Horvátország büntetőkkel jutott a legjobb nyolc közé

A horvát labdarúgó-válogatott 1–1-es rendes játékidő majd hosszabbítás után tizenegyesekkel 3–1-re legyőzte Japánt a katari világbajnokságon, és bejutott a torna negyeddöntőjébe.

Az első félidő hajrájáig mindössze egyetlen kaput is eltaláló lövést láthattak a nézők

Ivan Perisic a nyolcadik percben közvetlen közelről, ugyanakkor kiszorított helyzetből próbálkozott, lövését azonban Gonda Suicsi kapus bravúrral védeni tudta.

A 43. percben aztán egy japán beadás után vezetést szerzett az ázsiai együttes – Maeda Daizen volt, aki a visszatett labdára a leggyorsabban csapott le, s négy méterről a kapu közepébe bombázott.

Az 55. percben tulajdonképpen a semmiből jött az egyenlítés: Dejan Lovren csavart be a jobb szélről, Ivan Perisic pedig tizenhárom(!) méterről, mesteri pontossággal fejelt a bal alsó sarokba.

Perisicnek ez volt a 33. gólja a horvát válogatottban, amivel beérte az örökranglista második helyén Mario Mandzukicot, s már csak a legendás Davor Suker előzi meg (45).

A rendes játékidőben már nem esett több találat, így következhetett a kétszer tizenöt perces hosszabbítás.

A ráadásban a két csapat érezhetően biztonsági játékra váltott, a 99. percben pedig Zlatko Dalic szövetségi kapitány némileg meglepetésre úgy határozott, lehozza Modricot, megkockáztatva ezzel, hogy a Real Madrid legendája pályafutása utolsó vb-meccsét játssza.

A 105. percben egy kontra végén Kaoru Mitoma bombázott 17 méterről, ám a kapu közepe felé tartó lövést Dominik Livakovic hárította.

Mivel a plusz fél óra sem hozott döntést, jöhettek a tizenegyesek: ebben Horvátország volt a higgadtabb, Livakovic lett a hős, miután három(!) japán tizenegyest is védett, így Dalicék 3–1-re nyertek és bejutottak a katari világbajnokság negyeddöntőjébe.

FIFA labdarúgó-világbajnokság

Nyolcaddöntő

Japán-Horvátország 1-1 (1-0, 1-1, 1-1) – tizenegyesekkel: 1-3
al-Vakra, al-Dzsanub Stadion, 42 523 néző. Vezette: Ismail Elfath (amerikai)
Gól: Maeda (43.), illetve Perisic (55.)
Japán: Gonda Suicsi – Tomijaszu Takehiro, Josida Maja, Tanigucsi Sogo – Ito Junya, Endo Vataru, Morita Hidemasza (Tanaka Ao, 106.), Nagatomo Juto (Mitoma Karu, 64.) – Doan Ricu (Minamino Takumi, 87.), Maeda Dajzen (Aszano Takuma, 64.), Kamada Dajcsi (Szakaj Hiroki, 75.)
Horvátország: Dominik Livakovic – Josip Juranovic, Dejan Lovren, Josko Gvardiol, Borna Barisic – Mateo Kovacic (Nikola Vlasic, 99.), Marcelo Brozovic, Luka Modric (Lovro Majer, 99.) – Andrej Kramaric (Mario Pasalic, 68.), Bruno Petkovic (Ante Budimir, 62.; Marko Livaja, 106.), Ivan Perisic (Mislav Orsic, 106.)

Forrás: M4 Sport

Könnyed angol siker és továbbjutás