Hungarikum! Filmfesztivál-hegyek egy időben, egymástól 20 kilométerre: Pécs vs. Komló

Sok hűhó semmiért, filmszemle ami nincs. Sikerült megint különlegesnek lennünk! Feltehetően nincs még egy olyan ország, ahol egymástól pár buszmegállóra – Pécs és Komló- egy időben szerveznének nemzetközi filmfesztivált. Az EMMI mindkettőt közpénz-milliókkal támogatja, az érdeklődés mindkettő iránt mérsékelt habzású.

Volt egyszer egy Pécsi  Magyar Játékfilm Szemle

Ki emlékszik ma már minden magyar filmünnep ősére, a Pécsi Magyar Játékfilm szemlére, ami 1965-től egészen 1989-ig valódi ünnepe volt az abban az évben készült játékfilmeknek. Abban a néhány napban minden évben együtt volt Mecsek alján a honi filmipart és művészet minden számottevő embere, Csoóritól, Szabó Istvánon és Kovács Andráson át Fábriig. Avar Istvántól Koncz Gáborig, Cintulától Bródyig és Szörényiig és az akkortájt éppen csillogó Bódy Magdiig. Jött mindenki, az is fontosnak érezte, hogy ott legyen, akinek abban az évben éppen nem volt új filmje. Persze Hernádi és Jancsó nélkül sem volt szemle, talán csak akkor ,amikor Jancsó éppen Olaszországban forgatott, ám Hernádi mint afféle “egyes iker”, akkor is ott volt.

Aztán 1989-ben valami bornírt ötlettől hajtva felköltöztették a szemlét a fővárosba, ahol annyira elkallódott, hogy néhány éve meg is szűnt.

A legutolsó, dacból csak azért is megrendezett “fapados filmszemlét” 2012. februárjában Jancsó Miklós nyitotta meg.

Lássuk mivé korcsosult az egykor forradalmi  ötlet

Egyértelmű, hogy a politikának, külön-külön szereplőknek, mindkettő esemény jól jön, egy jó falat kenyérként. Olyan lehetőséget láthattak meg a fesztiválokban, amelytől politikai tőkét remélhetnek, ezért is álltak be a kezdeményezések mögé, de még ezzel sem lenne gond, a politika természete miatt. A probléma sokkal inkább az, hogy éppen azért örülhettek meg a fesztiváloknak, mert nem csak Pécsett vagy Komlón, de másutt a megyében sincs túl sok olyan ügy, ami mögé beállhat, és széles mosollyal fogózkodhat bármelyik kormánypárti politikus – írja a szabadpecs.hu.

Hoppál Péter szerint:

„Nincs olyan veszély, hogy ha a Seven Hills sikeres lesz, akkor egy idő után az állami támogatás elmaradna Komlóról, és becsukhatnák a boltot”

fotó: pecsma.hu

Hét Domb Filmfesztivál – Komló

Komló Magyar Ferenc tévés-dokumentumfilmes operatőr-rendező ötlete nyomán kezdett a szervezéshez, amihez sikerült a helyi és az országos politika kegyét is elnyerni, és támogatást szerezni. Ennek köszönhetően ő lett a filmfesztivál elnöke is. Habár a fesztiválban nem sokan hittek, mivel mozija sincs az amúgy évtizedeken át lejtmenetben lévő Komlónak, végül sikeresnek mondható volt a rendezvény, ezért beígérték a folytatást. A Hét Domb nevet azért kapta a hazai és nemzetközi alkotásokat is bemutató filmszemle, mert Rómához hasonlóan Komló is hét dombra épült – a hasonlóság azonban nagyjából ebben ki is merül a két város közt.  A fesztivál mögé beállt a helyben nem is kevés, többmilliós önkormányzati támogatást biztosító Polics József komlói fideszes polgármester is.

Úgy tűnik, a városka méretéhez képest sokan kíváncsiak az eseményre,

állítólag több mint ötszázan moziznak minden nap. Persze, ez köszönhető nagyrészt annak is, hogy iskolások is nézik a filmeket, szervezetten, és hogy ingyenes a program, nincs belépőjegy. A tavaly indult komlói kezdeményezés, a Hét Domb Filmfesztivál már a helyszín miatt is ambiciózus volt, de éppen az infrastruktúra hiánya miatt biztosan megmarad egy bájos kis-fesztiválnak. Sokkal inkább kultúraközvetítő-népművelő szerepe domborodhat ki ezek alapján a későbbiekben, mint egy jegyzet filmfesztiválé. Ami talán fontosabb cél, de éppen ezért kérdéses, hogy a kb. 18-20 milliós költségvetést meddig fogják tudni megszerezni a jövőben is.

Seven Hills International Film Festival (SHIFF) – Pécs

A pécsi fesztivál büszkén hirdeti, hogy több mint száz országból háromezernél is több nevezés érkezett hozzájuk, de tudni kell, hogy a rangos fesztiválokkal ellentétben, a magát rangos fesztiválok közé pozícionáló nemzetközi pécsi filmmustrára a nevezés ingyenes volt.

A SHIFF eredetileg valóban egy szekciónak indult, a Hét Domb Filmfesztivál nemzetközi szekciójának.

fotó: shiff.hu

A SHIFF ugyanis ránézésre olyan mint egy profi filmfesztivál, nagyon sok tekintetben. Vörös szőnyeges bevonulás, nyitó gála, jótékonysági vacsora, divatbemutató, nem versenyfilmes ingyenes vetítések, luxusautókkal a helyszínre vonuló résztvevők. Szinte csak a belvárosban és a mozikban mutat arra a városban, hogy fesztivál van. Elképesztően rossz az időzítés amiatt, hogy az egyetemisták egy része már a városban van ugyan, de az egyetemi pörgés még kimerül az órafelvételekben, a város felfedezésében, az albérletek elfoglalásában. A vörös szőnyeg pedig akkor nagyon ciki látványelem, ha nincsenek, vagy alig vannak sztárok, de ennél még sokkal cikibb, ha a nem sztárokat is annak mutatjuk be.

https://www.facebook.com/szabadpecs.hu/videos/246935545968359/

Tóth László, a SHIFF fesztiváligazgatója Komlón született és élt felnőttkoráig, 36 évvel ezelőtt azonban a Perzsa-öbölbe költözött, ma is ott él, de továbbra is maradtak élő komlói és baranyai baráti kapcsolatai. Sőt úgy tudjuk, magyar politikai vonalon is bír jó kapcsolatokkal. Ennél azonban még fontosabb, hiszen három és fél évtizede a Közel-Keleten él, hogy több arab országban is vannak magasrangú kapcsolatai.

Családi szál

A portál kérdésére,

egy 36 éve nem itt élő ember, aki vadászpilóta volt és megújuló energiával foglalkozik, azért szervez Magyarországon filmfesztivált, mert a fia ebben az üzletben érdekelt

Tóth László határozott igennel felelt. Azt mondta, a fiának érdekes karriertörténete van. Ő bevallja, nem szerette volna, ha Dani színész lesz, de a fiának ez volt az álma, ezért nagyon kitartóan, folyamatosan járt a castingokra az Emírségekben, Dubajban. Dani komoly munkát kapott a Seven Hillsen, ő a nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető. Édesapja abban bízik, hogy a munkájával fiának tovább nőnek filmes ambíciói, és sikerül olyan kapcsolatokat kialakítania, amellyel két-három éven belül megtalálja a számítását, és elindulhat a teljesen önálló élete.

(forrás: szabadpecs.hu)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük