„Vallom és vállalom, hogy homlokomon két aranypánt van: az egyik a cigány kultúra, a másik a magyarságom. Egyikről sem óhajtok lemondani.” – Kovács József Hontalan költő.

A Városi Kurír is beszámolt arról, amikor két éve Horváth József, cigány származású rákkutató Közéleti Díjat kapott. A fiatal tudós akkor még Debrecenben élt, ma már az ország nyugati részén talált otthont magának. A tehetséges kutatóval a közelmúltban a biharmegye.ro oldal készített interjút.

Az örök(?) diszkrimináció

Horváth József 32 éves. Karcagon született és nevelkedett három testvérével (két nővér és egy báty) egy cigánytelepen, nagy szegénységben. Már gyermekként elhatározta, hogy valami olyat ér el, amit cigány ember Magyarországon még nem. Szerette volna megmutatni, hogy cigányként is el lehet érni bármit, mert nagyon zavarta a cigányságot érintő diszkrimináció:

“Ha felkerülsz a telepről, és beülsz az iskolapadba cigányként, akkor már mínusz 3-ról indulsz. Ezt nem érti, aki magyarként beleszületik a világba, mert ilyen hátrányok nem érik. „Ha cigány vagy, úgysem fogsz kitörni onnan” – ez az egyik alaptétel, a legnehezebb, és ezt magadban kell leküzdened. Nekem azért nem volt nehéz, mert nagyon könnyen tanultam, és már óvodás koromban írtam, olvastam. Megtanultam a testvéreimtől. A pedagógusoknak köszönhető, hogy megtanítottak tanulni. ”

Témám: marihuána és idegélettani hatásmechanizmusa volt….

Mind az általános, mind a középiskolában a legjobb tanulók közé számított, hiszen mindig kitűnő volt. Jogász szeretett volna lenni, de Kolostyák Zsuzsanna megszerettette vele a biológiát:

“Középiskolában már tudományos munkát végeztem a tanárnő segítségével, őt nyugodtan nevezhetem második anyámnak. Az ő felkészítésének köszönhetően Tudok-versenyen (Tudományos Diákkörök Országos Konferenciája) nagydíjat nyertem az élettudományi szekcióban. A témám a marihuána és idegélettani hatásmechanizmusa volt. Ez a siker ösztönzött arra, hogy biológus legyek, tovább szerettem volna tanulni a nehéz anyagi helyzetem ellenére.”

“Első diplomámat biológiából, a másodikat pedig molekuláris genetikából szereztem…”

Sikeresen felvételt nyert a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Karára. Az első három esztendő olyan volt, mintha sohasem tanulta volna biológiát, kapaszkodnia kellett, hogy lépést tudjon tartani a saját maga által állított követelményekkel:

“Első diplomámat biológiából, a másodikat pedig molekuláris genetikából szereztem. Ezután jelentkeztem PhD képzésre. A doktori disszertációm központi témája a szájüregi daganatok korai diagnózisa volt nyál alapú biomarkerekkel. Ennek a megvédése van hátra, de a vírushelyzet miatt szinte minden ügyintézés leállt. Úgy néz ki, ez későbbre tolódik. Remélem, azért el fogok jutni odáig, ha már ennyi energiát belefektettem.”

Életében fontos szerepe van a hitnek, a vallásnak:

“Nagy segítséget jelentett nekem a Wáli István Református Cigány Szakkollégium, amelynek az volt a célja, hogy elősegítse a cigány származású vagy hátrányos helyzetű tehetséges fiatalok felfedezését, tehetségük kibontakoztatását, a keresztyén református cigány értelmiség képzését. Számomra nagyon sokat jelent a szakkollégium. Elsősorban azért, mert Isten közbenjárásával és nagytiszteletű Tóth József református cigány lelkész prédikációjának hatására ott tértem meg.”

…hétköznapi hősöknek járó elismerés….

Kitért arra is, miért költözött el a cívis városból:

“Elsősorban az ausztriai munkám miatt. Persze dolgozom itthon is, de rengeteg időt takarít meg az ember, ha nem utazásokkal telik el a fél élete. Azonkívül, hogy nyakig vagyok az építkezésben – ami azt jelenti, hogy komolyak a szándékaim –, a cannabis növényből származó különböző cannabidiol molekulák daganatellenes hatásait vizsgálom. Ezzel is egy új, lehetséges és elérhető alternatív terápiát szeretnék megteremteni Magyarországon. Kutatóként azon dolgozom, hogy egy-egy betegnek személyre szólóan tudjam beállítani a megfelelő kezelést. Nem panaszkodhatom, hiszen a munkámat számos díjjal ismerték el. 2015-ben elsőként kaptam meg a Roma Sajtóközpont által létrehozott Aranypánt díjat, illetve 2016 áprilisában szintén elsőként kaptam meg a Gergely Alexandra Emlékdíjat. Mindkettő hétköznapi hősöknek járó elismerés. Igazából azonban nem is a díjakra vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy rengeteg embernek tudtam segíteni.”

Fiatal kora ellenére Horváth József már sikeres szakmai múlttal rendelkezik

Megmutatta, hogy cigány emberként is képes kitörni a nyomorból, képes arra, hogy megállja a helyét az életben. Ma az ifjú kutató előtt szép jövő áll, biztosak vagyunk abban, sokszor találkozunk még Horváth József rákkutató nevével.

rendőri erőszak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük