Hosszú arany-, Mihályvári-Farkas ezüstérmes női 400 méter vegyesen

Hosszú Katinka arany-, Mihályvári-Farkas Viktória pedig ezüstérmet nyert hétfőn női 400 méter vegyesen a budapesti úszó Európa-bajnokságon.

A Duna Arénában zajló kontinensviadalon a szám olimpiai és világbajnoka, világcsúcstartója 4:34.76 perccel csapott célba, míg a Ferencváros 17 éves versenyzője 4:36.81 perces egyéni csúccsal.

A 32 éves klasszis 2012, 2014 és 2016 után negyedszer lett Európa legjobbja ebben a számban, összességében pedig 15. aranyát nyerte kontinensviadalon. Ezzel az Eb-k történetének legeredményesebb magyar úszójává lépett elő, megelőzve Cseh Lászlót, aki 14 elsőséggel büszkélkedhet.

A rajt után Hosszú azonnal az élre állt pillangón, mellen és háton a brit Aimee Willmott próbálta tartani vele az iramot, de a gyorsnál már látszódott, hogy ezúttal sem tudják megszorongatni.

Mindeközben az élete első felnőtt világversenyén medencébe ugró Mihályvári-Farkas a döntő felénél még csak a hetedik volt, az utolsó két úszásnemben azonban hatalmasat hajrázott és végül holtversenyben a brit versenyzővel, másodikként csapott célba.

Mihályvári az előfutamban 4:38.07-es egyéni csúccsal teljesített olimpiai A szintet, most ebből faragott bőven.

Megható jelenet volt, ahogy győzelme után Hosszú Katinkának édesanyja gratulált a LED-falon keresztül, mivel az Eb-t a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül rendezik meg.

Hosszú Katinka a női 400 méteres vegyesúszás előfutamában a budapesti vizes Európa-bajnokságon a Duna Arénában. Fotó: MTI/Kovács Tamás

“Nagyon boldog vagyok, hiszen edzésből érkeztem ide, és tudtam, nekem az olimpiai előtt még ez, és a későbbi versenyek is kellenek ahhoz, hogy közel legyek a csúcsformához. Ez egy nagyon bíztató idő” – nyilatkozott az M4 Sportnak Hosszú Katinka, aki megjegyezte, hogy 4:35 alatti időt tervezett, ami sikerült is neki.

Női 400 m vegyes, Európa-bajnok:

Hosszú Katinka 4:34.76 perc
2. Mihályvári-Farkas Viktória és Aimee Willmott (Nagy-Britannia) 4:36.81-4:36.81

Kliment Kolesznyikov világcsúcsot úszott 50 méter háton

Az orosz Kliment Kolesznyikov világcsúcsot ért el a férfi 50 méter hát hétfői középdöntőjében..

A húszéves versenyző a Duna Arénában a 2018-as glasgow-i kontinensviadalon felállított 24 másodperces rekordjából hét századot faragva, 23.93 másodperccel nyerte futamát, amelyben Bohus Richárd 25.19-cel nyolcadik – összesítésben pedig a 11. – lett.

Nincs magyar továbbjutó az elődöntőkből

Háromból két magyar versenyző is egyéni csúcsot úszott hétfői elődöntőjében, de egyikük sem jutott a fináléba.

Női 50 méter gyorson a búvárúszásban többszörös világ- és Európa-bajnok Senánszky Petra délelőtti, olimpiai B szintet, így vélhetően tokiói indulást érő 24.99 másodperces egyéni csúcsából további két századot faragott, amivel a 13. helyen zárt.

Bohus Richárd 50 méter háton 25.19-cel a 11. helyen végzett.

Sebestyén Dalma 100 méter pillangón 58.85 másodperccel tovább javította az előfutamban úszott, ugyancsak olimpiai B szintes 59.10-es idejét, ami futamában a hetedik, összesítésben pedig a 13. helyre volt elegendő.

(MTI)

4 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük