Horvátország büntetőkkel győzte le Brazíliát

A brazil válogatott gól nélküli rendes játékidő, majd 1–1-es hosszabbítás után büntetőkkel 4–2-re kikapott Horvátországtól a katari labdarúgó-világbajnokság negyeddöntőjében.

A mérkőzés első félideje leginkább tapogatózással és mezőnycsatával telt el

Az ötödik percben Brazília mutatkozott meg egy távoli lövéssel, míg a 13. percben Ivan Perisic került helyzetbe, de hét méterről nem találta el a szélről érkező labdát, ami így elzúgott a kapu előtt, a 42. percben aztán már Neymar szabadrúgásánál kellett Dominik Livakovicnak résen lennie.

A második félidőt érezhetően nagyobb elánnal kezdte meg Brazília, amely tíz perc alatt két nagy helyzetet is kidolgozott, az első végén Josko Gvardiol szerzett majdnem öngólt, míg az 55. percben Neymar köszönhetett volna be, ziccerénél azonban bravúrral védett Livakovic.

A 66. percben ismét a horvát kapus volt a hős, Livakovic ekkor Lucas Paquetá helyzeténél hárított hatalmasat, nem sokkal később Neymar előtt adódott lehetőség, de kiszorult helyzetből már csak a kapusba tudott lőni. A nyolcvanadik percben Neymar gurította le a labdát Paquetának, aki tizenkét méterről a jobb alsót vette célba – már-már természetes módon viszont ezt is fogta a horvát hálóőr.

A hosszabbítás első játékrészének végén aztán megtört a jég, Neymar kényszerítőzött Paquetával, majd eltolva a labdát Livakovic mellett, közvetlen közelről a jobb felsőbe bombázott.

A záró negyed órában a brazilok átengedték a területet a horvátoknak, Zlatko Dalic alakulata a 116. percben le is kontrázta ellenfelét, a támadás végén Bruno Petkovic 12 méterről a jobb alsó sarokba lőtt – a támadónak szerencséje is volt, a labda ugyanis megpattant az egyik védőn.

Mivel az állás a folytatásban már nem változott, a továbbjutó sorsáról a tizenegyesek döntöttek: Livakovic rögtön kifogta Rodrygo lövését, s mivel a horvátok egyáltalán nem hibáztak, Marquinhos pedig a negyedik kísérletnél a lécre bombázott, Modricék a párbajban 4–2-vel búcsúztatták a vb-favorit brazilokat, egyúttal bejutottak a torna elődöntőjébe.

Livakovic
Dominik Livakovic egy védte ki Rodrygo büntetőjét. Fotó: Maja Hitij – FIFA/FIFA via Getty Images

FIFA labdarúgó-világbajnokság

Negyeddöntő:

Horvátország–Brazília 1–1 (0–0, 0–0, 0–1, 1–1) – 11-esekkel: 4–2
Katar, 
Al-Rajján, Egyetemváros Stadion. Vezette: Olivier (angol)
Gól: Petkovic, (117.), ill. Neymar (105+1.)
Horvátország:
 Livakovic – Juranovic, Lovren, Gvardiol, Borna Sosa (Budimir, 110.) – Modric, Brozovic (Orsic, 114.), Kovacic (Majer, a hosszabbítás szünetében) – Pasalic (Vlasic 72.), Kramaric (Petkovic, 72.), Perisic.
Brazília:
 Alisson – Militao (Alex Sandro, a hosszabbítás szünetében), Thiago Silva, Marquinhos, Danilo – Casemiro, Paquetá (Fred, a hosszabbítás szünetében), Neymar – Raphinha (Antony, 56.), Richarlison (Pedro, 84.), Vinícius Júnior (Rodrygo, 64.).

Forrás: M4 Sport

Portugália gálázott, Gonçalo Ramos mesterhármast szerzett Svájc ellen

Pin It on Pinterest