Hosszú Katinka aranyérmet nyert 200 méter vegyesen a hangcsoui rövidpályás úszó-világbajnokság szombati versenynapján.

A háromszoros olimpiai bajnok több mint egy másodperccel jobb idővel került a fináléba, mint a második kínai Je Si-ven, akitől pályafutása során legutóbb kikapott ebben a számban, még 2012-ben az isztambuli rövidpályás vb-n, ahol riválisa londoni olimpiai bajnokként indult.

- Hirdetés -

A fináléban a pillangót követően hét tizedes előnnyel fordult Hosszú, háton ebből egy keveset elveszített. Mellen csak az amerikai Kathleen Baker tartotta vele a lépést, de a gyorsra fordulva eldőlt a csata, Hosszú összességében magabiztosan nyert. A 29 éves magyar úszó 2:03.25 perccel diadalmaskodott, második az amerikai Melanie Margalis (2:04.62), harmadik pedig Baker (2:05.54) lett.

A futam után Hosszú azt mondta, különösképpen az időnek örül, ugyanis nagyon szeretett volna 2:04 perc alá bekerülni. Hozzátette, ez egy jó lezárása volt a 2018-as, számára kifejezetten bonyolult esztendőnek, s

megtette az első lépést a tokiói olimpia felé vezető úton

“Azt gondolom, ez az igazi vegyesszám, a négyszázon inkább az állóképességre van szükség, míg a száz az sprintszám. Itt kétszázon azt kell tudni, hogy az ember gyorsan váltson az úszásnemek között, ehhez viszont rengeteget kell gyakorolni.”

Hosszú “hősiesen bevallotta” – ahogy fogalmazott -, hogy nagyon elfáradt a világbajnokság végére, de nagyon boldog, főleg a 200 méter vegyesen elért ideje miatt. Hozzátette, új edzőjének, Petrov Árpádnak a reakciói is feldobták a hangulatát.

“Árpi új színt visz bele ebbe az egészbe, majdnem elsírta magát az első vb-aranyunk után, amit együtt nyertünk. Ez most furán hangzik, de én már korábban egy kicsit hozzászoktam, de most ez így nagyon jó, egészen más világbajnokság volt”

– nyilatkozta az MTI-nek.

Az immár 17-szeres rövidpályás világbajnok Hosszú kijelentette:

nem fog pihenni, folytatják a munkát, január elején már edzőtáborban lesz

Röviden beszélt a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) által indítandó elitsorozatról is:

“Egyelőre még nem láttam a dátumokat, sok minden függ majd attól is. Ugyanakkor azt gondolom, ez egyfajta válaszlépése a FINA-nak, ez pedig egy kis győzelem, hiszen ha minél többet tudunk versenyezni, annál jobb lesz az úszásnak.”

– utalt arra a vitára, amely a FINA és a sztárúszók között robbant ki egy – végül törölt – torinói verseny miatt.

Hosszú nyolc számban nevezett, végül hatban indult el Kínában, négy arany- és egy ezüstérmet szerzett.

A keddi nyitónapon 400 méter vegyesen, szerdán 200 méter pillangón védte meg címét, 100 méter háton pedig második lett, pénteken pedig 100 méter vegyesen nyert.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét