Hová tűntek a szavazatok?

Az online elérhető információk és adatok szerint a Nemzeti Választási Bizottság rendszerében a szavazás napján este fél hét és hét óra között 170-180 ezer voks szőrén-szálán eltűnt. Mutatjuk a szavazatok számát és a képeket, hogyan jött ki ez a szám.

De kezdjük a nap elején, hiszen óriási várakozás előzte meg a magyarországi országgyűlési választásokat és a kezdeti vártnál magasabb részvételi arány “megzavarta” az informatikai rendszert, aminek az online publikus felületét a valasztas.hu weboldalt még délelőtt leállította a Nemzeti Választási Iroda mondván az oldal nem bírja a terhelést.

Van ilyen és még az ezredfordulón nem is volt ritka a hasonló “terheléses támadás”, ám manapság egy közepes vállalat esetén is olyan skálázható szerverek sorakoznak fel, amelyeket az informatikusok megnövekedett terhelés eseten magabiztosan menedzselnek.

Na, szóval egy választási rendszer esetén ahol egyszerű adatokkal kell “kereskedni” ez egyáltalán nem megoldhatatlan feladat és miközben az év 360 egyéb napján természetesen a kutya se nyitja ki a valasztas.hu-t, addig minő csoda a választás napján valóban több tízezer lekérés érkezhet óránként. Igen, ám de erre előre fel lehet készülni. Hogy vasárnap mi történt nem tudjuk, mert az NVI egyetlen felelős informatikust sem tudott kiállítani, aki el tudta volna mondani a hiba természetét és azt, hogy mit tettek ennek orvoslására.

A vésztartalék oldal egyetlen dologra volt alkalmas egész nap, hogy a megadott időpontokban egy táblázat formájában közölje az éppen aktuális részvételi adatokat. Ez 2018-ban, amikor a legkülönfélébb rendszerek kismillió adatot kezelnek egyszerre és bocsájtják különböző platformokon  a felhasználók rendelkezésére, amolyan kőkorszaki webes megoldás.

Nem smart, az egyszer biztos!

Az igazán izgalmas dolgok persze este az urnazárást követően következtek (volna). Hiszen mindenki tűkön ült és az eredményeket várta, de azok csak nem akartak megérkezni, pontosabban a két átjelentkező választási körzet “humán túlterheléses támadása” miatt a fizikai rendszer omlott össze. Magyarul több kilométeres sor alakult ki az utcákon – a “kígyók kígyóztak”, lásd Gyurcsány – és esély sem volt arra, hogy ezt levezényeljék este 10 óra előtt.

Ezek az események egyben sikeresen megakadályozták a részleges eredményközlést, illetve azt, hogy online követhessük a feldolgozás arányában a várható eredmények kialakulását. A szavazókörökben “feldogozták” a választópolgárokat, Pálffy Ilona egyenesen be akarta tolni őket az épületen belülre, majd varázsütésre “felállt” az informatikai rendszer és csaknem végleges eredményeket láttunk, kaptunk hol 67-70, hol már 80-90 százalékos feldolgozottságú eredmények formájában.

Ettől a pillanattól viszont lépjünk vissza kettőt és vizsgáljuk meg, hogy mi történhetett az NVI informatikai boszorkánykonyhájában este fél hét és hét, illetve hét és 10 óra között.

Két nagyon izgalmas ábra következik, amelyek egyszerű képernyőmentésekből lettek kiollózva és rajtuk érdekes, egymásnak alaposan ellentmondó számok szerepelnek.

Az egyes ábrán látjuk a 18:30-as részvételi adatokat. Itt azonnal ki kell emelni, két számpárt: az egyik a névjegyzékben szereplő választópolgárok száma, a másik pedig a szavazáson megjelentek száma.

Tehát fél hétkor azt látjuk, hogy 2018. április 6-án 16 órakor a választók névjegyzékében 7 875 ezer választópolgár szerepelt. A szavazáson megjelentek száma 5 365 511. A részvétel ekkor 68.13 %

http://www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/napo7.html

Fél órával később óriási változás történik. A választói névjegyzék pontosan 105 ezer fővel lesz több, amire ott a magyarázat: A névjegyzéki létszám tartalmazza a belföldön, külképviseleten és levélben szavazó polgárok számát.

Viszont a szavazáson megjelentek száma – és most kapaszkodjon meg mindenki! – 5 283 097 főre változik. Mit változik, pontosan 82 414 választópolgárral csökken.

http://www.valasztas.hu/dyn/pv18/szavossz/hu/napo8.html

Szóval a hajrában, a fél héttől 7-ig tartó időszakban nem kb 90-100 ezer fővel nőtt a szavazatokat leadott állampolgárok száma, hanem több, mint 80 ezerrel csökkent.

Hova lett kb. 170-180 ezer szavazat?

Nincs mese a Nemzeti Választási Bizottság megfelelő jogosítvánnyal rendelkező informatikai munkatársának kézzelfogható bizonyítékokkal kell magyarázatot adnia arra itt mégis mi történt?

Kapcsolódó

EBESZ-megfigyelők: nem egyenlő feltételek mellett küzdhettek a versenytársak

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük