Ma még nem tudjuk, ki lesz az előválasztás első fordulójának győztese: Horváth Csaba, vagy Karácsony Gergely. A hírek szerint az viszont tény, hogy a részvétel  meghaladja a kezdetben eléggé borús várakozást. A Városi Kurír  csütörtökön  és pénteken igyekszik  villanófénybe állítani a két főszereplőt. Kezdjük az MSZP jelöltjével, Horvát Csabával.

Honnan hová?

– Kedden közöltünk egy sok éve készült beszélgetést az édesanyjával, akinek elmondása szerint  Ön már kamaszkorában is erős akarattal bíró, ám eléggé piperkőc figura volt.

- Hirdetés -

– A céltudatosságom a régi, de az úgynevezett “piperkőcség” már a múlt. Ámbár én azt sem nevezném annak, sokkal inkább úgy mondanám, hogy mindig igényes voltam a ruháimra. Ma is támadnak néha, pedig higgye el, nem páváskodom, nálam is öt perc az öltözködés, mint minden férfinál.

Térjünk át a jelenre, nekem úgy tűnik, – hallgatva vitáit, vagy nevezzük inkább szelídebben csak beszélgetésnek Karácsony Gergellyel – hogy Ön a harcosabb. Mi ennek az oka, esetleg az, hogy több a vesztenivalója, hiszen nem először indul harcba a posztért, vagy keményebb a mondanivalója?

– Az én mondandóm a tudásra, a határozottságra és az erőre épül, hiszen önállóságra, függetlenségre és szabadságra van szükség. Ne feledjük, hogy Orbán kilenc éve háborút visel Budapest ellen, márpedig ennek csak akkor lehet jó vége, akkor van esély a pozitív végkifejletre, ha felvesszük a kesztyűt.

És, hogy mi bizonyítja ezt az állítást? Budapest Orbánnal szemben csak akkor tudott eredményeket elérni a  ha tüntetésekkel, népszavazási kezdeményezéssel erőt mutatott, ilyen volt a net-adó elleni tüntetés, vagy vasárnapi boltzár, az olimpia terve, vagy az általam kezdeményezett 3-as metró akadálymentesítéséért indított aláírásgyűjtés. Ezek úgy arattak sikert, hogy végig sem kellett vinni őket. Én viszont – ha főpolgármester leszek – ki tudok írni olyan népszavazásokat, amelyek kikényszerítik a kormányból annak visszaadását, ami jár: minden befizetett tíz adóforintból egyet és a jelenleg katasztrofális szintre süllyesztett iskoláink, kórházaink visszaadását is.

Mindezekhez semmi más nem kell, mint a főpolgármester és az ő többsége, ami kiírja ezeket a több-tízezer budapesti egységes akaratával a háta mögött. Így kikényszeríthető mindez a csak az erőből értő kormányból.

Orbán még semmit sem adott önszántából Budapestnek

Tételezzük fel, hogy a következő főpolgármestert Horváth Csabának hívják. Mi lesz a legelső dolga a legelső munkanapján?

– Azonnali rendkívüli közgyűlés keretében hármas népszavazást akarok kiírni, vagyis egy tervezettel visszakövetelünk minden befizetett adóforintból egyet és ugyancsak az iskoláinkat és a kórházainkat is.

– Ezek túl nagy ügyek ahhoz, hogy egyetlen rendkívüli közgyűlés megoldja.

– Én pedig azt vallom, hogy a dolgokat azonnal, még a friss élmény hatása alatt el kell indítani és persze utána jön a kampány. Azt szeretném, ha sok százezer budapesti egyetlen lendülettel elintézné a legfontosabb dolgainkat, azokat amikre vállalkoztam. Én nem fogok várni. Talán ez a legnagyobb különbség köztem és Gergő között. Ő mindenekelőtt addig bombázná Orbánt, ameddig le nem ül vele tárgyalni. Természetesen én is kérek majd időpontot, de nem várok, hanem elkezdem megoldani a feladataimat. Nem várok, mert tudom, Orbán nem hisz a szelíd békében, még semmit nem adott önszántából Budapestnek.

– Egy váltás esetén, mik azok az elkerülhetetlen ügyek, amit az elmúlt évekből mindenképpen ki kell utólag vizsgálni?

– Több ilyen is van, elég talán a legutóbbira, az elektronikus jegy bebukására emlékeztetnem. Azt állítják Tarlósék, hogy ott nem érte kár a budapestieket, holott 12 milliárdot már kifizettünk, de az elsumákolt ügyek sora nagyon hosszú.

– Személyi ügyek?

– Csak ott nincs szükség cserére, ahol jó szakember és nem pártkatona ül.

– Például?

– A vízműveknél több évtizede kiváló szakember a vezető. Ő jól menedzseli a céget, ami mostanság nem könnyű, hiszen 2010-ben még 102 év volt a karbantartási idő, tehát ennyit kellett volna várni a felújításra. Ez mára 6-800 év. Igen, így romlik a közművek állapota. Egyet megígérhetek ha nyerek, megszűnik a politikai kinevezettek uralma, csak nyilvános pályázaton választunk vezetőket. Budapest megérdemli, hogy a legjobb szakemberek foglalkozzanak vele.

Budapest és kerületei

– Struktúraváltás?

– Természetesen, oktatás egészségügy, valamint a BKK, amit visszaalakítanék az eredeti koncepció szerint agytrösztté, aminek egyetlen feladata: Budapest közlekedésének menedzselése. Nem beruházássokkal foglalkozik, nem ellenőrködik, hanem teszi a maga dolgát, de azt jól.  Az igazi változásnak azonban Budapest és kerületei viszonyában kell bekövetkeznie.

– Ez mit jelent pontosan?

– A főváros és kerületei jelenleg, csak úgy “elvannak” egymás mellett, én viszont egy szoros együttműködést szeretnék. Amikor például arról beszélek, hogy Budapestnek minden tíz befizetett forintból vissza kell kapnia egyet, akkor ide értem a kerületeket is, azaz a forrásmegosztást. A fejlesztések meghatározásába is szeretnék minden polgárt bevonni, függetlenül attól, hányadik kerületben lakik. Példa legyen Svájc, ahol ma már egy applikáción keresztül napi szinten elmondhatják a véleményüket a polgárok, akár egy helyi térkövezésről is. Fontosnak tartom, hogy ez a város ne csak a Budapestieknek épüljön, de a Budapestiekkel is.

– A programjának van néhány szimbolikus eleme is, például a parkosítás…

– Igen nagyon fontosnak tartom, hogy a jelenlegi városvezetéssel szemben, mi növelni és nem irtani akarjuk a zöld felületeket. Ezt szolgálja az is, hogy minden születendő gyermek után ültetünk egy fát. Ez évi 15.000 új fát jelent és nemcsak ültetünk, hanem gondozzuk is azokat, ahogy azt az évi 100.000 négyzetméter friss telepítésű parkot is, amit szintén megvalósítunk a jelenlegi kormány és városvezetés rombolása, tarvágása után. Mindezek mellett fontosnak tartom megoldani azt a problémát, amit ma Budapest légszennyezettsége jelent, hiszen szégyenletes, hogy a BKV buszai a legszennyezőbb elemei a közlekedésnek, tehát a buszokat tíz év alatt lecseréljük elektromos meghajtásúakra.

– Honnan lesz erre pénz?

– Ez  körülbelül évi 14 milliárd forint, márpedig ha ennyi mozgásteret egy főpolgármester nem tud megteremteni, akkor alkalmatlan.

Kapcsolt

Horváth Csaba „von Hause aus” – Az anyai szív

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét