Hosszú Katinka immáron 14-szeres Európa-bajnoknak mondhatja magát, ugyanakkor a szerda este Glasgow-ban 200 méter vegyesen aratott sikerével szerzett aranyérem különleges helyet foglal el a szívében.

“Számomra ez nem csak egy Európa-bajnoki cím, ez jelképezi az idei év nehézségeit és küzdelmeit” – nyilatkozta a háromszoros olimpiai bajnok.

- Hirdetés -

Hosszú az első női úszó, aki Európa-bajnokságon négyszer védte meg címét

A férfiaknál Cseh Lászlónak sikerült hasonló, 2004 és 2012 között 400, 2006 és 2014 között pedig 200 méter vegyesen nyert ötször egymás után.

“Megvan bennem a tűz, nem veszett el. Idén sok erre irányuló kérdést kaptam, de úgy gondolom, ma sikerült bebizonyítanom, hogy tudok küzdeni, ugyanakkor nem akarom magam úgy érezni, mint most az utolsó tíz méteren” – mondta a 29 éves versenyző, aki hatalmas csatában védte meg címét.

Hozzátette, ez a győzelem az egész évét jelképezte: nehéz volt egyáltalán elutaznia az Európa-bajnokságra, amelyre nem tudott olyan állapotba kerülni, amit saját magától elvárna.

“Sok minden van, amit még én sem tudtam megemészteni, de próbáltam a jelenre koncentrálni. Örülök, hogy ezzel a helyzettel szembe néztem és nem azt mondtam, hogy nem jövök el.”

A világcsúcstartó magyar úszó – akinek kapcsolata válságba került edző-férjével, Shane Tusuppal, s már Petrov Árpád irányítja a szakmai munkáját – kijelentette, szerencsére ma délután “adott ahhoz az érzéshez, ami miatt az ellenfelek félnek tőle. “Persze kicsit azért erre jó is rájátszani. Általában hátul állok és csak nézek” – jegyezte meg a last call roomban (ahonnan az úszókat szólítják) zajló eseményekről.

Fotó: Derencsényi István/MÚSZ

Egy új út kezdete

A folytatással kapcsolatban elmondta, ez egy új út kezdete, és hétfőtől indul a kőkemény munka.

“Nem akarok teljesen új utat járni, de megpróbálunk egy nagyon jó egyensúlyt találni a terhelés és a regeneráció között. Azt gondolom, azzal lehet játszani egy kicsit, mert néha túltoltam. Közel a harminchoz egyre tapasztaltabb vagyok, kísérletezgetni fogunk, de rengeteg idő nincsen, a váz megvan.”

Hosszú kijelentette, az idei kínai rövidpályás világbajnokságon, illetve a hazai világkupán is rajthoz akar állni.

Női 200 méter vegyes, Európa-bajnok:

HOSSZÚ KATINKA 2:10.17 perc
2. Ilaria Cusinato (Olaszország) 2:10.25
3. Maria Ugolkova (Svájc) 2:10.83
…8. JAKABOS ZSUZSANNA 2:13.37

(MTI)

Késely Ajna második érme Glasgow-ban

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét