Hszi Csin-ping, a kínai miniszterelnök megsimogatta Orbán Viktor buksiját - Városi Kurír

Sorting by

×

Hszi Csin-ping, a kínai miniszterelnök megsimogatta Orbán Viktor buksiját

Kétoldalú megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-ping kínai államfővel hétfőn Sanghajban – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Hirdetés

Mindez az MTI olvasatában:

Az első Kínai Nemzetközi Import Expo (CIIE) megnyitása után tartott külön tárgyalásukon a két ország vezetői méltatták a magyar-kínai kapcsolatokat, amelyek számos területen elmélyültek az elmúlt években. Orbán Viktor úgy fogalmazott: minden várakozást felülmúlt Magyarország és Kína kapcsolatainak fejlődése az utóbbi egy évtizedben.

A kínai elnök emlékeztetett: Magyarország az elsők között létesített diplomáciai kapcsolatokat Kínával, és ennek az eseménynek jövőre lesz a 70. évfordulója. Orbán Viktor kifejtette, Magyarország méltó módon fog megemlékezni az évfordulóról, ennek előkészületeit megtették.

A kínai elnök gratulált Orbán Viktornak Magyarország utóbbi években jól látható fejlődéséhez és stabilitásához, egyben

meghívta őt az Egy övezet, egy út együttműködés jövő évi magas szintű fórumára Pekingbe. A meghívást a miniszterelnök elfogadta

– mondta Havasi Bertalan.

A konkrét gazdasági projektek

közül a megbeszélésen kiemelték a Belgrád-Budapest vasútvonal ügyének előremozdítását, valamint a kínai elnök üdvözölte a magas minőségű magyar agrártermékek kínai importját.

Szeptemberben Szijjártó külügyér kifejtette, hogy

A kötöttpályás közlekedés elsőbbséget élvez a fejlesztésekben

Szijjártó Péter elmondta, hogy intenzíven tárgyalnak a kínai export-import bankkal a Budapest-Belgrád vasútvonal építéséhez kapcsolódó hitelszerződés feltételeiről. Egyezség van a kamatról, a futamidőről, a pénznemről, ugyanakkor nyitott kérdés egyebek között a rendelkezésre állási díj.

Közös célkitűzés a kínai féllel, hogy még az idén lezáruljon a pénzügyi feltételekről szóló tárgyalás

– jegyezte meg. Szijjártó akkor elmondta, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal műszaki kivitelezésre 30 szereplő váltotta ki a tenderdokumentációt, ami a piac érdeklődését mutatja. Közülük két konzorcium alkalmas a végleges ajánlattételre, az eredményhirdetés novemberben várható, és még idén szerződés kötnének a nyertessel – közölte. Megjegyezte: jövő év elején megkezdődhet a tervezési és engedélyezési munka, hogy 2023-ra befejeződjön a Budapest-Belgrád vasútvonal építése.

Érdemes tudni…

Miközben a nyugat-európai politikai elit és a közvélemény az orosz beavatkozási kísérletekkel van elfoglalva, a felszín alatt egy sokkal jelentősebb és nagyobb léptékű beszivárgás is zajlik: Kína egyre nagyobb gazdasági és politikai befolyásra tesz szert Európában.

Kínát elsősorban gazdasági eredményei, rengeteg befektetni való pénze teszi alkalmassá a szuperhatalmi szerepre.

  • Évről évre egyre több kínai befektetés és hitel áramlik az európai országokba.
  • Sok jel utal arra, hogy Kínának messze nem a gazdasági szempontok a legfontosabbak, politikai befolyást és nemzetközi támogatókat szereznek maguknak.
  • Donald Trump politikai programja, hogy az Egyesült Államok globális vezető pozíciójának őrzése helyett a saját problémáira koncentráljon. Ez megkönnyíti az ambiciózus kínai vezetés dolgát.
  • Az európai politikai elit pedig egyáltalán nem volt felkészülve erre az új helyzetre.
  • Magyarország az elsők között kezdett dörgölőzni, de eddig elég keveset profitált a kínai jelenlétből. (forrás: 444.hu)
Hirdetés
átver

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.