Hova tűnt az idei nyugdíjemelésre költhető pénz java, mi ez az odalökött töredék?

Kedves nyugdíjasok! Emlékeztek még arra, amikor Orbán Viktor még 14.havi nyugdíjat is ígért a választási kampányban? Netán emlékeztek arra, hogy 2010-ben azt vállalta a Fidesz -írásban, megszórva az országot–, hogy ha hatalomra kerülnek, megőrzik a nyugdíjak reálértékét?

Azóta kilenc év telt el, a nyugdíjak reálértéke csökkent, a nyugdíjasok többsége rosszabbul él, mint 2010-előtt.

Három kétharmad után vajon nem nevetséges, hogy a Fidesz még mindig a Bajnai kormányra mutogat vissza, hogy megszüntette a 13.havi nyugdíjat?

Ha tényleg úgy száguld a gazdaság, ahogyan Orbán mondja, vajon miért nem hozták vissza a rendszerbe a 13.havi nyugdíjat, illetve miért nem térnek át, a nyugdíjasok számára jóval kedvezőbb svájci indexálási rendszerre a nyugdíjak megállapításakor. Ukrán nyugdíjasok évente 14 milliárdba kerülnek, miközben a kisnyugdíjasoknak a hónap végén már ennivalóra sem futja. Vajon mi tiltja meg a Fidesznek, hogy legalább az 50 ezer forint alatti nyugdíjakat korrigálja, és érzékelhető módon emelje?

Az idősek a jövő évi költségvetés vesztesei

Az országos nyugdíjas szervezetek, a helyzet javítására ötpontos javaslatcsomagot állítottak össze. Kiemelik az Országos Nyugdíjas Parlament legfontosabb követelését, a vegyes indexálás visszaállítását. Ha a kormány az ellátások éves emelésénél nemcsak az inflációt, hanem a nettó béremelkedést is figyelembe venné, a nyugdíjak a 2020-ra tervezett 2,8 százalékos növekedés helyett 5,6 százalékkal emelkednének.

Az önkormányzati választások előtt Orbán kegyet gyakorolva 9 -azaz kilenc–ezer forintos rezsiutalvánnyal próbálja a nyugdíjasok többségének a szavazatát besöpörni. Arról mélyen hallgatnak, hogy Orbán nem a saját magánvagyonából “áldozott” az idősekre, hanem az évek alatt lenyúlt milliárdokból pengetett vissza egy apró morzsát. Az év végi beharangozott juttatások sem pótolják a nyugdíjasok zsebéből kivett forintokat, ráadásul a juttatások többsége nem épül be a nyugdíjba, csak egyszeri alkalom.

A Fidesz nincs tekintettel arra, hogy a “hivatalosnak” mondott inflációt nem lehet a nyugdíjas kosárral összehasonlítani.

Ezért pihenés helyett a magyar nyugdíjasok egy része még tovább dolgozik, hogy ne haljon éhen. Nagyon sokuk számára ez a lehetőség nincs meg; vagy koruk, netán egészségi állapotuk nem teszi lehetővé, hogy munkát vállaljanak. Sok százezer nyugdíjasnak hó végén döntenie kell: vagy a gyógyszereit váltja ki, vagy ennivalót vásárol magának.Ma már rengetegen vannak, akik számára a csirkefarhát is luxusnak számít. Felvágottra és más hasonlókra még csak gondolni sem mernek.

 A mi kereszténynek mondott kormányunkat kizárólag a saját és a csókosaik zsebe érdekli.

A többiek tőlük éhen is pusztulhatnak, egy nyűggel kevesebb, mondhatják. Napjaink uraiból kiveszett az irgalom, az emberség. Miközben újabb és újabb stadionok épülnek a vezér nagyságát hirdetve, magyar kisnyugdíjasok százezrei élnek a nyomor küszöbén. Orbán uralkodása alatt esélyük sincs arra, hogy egy dolgos élet után, tisztes idős koruk legyen.

Ezek után, ki-ki válaszoljon arra saját magának, hogy Orbán és pártja tényleg a nyugdíjasok érdekeit képviseli?

4 hozzászólás

 • 2019.10.05 - 23:02
  Közvetlen hivatkozás

  Az ukrán nyugdíjak pont a megfelelő helyre húzott iksz miatt kellenek. És az a lényeg.
  Az itteni nyugdíjasok meg el vannak foglalva a mindennapi túléléssel, a sorszámra várással, és szeretnék viszonylag jó állapotban megérni a holnapot(is)…

  Válasz
 • 2019.10.05 - 23:10
  Közvetlen hivatkozás

  A nyugdijpremiumot is a Bajnai kormany emelte torvenyerore, ugyhogy amit most a valasztasok elott odalokott a puhos, az nem egy kegy tole, hanem torvenyadta, jogosult jovedelem a nyugdijasoknak. Nagyon remelem, hogy meg fogja tapasztalni egy birosagi dontes es a Csillagban letoltott 40 ev borton utan hogy milyen is az 50 000 forint alatti nyugdijbol megelni?

  Válasz
 • 2019.10.06 - 07:37
  Közvetlen hivatkozás

  IGAZA VAN A CIKKBEN ÍRTAKNAK. MÉG KIMONDANI IS SZÉGYEN 0,8 % . MICSODA GAZEMBEREK

  Válasz
 • 2019.10.06 - 21:14
  Közvetlen hivatkozás

  A svájci indexálás nem a nyugdíjak megállapításánál szerepel, hanem a nyugellátások emelésénél. Ugyanis a svájci indexálás azt jelenti, hogy a nyugdíjak emelésénél figyelembe veszik a bérnövekményt és a nyugdíjas kosár inflációját, amely nem egyenlő az inflációval.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük