Húsvétkor nyitunk? - Városi Kurír

Sorting by

×

Húsvétkor nyitunk?

Olvasom, hogy a  Miniszterelnök nyitni akar, mert az utolsó nemzeti konzultáción az alig több mint félmillió válaszadó 88%  –  az összlakosság 4-5%-a – a fokozatos nyitás mellett van. Megjegyzem, én is. Bár nem írtam neki.

Hirdetés

De vajon ki mit ért a fokozatos nyitáson?

A Miniszterelnök úr a beoltottak számához köti a nyitás lehetőségét. Ebben is egyetérthetünk. Csak éppen nem mindegy kik vannak beoltva!! Ha a több mint 2,5 millió beoltott nyugdíjas, egészségügyiek, az olimpiára készülők és esetleg a rendvédelmisek …
nos akkor az iskolák nem nyithatók, mert közülük senki nincs beoltva, senki  nem védett és a járvány felfuthat. A Miniszterelnök vállalja ezért a felelősséget?

A túlbuzgó oktatási államtitkár meghirdette, hogy az érettségi a szokásos rendben lesz, május első napjaiban.
2020-ban a Pandémia kezdetén a csak írásbeli érettségi, nem okozott nagy megbetegedést. De ma már tudjuk a nagyon szigorú szabályok miatt napi százvalahány volt a fertőzött akkor, az egész országban. A bölcs döntéseknek köszönhetően a szóbeli vizsgák már elmaradtak. Most amikor ennek százszorosa (!) a napi fertőződtek száma, valamint jelentős online oktatási és számonkérési gyakorlat alakult ki az iskolákban, az államtitkár eltekint a tanárok és diákok továbbá családjaik védelmétől?

Ahhoz, hogy a május első napjaitól zajló érettségin felügyelő tanárok védettek legyenek, legkésőbb április első napjaiban oltani kell őket!
Ugyanakkor a diákokat és családjaikat még így se védtük meg!

Országunk a digitalizáció terén több EU-s pályázatban vett részt és sok pénzt kapott az oktatási rendszer online fejlesztéséért és kialakításáért. (lásd. dpmk.hu)
A fejlett világban, de nagyrészt itthon is az egyetemek diákjaikat online kérik számon, beadandó feladatok és vizsgák esetében is. Az érettségizők egy része odatart, e világ részesei lesznek akkor is, ha a Covid veszélye csökken és remélem  elmúlik.

Most még van idő, az egységes online érettségi rend kialakítására

A diákoknak és tanároknak lehet nehezebb lesz, de nem annyira, mint 2020-ban lett volna. Most lassanként egy éves online oktatási, tanulási, számonkérési gyakorlata van tanárnak és diáknak.   Az államtitkár és a tankerületek felelőssége, hogy a megfelelő, a járványügyi biztonságot garantáló rendszerekre felhívja a figyelmet, ha kell biztosítsa azokat. Átgondolt eljárás renddel és kellő időben az iskolák és az érettségi elnökök értesítésével mindez online lebonyolítható és megelőzhető egy újabb fertőzési hullám. Intő jel kell, hogy legyen,  a nagy gonddal tervezett, szervezett és lebonyolított Kard Világkupa résztvevői közül mégis mintegy 30-an  Covidosok lettek, pedig őket sok teszttel ellenőrizték  formálisan buborékban őrizték.

Az online érettségi elképzelése nem irreális.
2019 évben már vizsgálták az  online vizsgáztatási lehetőséget,  pl. a történelem érettségire .  2020 év nyarán pedig több nyelviskolát akkreditáltak az online vizsgáztatásra. Magyarország kormánya létrehozta még 2017-ben  a Digitális Jólét EU-s program keretében a Digitális Pedagógiai Módszertani Központot, amely a köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérési-értékelési és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása című projektre mintegy 22 milliárd forintot kapott.

Miniszterelnök úr, én is vágyom a nyitásra!
Szeretném megölelni a gyerekeimet és unokáimat! Azonban ne kockáztasson! Várja meg a nyitással, amíg az oltottak között a tanárok, és a többi munkája során fertőzésnek kitett dolgozó nagy része is az oltás által védetté válik. Amikor a hozzáértő szakemberek szerint az átoltottság, pontosabban a  védettség eléri a lakosság 60-70%-át.
Vigyázzon ránk!

Kapcsolódó

nyit

Hirdetés
átver
A Banánköztársaság rovatban megjelenő írások nem minden esetben képviselik portálunk véleményét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.