Már Horváth Péter, a kormányközeli Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is aggódik - Városi Kurír

Sorting by

×

Már Horváth Péter, a kormányközeli Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is aggódik

Az iparkamara elnökének minapi botrányos a tanárokat érintő megjegyzései adják a felütést a Népszava Horváth Péterrel a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével készített interjújához, amelyből egy “kedv csináló” részletet emelünk ki.

Hirdetés

Pedig nemrég megtudhattuk az iparkamara elnökétől, Parragh Lászlótól, hogy a pedagógusoknak, még ha a fizetésük nem is annyira jó, legalább van nyári szünetük, délután négykor hazamehetnek, ami motiváló lehet. Ön is így látja?

Voltak felmérések arról, hogy mi az, ami miatt valaki esetlegesen a pedagógusi hivatást választja. A nyári szünet nincs köztük. De ilyen a viszonylag biztonságos munkahely, a kiszámítható időkeret. Az viszont szintén erős túlzás, hogy délután négy órakor mindenki számára befejeződik a munka. Az iskolákban ahhoz nincsenek meg a feltételek, hogy például lyukas órákban nyugodtan tudjanak készülni a következő óráikra, dolgozatokat készíthetnek vagy javíthatnak. A legtöbb esetben ezt otthon kell megtenniük.

Az olyan félrevezető megjegyzések, mint hogy a tanároknak csak napi néhány órát kell dolgozniuk, és még a nyári szünet is ott van, milyen hatással lehet a pedagógusok megítélésére és magukra az érintettekre?

A pedagógusok számára ez bántó. Rossz érzés, amikor ilyet hallunk, különösen olyanoktól, akik akár befolyással lehetnek a jövő tervezésére. Nyilvánvaló, hogy a társadalomban egyeseknek ez akár táptalajt is jelenthet a pedagógusokkal szembeni ellenérzéseik kifejezésére. Az ilyen nyilatkozatok nem segítik elő annak a helyzetnek a megoldását, ami egyre fenyegetőbb, vagyis hogy igen nagy pedagógushiány alakulhat ki a már meglévő hiányra rárakódva. De az indulatokat gerjeszteni egyébként sem jó semmire.

A kormányközeli Nemzeti Pedagógus Kar elnöke is aggódik

Ahhoz mit szól, hogy mostantól a Belügyminisztérium felel a közoktatásért?

Mindenki várta, hogyan alakul át a kormányszerkezet. Nyilvánvaló, hogy aki az oktatásban dolgozik, jobban szerette volna, ha ennek az ágazatnak lett volna egy külön minisztériuma, vagy akár egy oktatási, kulturális és sport tárca, ami összekapcsolódhat valamilyen módon. Mivel nem tehetünk mást, elfogadjuk, hogy ez nem így alakult. Az oktatás helyzete azon fog múlni, hogy Pintér Sándor belügyminiszter úr mennyi figyelmet szentel ennek az ágazatnak, és sikerül-e a kormányüléseken úgy képviselni az oktatás ügyét, ahogyan megérdemelné. Ebben a tekintetben Pintér miniszter úr akár egy erősebb személyiség is lehet, mint korábban az emberi erőforrás miniszterek.

Pintér Sándor még a miniszter-jelölti meghallgatásán felvázolt több elképzelést, de a lényeg az volt, hogy az iskolákban, osztálytermekben rendnek kell lennie. Most nincs rend?

Azt én nehezen tudnám összességében megítélni, hogy az osztálytermekben rend van vagy nincs rend. Biztos, hogy vannak olyan kollégák, akik úgy gondolkodnak, mint én is, tehát egy olyan munkában, amelyben nagyon sokan vesznek részt egyszerre, egy olyan típusú fegyelmezettség vagy rend szükséges, ami nem gátolja a kreativitást, az együttműködést. Ugyanakkor megteremti azt a feltételt, hogy káosz se legyen. Azzal alapvetően egyetértek, hogy egy iskolában, ahova esetenként több száz diák jár, kellenek szabályok, amelyek keretet adnak a mindennapoknak. De ennek a rendnek nem béklyónak kell lennie, nem is hiszem, hogy miniszter úr ilyesmire gondolt.

Olvassa el a Juhász Dániel teljes interjúját a Népszavában!

Kapcsolódó

 

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.